Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Natixis: Nemohou vydat dluhopisy? Ať ručí majetkem!

Natixis: Nemohou vydat dluhopisy? Ať ručí majetkem!

11.01.2012 12:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Banky a investoři již nemají zájem o nákup vládních dluhopisů zemí eurozóny, výjimku představují obligace německé, nizozemské a finské. Finanční stabilita bude přitom obnovena až ve chvíli, kdy dojde k oživení poptávky po dluhopisech. ECB je ale dlouhodobě kupovat nechce; poptávka po dluhopisech, které vydají instituce investující do veřejného dluhu (např. EFSF), je slabá, intervence ze zahraničí (MMF, rozvíjející se ekonomiky) není pravděpodobná a banky a investoři nyní čelí požadavkům, které je nutí obligace spíše prodávat než nakupovat.

Pro zvýšení atraktivity dluhopisů bylo navrženo několik kroků. Jedním z nich je rozdělení dluhu do tranší; fakticky by se tak z dluhopisů vytvořily ABS. Jeden plán hovoří o společném vydávání dluhopisů zeměmi eurozóny v případě, že poměr jejich dluhu k HDP nepřekročí 60 %. Pokud by tuto hranici překročil, každá země by získávala finance samostatným vydáváním obligací, a to za vyšší úrok, což by ji nutilo snížit poměr dluhu k HDP pod 60 %. Německo zase navrhuje, aby dluhopisy financující dluh nad 60% hranicí kupoval fond, který by byl financován levným dlouhodobým financováním. To by zajistily společné záruky a kolaterál (měnové rezervy a zlato). Vedle toho se diskutuje o alokaci určitých daňových příjmů na splátku dluhu a z něj plynoucích úroků.

Uvedené návrhy však nejsou efektivním řešením. Všechny spočívají v tom, že se dluh rozdělí na část, která bude lépe zajištěná, a na část zajištěnou hůře. Není pochyb o tom, že by se vytvořila poptávka po té první skupině. Důsledkem by ale bylo to, že po juniorní tranši by poptávka neexistovala a celkově by se zájem o dluhopisy nezvýšil. Princip by fungoval podobně jako v případě ABS. U nich se také podařilo prodat nejméně rizikové tranše, ale u těch nejrizikovějších poptávka rychle zmizela a často byly neprodejné.

Zůstává jen jedna možnost: Použít kolaterál, tj. státem vlastněná aktiva, která by zvýšila bezpečnost části veřejného dluhu. Takový nástroj by totiž žádným způsobem negativně neovlivnil zbylou, nezajištěnou část dluhu. Podobně jako banky by i státy měly dva druhy dluhopisů - zajištěné a běžné. Tento krok by se mohl aplikovat u každé země zvlášť.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • Ještě trochu jinak
    11.01.2012 15:05

    Doporučoval bych zakázat státům jakékoliv půjčování peněz. Stát tu není od toho, aby všechen čas a energii věnoval tomu jak si půjčit, kde si půjčit, jak to splatit jinou půjčkou, jak nabídnout dluhopisy,... atd. ... Stát tu je od toho, aby přemýšlel nad optimálním rozdělením vybraných daní. A měl dostatečnou rezervu (hotovost) na pokrytí nestandartních situací (povodeň, soběstačnost v potravinách,...). Stát není žádný podnikatelský subjekt. Je to pouze servisní neziskové zařízení, které by mělo fungovat s minimálními náklady. ... Nelze politikovi, který se víceméně náhodou vyskytne u koryta ve vládě na velmi omezenou dobu, dávat pravomoc dát do zástavy za půjčku půlku republiky. Jen tak, protože si chce zrovna "posunout" nějaké miliardy k sobě na účet.
    pmx
    • Re: Ještě trochu jinak
      11.01.2012 15:09

      Servisní neziskové zařízení ? Pěkné přání. Na první vlaštovky tímto směrem si ještě pár let počkáme. Stát nyní je ochránce i vykořisťovatel svých občanů, a to se změní, teprve až to to lidé budou chtít změnit.
      dan_tencl
      • Re: Ještě trochu jinak
        11.01.2012 15:35

        Dluhy se musí zaplatit. Kdo to pochopí jako první a nastaví takový režim, že neplatič velmi rychle pocítí nesprávnost svého jednání, ten vyhraje.
        pmx
  • Ako by to dopadlo u nás?!
    11.01.2012 13:17

    Len laicky povedané na Slovenské "vidiecke" pomery a pri fiškáľsky komplikovanej hierarchii trhovokapitálových a bankovofinančných "operácií" - kto by sa v tom asi vyznal?! Ak v politike máme SLOBODNE len štatistické poslanie raz za 4 roky, ako do "89 raz za päťročnicu a zjazd strany...- tak čo s tým?! Naviac - ak by sa mala uplatniť alternatíva RUČENIA MATETKOM - pri súčasne platnej legislatíve, tak "švejkovina" je zákon o pôvode majetku a jeho "operatívnosť" cez udávanie a špicľovanie - ako v 50tych rokoch?! CHORÝ systém potrebuje systémovú reformu - včítane bankového eurosektoru, a nie vedomé a umelé predlžovanie agónie...Možno sa "nájde" nejaký euroHAVEL II, ktorý v naivite neznalosti "vyvedie eurokrízu" z bankovej usakrízy?! Ale to je už ne LURDY 2012...Dja 11.1.2012
    turcan
    • Re: Ako by to dopadlo u nás?!
      11.01.2012 16:07

      Nejsme připraveni na takové důsledky, nikdo z nás nežil v prostředí netvořených a nebo dokonce splácených dluhů. Z makroekonomického hlediska uhrazení dluhů je snížení jedné strany rovnice množství oběživa krát rychlost oběhu. Což působí deflačně, ekonomika tlumená.
      dan_tencl
    • Re: Ako by to dopadlo u nás?!
      11.01.2012 15:05

      Ale néé. Jde o to, že dnes státní dluhopis zadlužené země nese riziko kalády/státního bankrotu/restrukturalizacea tedy negativní výnos. Neexistuje žádné zajištění, jako třeba u občanů u hypotéky jinou hodnotou. Návrh říká, že země, která nebude schopna prodat investorům své nezajištěné dluhopisy, může je zajistit konkrétním majetkem - a jistě budou málo rizikové a s nízkým úrokem.
      dan_tencl
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m