Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ chce letos vyčlenit obnovitelné zdroje do nové firmy či fondu. Podíl nabídne investorům

ČEZ chce letos vyčlenit obnovitelné zdroje do nové firmy či fondu. Podíl nabídne investorům

06.01.2012 11:18, aktualizováno: 6.1. 16:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemská energetická společnost ČEZ v průběhu letošního roku nejspíše vyčlení aktivity v oblasti obnovitelných zdrojů energie do nového samostatného subjektu a minoritní podíl v něm nabídne investorům, uvedl mluvčí Ladislav Kříž pro Bloomberg. Hlavním smyslem je soustředit obnovitelná aktiva do jednoho subjektu, ČEZ touto cestou také chce získat zdroje na svou expanzi na trzích Polska, Německa a Rumunska.

Koneční rozhodnutí ohledně prodeje „zelených“ aktiv do nové firmy a způsobu jejich nabídky, tedy cestou institucionálních investorů z řad pojišťoven či penzijních fondů, nebo cestou emise na burze, má dle mluvčího ČEZ padnout nejspíše v průběhu prvního čtvrtletí roku 2012. Nad hodnotou aktiv zatím odmítl spekulovat. ČEZ chce v oblasti obnovitelných zdrojů energie expandovat v zahraničí. Naposledy hovořil o větrných farmách v Polsku. Větrné projekty ČEZ zvažuje vedle Polska v Německu. V Rumunsku ČEZ buduje větrnou farmu o kapacitě 600 MW. Podle listopadových slov šéfa ČEZu Daniela Beneše chce firma v Polsku do roku 2015 vybudovat větrné farmy o kapacitě 2 tisíce MW.

Do nového samostatného subjektu chce ČEZ vyčlenit solární elektrárny, malé vodní elektrárny, větrné a další obnovitelné zdroje, jež vlastní v Česku. „Půjde o aktiva ČEZ Obnovitelné zdroje a další vybraná aktiva skupiny,“ uvedl mluvčí ČEZ pro oblast obnovitelných zdrojů Martin Schreier. ČEZ v tuto chvíli zvažuje zejména dvě možné podoby tohoto nového subjektu: samostatná akciová společnost, nebo fond kvalifikovaných investorů.

Připraven je ČEZ OZ uzavřený investiční fond. Fondy podléhají dohledu ČNB. „Vychází to z naší strategie získat založený fond s licencí a ten do získání samosprávnosti nechat obhospodařovat investiční společností," potvrdil Schreier. Záměr již schválila dozorčí rada ČEZ, jednat se ale teprve bude o převodu jednotlivých aktiv. Fondy kvalifikovaných investorů umožnila nová právní úprava v ČR zakládat poprvé před pěti lety. Jejich první vlnou byly nemovitostní fondy, určené právě pro institucionální investory typu penzijních fondů, pojišťoven.

Druhou možností je klasická akciová společnost. Takto postupují evropské energetiky, dosud například EDF, Enel, Iberdrola či EDP. Nabízelo by se uvedení akcií této nové společnosti na burzu. Další podrobnosti ale ČEZ v této fázi dávat nechce.

Stávající portfolio ČEZ Obnovitelné zdroje portfolio sestává z průtočných vodních elektráren, v převážné většině s instalovaným výkonem do 10 MW. Elektrárny lze najít například na Labi, Divoké Orlici, Berounce, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce. Nově byly na konci roku 2009 zařazeny mezi provozované zdroje také větrné a fotovoltaické elektrárny. Ve svých záměrech počítá stávající ČEZ Obnovitelné zdroje zejména s využitím slunce, větru, biomasy a bioplynu.



V úvodu roku 2011 ČEZ rozhodl o založení společného podniku s TEDOM. Ta se zaměřuje na kogeneraci, tedy kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. V ČEZ Energo má ČEZ těsnou nadpoloviční většinu. Společnost chce do roku 2020 získat desetiprocentní podíl trhu v oblasti provozování malé kogenerace. Nový podnik plánuje zprovoznit projekty v oblasti malé kogenerace, to znamená do pěti megawattů (MW), o kumulovaném instalovaném výkonu zhruba 200 MW. Od svého vzniku provozuje 45 kogeneračních jednotek o celkovém instalovaném výkonu cca 12 MWe.

Již v červnu 2010 byl v divizi Výroba ČEZ zřízen útvar, který se zabývá kogenerací, s cílem vyhledávat obchodní příležitosti a využívat potenciál trhu v oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla. Rozvíjení kogenerace je podle mluvčího Kříže v souladu s vizí FUTUR/E/MOTION, zaměřenou na investice do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji.


Fond kvalifikovaných investorů

Do českého právního řádu jej vnesla novela zákona o kolektivním investování v květnu 2006. Jde o regulovaný subjekt kolektivního investování, podléhající dozoru ČNB. Výhodou oproti standardním společnostem je nižší míra zdanění - 5% daně z příjmu PO. Doposud dominují nemovitostní fondy, použití ale na ně není omezeno. Fondy kvalifikovaných investorů nejsou určeny k nabízení veřejnosti, investují do nich jen institucionální investoři typu pojišťoven, penzijních fondů a zkušení kvalifikovaní investoři. Limitovány jsou stovkou investorů.


Váš názor
  •  
    06.01.2012 12:34

    Takže jestli tomu rozumím, vytáhne se třešnička z celku a ta bude pro vyvolené. Na zbytku pak můžete vy neprivilegovaní zkoušet štěstí a bude vám to h...... platný. Komu příjde zisk je předem určeno a schváleno zákonem.
    Homo
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m