Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf RWE: Německý odklon od jádra je drahý luxus, zatěžující sousedy. Ceny elektřiny 2013 na minimech

Šéf RWE: Německý odklon od jádra je drahý luxus, zatěžující sousedy. Ceny elektřiny 2013 na minimech

17.01.2012 16:14, aktualizováno: 17.1. 16:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ambiciózní plán Německa klást při výrobě elektřiny větší důraz na obnovitelné zdroje je příliš nákladný a znamená zátěž pro přenosové soustavy v sousedních zemích, uvedl šéf německé energetiky RWE Jürgen Grossmann. Podle něj německý přechod od jádra „odnáší“ i česká přenosová soustava.

Německo se od jádra posunuje k solární a zejména větrné energii. Grossmann řekl, že zatížení přenosových soustav prudce narůstá, jakmile zesílí vítr na severu Německa, kde má země větrné farmy. Instalovaná kapacita větrné energie, která v Německu dosahuje 27.000 megawattů, je v takové situaci na maximu. "Větrná energie (ze severního Německa) se tlačí do Nizozemska a přes Belgii do Francie," řekl šéf RWE na výroční energetické konferenci, kterou v Berlíně pořádá německý ekonomický list Handelsblatt. "Totéž se děje i s větrnou energií ze spolkové země Meklenbursko - Přední Pomořansko: putuje do Polska, pak do České republiky a přes Bavorsko se vrací do Německa. Naše sousedy takové energetické rázy netěší," dodal.
 
Společnost RWE loni v létě musela uzavřít dva jaderné bloky v elektrárně Biblis v Hesensku. Vláda kancléřky Angely Merkelové tehdy v reakci na havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě rozhodla, že Německo část svých jaderných zdrojů odstaví hned, zbytek pak do deseti let. RWE, stejně jako další energetické firmy, zatím hledá způsob, jak se vyrovnat s novými pravidly a kde si zajistit další růst i bez jádra.

Ceny elektřiny na německé burze dle dat Bloomberg od obchodníků, dnes klesají na nová minima. Roční kontakt, tedy dodávka v roce 2013, klesl pod 50 EUR/MWh a obchodoval se s -0,4 % na 49,95 EUR/MWh. Podobný obrázek nabízí tuzemská energetická burza PXE. Ceny elektřiny s dodáním v roce 2013 na PXE od září loňského roku klesly o 15 % na 48 EUR/MWh. Po výsledcích za 3Q11 přitom ČEZ uvedl, že má předprodáno 41 procent produkce na rok 2013 za průměrnou cenu 54 EUR/MWh.

O uvědomování si, že současná cesta přechodu Německa k obnovitelných zdrojů energie je „drahým luxusem, dráždícím sousedy“, svědčí i slova německého ministra hospodářství Philipa Röslera, pronesená dva dny zpět. Připustil, že Německo musí reformovat stávající legislativu o obnovitelných zdrojích energie, protože se přežila a předpokládá od energetik hlas k tomu, kterou technologii obnovitelných zdrojů považují za nejvíce efektivní.

„Legislativa k obnovitelným zdrojům prochází testem času a německá vláda zejména zváží změnu podpory solární energie poté, co loni instalace rekordně vzrostly,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Christiane Schwarte. Německé solární instalace v roce 2011 dosáhly zhruba 7,5 GW a spolykaly zhruba polovinu ze zelených dotací v Německu v rozsahu 13 miliard eur. Roční cíl vlády pro solární instalace přitom nyní činí 3,5 GW a dle dřívějších slov Röslera projde výraznou redukcí. Odborníci v odvětví odhadují, že Německo letos podporu solární energii sníží o zhruba 27 procent po loňském omezení o 13 procent.

Velkému náporu elektřiny z Německa čelila česká soustava zejména na konci loňského roku. Generální ředitel provozovatele přenosové soustavy ČEPS Vladimír Tošovský připustil, že v krajním případě by ČR mohlo na hranicích s Německem instalovat transformátory, které budou náhlé toky energie omezovat. Instalace takových zařízení by ale stála kolem dvou miliard korun, které by spotřebitelé museli zaplatit v cenách elektřiny. Podobná zařízení na regulaci přeshraničních toků elektřiny již provozuje Rakousko a jejich zavedení také zvažuje Polsko.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Handesblatt)



Váš názor
  •  
    18.01.2012 10:11

    o jaderných elektrárnách v Německu, kde přeci tsunami nehrozí, ba ani zemětřesení mě dost překvapilo od jinak chytrého souseda. Ale mělo by se apelovat snad taky na odpovědnost těchto politiků vůči jejich sousedům v dnešním globalizovaném světě.
    Iracionální rozhodnutí
    • Racionální rozhodnutí
      18.01.2012 10:22

      Názory pánů z RWE budou již za chvíli zcela irelevantní. Shodou okolností se Německo odklonilo od klasické jaderné energetiky dříve než ostatní. Budoucnost má tyto jména: Orbo, HephaHeat, Rossi e-CAT, Defkalion Hyperion. Takový pan director z E.ON jménem Guandalini Julian, který se 28. října 2011 osobně účastnil testu 1MW bloku e-CAT v Bologni už také zná budoucnost.
      Detective
  • Ceny elektřiny pro chudáky koncové uživatele
    17.01.2012 16:50

    Takže nás ČEZ a jeho odnože pěkně krmí: http://www.cenyenergie.cz/nejnovejsi-clanky/zvyseni-cen-elektriny-2012-u-velkych-dodavatelu-az-o-4-9.aspx Draze nakoupí, ČEZ vydělá a koncový uživatel to zaplatí. ERÚ je k smíchu, stejně jako ČTÚ.
    oh171
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.