Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schwarzenberg (TOP09) tlačí vládu ke schválení rozpočtové unie, jinak hrozí odchodem. Klaus smlouvu nepodepíše

Schwarzenberg (TOP09) tlačí vládu ke schválení rozpočtové unie, jinak hrozí odchodem. Klaus smlouvu nepodepíše

12.01.2012 8:36, aktualizováno: 12.1. 13:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg tlačí na vládu, aby bez jakýchkoliv podmínek vstoupila do nové rozpočtové a hospodářské unie a vzdala se suverenity nad státním rozpočtem. Pokud by premiér Petr Nečas (ODS) smlouvu nepodepsal, hrozí Schwarzenberg odchodem ministrů za TOP 09 z vlády. Řekl to dnešním Lidovým novinám (LN). Proti smlouvě je naopak prezident Václav Klaus. Nová smlouva má být reakcí Evropské unie na dluhovou krizi.

"Nebudu sedět ve vládě, která povede Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Je naším bytostným zájmem sedět u stolu a podílet se na zásadních rozhodnutích, která nás silně ovlivňují," řekl listu Schwarzenberg.

Deník píše, že na zásadní rozhodnutí nemá kabinet moc času. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí prohlásil, že smlouva o rozpočtové unii by měla být podepsána do konce ledna.

Šéf TOP 09 upozornil, že Česko je na EU, kam míří 80 procent tuzemského vývozu, ekonomiky naprosto závislé a nemůže tak stát mimo evropskou politiku. "Všechny ostatní země s výjimkou Velké Británie se k rozpočtové unii připojí, nemůžeme zůstat jediní mimo v izolaci," dodal.

Proti smlouvě je naopak prezident a to jednoznačně. Jeho mluvčí Radim Ochvat deníku potvrdil, že Klaus odeslal Nečasovi dopis, v němž mu oznámil, že novou smlouvu o rozpočtové unii v žádném případě nepodepíše.

"Páteční summit EU s žádným plánem na řešení akutní evropské dluhové krize nepřišel. Pouze zformuloval obecný záměr na vytvoření jistého dlouhodobého rámce institucionálních změn, který sám o sobě žádný bezprostřední dopad na dnešní, rychle se prohlubující dluhovou krizi mít nemůže. Česká republika sama žije s deficitem, který – jak je vidět – není schopna eliminovat. V této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním dalších půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení. Základní povinností vlády je udržet české veřejné finance a výši státního dluhu na bezpečné úrovni. Proto vláda zvyšuje daně, proto provádí rozpočtové škrty, které tvrdě dopadají na občany, zejména na sociálně slabší. Ještě umím pochopit, že opozice, která nenese vládní odpovědnost, lehkomyslně volá po dalším zvyšování našeho zadlužení. Ale vládní koaliční strana, která má v rukou klíčový rezort ministerstva financí, by se k tomuto volání připojovat neměla. Věřím, že naše vláda v čele s premiérem Nečasem zvolí v této věci pro Českou republiku to nejrozumnější řešení. Toto rozhodnutí však musíme udělat sami. Předem si zužovat svobodu našeho rozhodování argumentem, že se bez našeho přijetí bruselského plánu dostaneme do jakési izolace, je mylné. Strašení izolací jsme si v posledních letech užili dost a teď jsme v důsledku toho v těžko řešitelném evropském problému. Proto jsem uvítal, že jsme spolu s několika dalšími zeměmi naznačili, že se k dalšímu bianko šeku připojovat nehodláme," zní plný text vyjádření prezidenta Václava Klause k věci pro Radiožurnál. 

"Já jako prezident republiky se nemohu smiřovat s tím, aby jedna politická strana dvakrát za den a půl vyhrožovala odchodem z koalice za a) jestli nebudou církevní restituce, za druhé, jestli nebude podepsána evropská smlouva. Prostě takhle se politika vést nedá, já myslím, že je třeba už to straně TOP 09 a zejména panu Schwarzenbergovi říci velmi jasně," řekl také Klaus v Radiožurnálu.

Premiér se zatím jasně nevyjádřil, jak se ke vstupu do rozpočtové unie postaví ODS. Podle něj bude záležet hlavně na tom, co ve smlouvě nakonec bude, a to se mění každou hodinu. "Ve hře je samozřejmě i alternativa, že pro nás budou podmínky nepřijatelné a ke smlouvě se nepřidáme," řekl listu Nečas. Jedním z kompromisů, o němž ODS uvažuje, by mohla být ratifikace smlouvy o rozpočtové unii v referendu. To ale zásadně odmítá Schwarzenberg, píše deník.

Nová rozpočtová unie počítá například s tím, že každá signatářská země si dá do ústavy závazek, že její celkové státní dluhy nepřekročí 60 procent hrubého domácího produktu (HDP) a roční schodek rozpočtu nebude vyšší než tři procenta HDP. Za porušení těchto limitů přichází finanční sankce, kterou bude po jednotlivých signatářských zemích vymáhat Evropský soudní dvůr v Lucemburku.

Smlouva počítá také s větší koordinací hospodářské politiky a je v ní zárodek cestovní mapy ke společnému evropskému dluhopisu. Úmluva má začít platit od začátku příštího roku, pro země mimo eurozónu ale až ve chvíli, kdy přijmou euro, napsaly dnešní LN.

(Zdroj: čtk, mediafax, LN, hrad.cz)


Váš názor
  •  
    12.01.2012 20:20

    no jo ale oni tam maj nosorozce.... a proc se radej nedivas na PRIMA FAMILY ???
    OPTIMISTA
  • Džordžo
    12.01.2012 16:20

    http://www.bohunovice.org/clanky11/europoslanci-cesta-k-penezum.htm
    Velkamedvědice
    • Žabaři
      12.01.2012 20:14

      Nigerijští senátoři berou 2 mil.$ ročně... (zrovna na BBC)
      Kalka.
    • Re: Džordžo
      12.01.2012 20:02

      Jj, to video je pěkný, už ho sem loni dávala Zuzka.
      Kalka.
  •  
    12.01.2012 14:09

    ....nu to bude zajímavě, velmi zajímavé. už dlouho se mluví o tom, že topka číhá na příležitost jak potopit vládu a spolčit se se socany - u restitucí to z principu možné nebylo, tady je další možnost.
    keris
    •  
      12.01.2012 14:23

      Asi to tak bude. S ODS se zprofanovali, ale nakradli a teď s novými zloději k novým lumpárnám.
      Homo
  •  
    12.01.2012 12:37

    Hlavní řecká odborová unie GSEE vyzvala k další stávce proti snižování mezd, která by se měla konat příští týden v úterý (MediaFax) cim houst tim lepe
    OPTIMISTA
  •  
    12.01.2012 12:23

    Vážení přátelé při čtení vaších příspěvků jsem se nemohl ubránit povzdechnutí nad nepochopením situace, kterou kníže tak pracně stylizoval. Při té příležitosti bych si dovolil upozornit na dosud nevyjádřivši se státostranu Věci veřejných, která má neskonalé simpatie širokého společenského spektra. Jedině správný úsudek jejich Guru rozhodne zda budeme cálovat jak mourovatí nejen církvím, ale i Merkozimu. Vysoký morální kredit zmíněných nám umožní pochopit, že to co za nás rozhodnou se nás netýká a právě proto je to děláno pro nás hlupáky. Pám kníže to myslí dobře, když ne pro nás, tak pro sebe určitě. Jen aby zase nějaký guru se nenažil zviditelnit na myšlenkách tak nadčasových a progresivních a nesnažil se obrátit proud proti proudu. Dofám, že můj příspěvek nebudete číst a když tak pochopíte hloubku mých myšlenek.
    Homo
  •  
    12.01.2012 12:07

    kazdeho z vas bych tam posadil na jednu zidli a blaho by zaplavilo Evropu..
    OPTIMISTA
  • Schwarzenberg má pravdu...
    12.01.2012 12:07

    ...o tom nemůže být sporu. S Německem a Rakouskem anebo s Klausem do Ruska? Ne této volbě není co rozmýšlet...
    Amonfobis
    • Re: Schwarzenberg má pravdu...
      12.01.2012 13:09

      To je argumentace hodná Šiklové od pravdoláskovců, která prohlásila, že se raději bude mýlit s Bushem než mít pravdu s Putinem. A tom to celé tady je. Je to záměrně vyhraněné ideologicky a strašení bubákem východu.
      Peté13
  • Nevidíme pro stromy les ?
    12.01.2012 11:28

    Hradní pán nám tak mlátí vlajkou euroskepticismu přes oči, že nevidíme, že těm co zaútočili na měký podbřišek evropy pomocí řeckého trojského koně dochází dech. Srovnejte si výnosy dnešního prodeje dluhopisů u Španělska a nakonec i Itálie s listopadem a položte si otázku kdo je kupoval v listopadu a kdo dnes a proč najednou takový obrat ? Ale to nic třeba se proslavíme odmítnutím vstupu do eurozóny tak jako jsme se proslavili odmítnutím Marschalova plánu. Takže položme si otázku kam teda chceme, jsou jen dvě reálné možnosti západ, nebo východ a odpovězme si také kdo nás kam tlačí. Jsou ODS a hradní pán skutečně pravicoví ? Co Vám vychází ?
    /eye/
    • Re: Nevidíme pro stromy les ?
      12.01.2012 12:58

      Je to easy, je to skyté kvantitativní uvolňování.... Všechno tohle byla/je jedna velká sázka nějakejch velkejch hráčů (GS??). Možná jim došly peníze, nebo bylo dosaženo záměru ( personální změny ve vládách a dosazení "klíčovejch lidí")
      Chudas
    • Re: Nevidíme pro stromy les ?
      12.01.2012 12:08

      Jáj /eye/, a ty znáš odpoveď na tú otázku, prečo nastal taký obrat, čo sa týka predaja dlhopisov? Hovorí sa, že je to zmenou guvernéra ECB (Talian Dragi bývalý šéf londýnskej pobočky GS), čiže ECB bude nakupovať dlhopisy zadľženych štátov v oveľa väčších objemov, ako bola ochotná za vedenia Tricheta. My Cigoši sme všeci pre takéto reišenie, aby ministerstvo financií dlhopisy vydávalo a štátna národná banka je nakupovala. Robia to tak v USA, vo GB, EMU a teraz aj polská národná banka oznámila, že taktiež bude nakupovať vydávané emisie poľských štátnych dlhopisov. Len Singer sa zasa vyjadril, že ČNB toto robiť nebude. To je zle nedobre, veru hej.
      Šaňo
      • Šaňo
        12.01.2012 12:16

        :-) Veru veru. Ne nadarmo som v sčítaniu vyplnila národnosti dve - česků a cigošsků ;-)
        Kalka.
        • Re: Šaňo
          12.01.2012 12:33

          Ja ťa zdravím, Kalka. Tak z teba je už polovičná Cigoška, to ti schvalujem, počkaj, ako skvelo sa budeš cítiť, až budeš stopercentná. Jáj, ešte my si spolu čardáš zatancujeme. Veru tak, dobre ja hovorím.
          Šaňo
          • Š
            12.01.2012 12:50

            :-)))))
            Kalka.
            • Re: Š
              12.01.2012 12:52

              I když, teď na to myslím, asi se pak dám ještě k Číňanům - kvůli rovnováze...
              Kalka.
    • Re: Nevidíme pro stromy les ?
      12.01.2012 11:42

      Kde jste proboha došel na to, že jsou je 2 možnosti ? To je manipulativní argumentace. Proč hned "strašit" východem ? Jsou přece i jiné možnosti. To bububu a jakože zásadní rozhodnutí (tam či tam) má vyvolat v lidech jedině pocit hrozby a vehnání stáda do té správné náruče.
      Peté13
      • to Peté
        12.01.2012 11:52

        Třetích cest jsme se nahledali až, až (třeba "socialismus s lidskou tváří"). A jak to vždycky dopadlo ? Jakou třetí cestu navrhujete vy, ale prosím, alespoň trochu životaschopnou v dnešním realném světě.
        /eye/
        • Re: to Peté
          12.01.2012 13:04

          Což takhle třeba nelézt nikomu do prdele a dělat svobodnou a hrdou politiku/ekonomiku. Tzn. v každé situaci hodnotit, co je pro náš stát nejvýhodnější a vyjednávat vždy znovu a znovu tvrdě co nejlepší podmínky, ať už se jedná o cokoliv. Já chápu, že pro naše servilní a líné vlezdoprdelky je lepší vybrat tu jedinou správnou cestu a bez práce se vézt/táhnout proudem. Problém je, že na ten proud máme asi takový vliv, jako moucha na velikost a teplotu čerstvého kravského lejna.
          Peté13
        • Re: to Peté
          12.01.2012 12:05

          Problém je v tom, že je i víc cest než jenom tři. To je právě součástí a podstatou dnešní celosvětové propagandy pecuniárního kapitalismu - tak dlouho opakovat, že žádná třetí cesta není, až se vytvoří atmosféra, že se nikdo ani neodváží o nějaké třetí, nebo prostě jiné cestě pípnout.
          Kalka.
          • Kalka
            12.01.2012 12:16

            Jaká je jiná cesta,než co nejvýhodněji vyvážet do německa srdce evorpské ekonomiky.Proč si vlastně tu ČSSD legitimovala,pokud znáš jinou cestu?
            Velkamedvědice
            • Re: Kalka
              12.01.2012 12:18

              Už jsem si všimla, že neumíš číst - takže ani počítat... Nevím, asi to dnešní guruové nepotřebují...
              Kalka.
              • Kalka
                12.01.2012 12:21

                http://zpevnik.zbroj.info/index.php?in=7&pisen=101
                Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  12.01.2012 12:24

                  No vidíš - a tohle jsi přečet?
                  Kalka.
    • Re: Nevidíme pro stromy les ?
      12.01.2012 11:38

      http://www.novinky.cz/ekonomika/255841-na-proklinanem-euru-vydelava-cela-eurozona-nejvice-rakousko.html
      Velkamedvědice
  • Četla jsem
    12.01.2012 11:18

    si tady vaší diskuzi a zjistila jsem, co už dávno vím, že svět je jeden velký podvod, protože ho řídí Podvodníci)).No ale i přesto všechno Život je krásnej a nesmíme se nechat otrávit a rozhodit
    ZUZKA
  • Agent of European CFR & Bilderberg
    12.01.2012 10:35

    Novinář Daniel Estulin monitoruje a analyzuje tajnou organizaci BILDERBERG již 20 let. Jeho vlastní zdroje z vnitřku organizace mu poskytují informace o dění uvnitř a projednávaných tématech. Hlavními tématy jsou: Jak rozbít a demontovat státy kromě Israele, Jak postupnými kroky narušovat suverenitu států kromě Israele, Jak vyprovokovat/vyvolat nové války, Jak a kdy organizovat manipulace na trhu s ropou atd. atd. Každý U.S. představitel, který se tajně účastní tohoto session automoticky porušuje U.S. zákony zakazující vést utajená jednání s cizími subjekty a automaticky se stává zločincem. Z čehož vyplývá, že se zřejmě jedná o zločineckou organizaci zabývající se mimo jiné protistátní činností. A kníže Schlafenberg se dobrovolně o vlastní vůli účastnil tajného sjezdu této organizace. Originální webpage pana Estulina již v úvodu říká: Kronika konspirace. České stránky všiváckých lžimédií však toto překládají jako "Ne, nejedná se o konspiraci".
    Detective
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m