Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozónu drží pohromadě jen ECB. Bude ještě agresivnější?

Eurozónu drží pohromadě jen ECB. Bude ještě agresivnější?

17.01.2012 18:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Snížení ratingu zemím eurozóny je jednou z nejméně významných změn ratingu v historii a informace o tom, že k ní dojde, tu zaznívají již od prosince minulého roku. Pro Bloomberg to uvedl Jim O’Neill z Goldman Sachs. Zajímavý byl ale podle jeho mínění doprovodný komentář S&P , který ukázal, že podle agentury nejsou zadlužené země schopny „ze svých problémů vyrůst“. Důkazem je například vývoj ve Španělsku.

„Globální investoři a zejména ti, kdo se zaměřují na akcie, chtějí vidět konec této negativní spirály špatných zpráv z ratingových agentur, negativní reakce trhů a dalšího růstu výnosů dluhopisů,“ uvedl ekonom. Nakonec podle něho dojde pravděpodobně k tomu, že ECB bude postupovat „mnohem agresivněji“. Například Itálie přijala správnou politiku a více už by utahovat neměla, výnosy jejích obligací však zůstávají stále vysoko. S výjimkou německých vládních dluhopisů totiž nepřetržitě slábne poptávka po vládních obligacích zemí eurozóny, a Německo svým tvrdým postojem omezuje i ECB.

Eurozóna potřebuje podle O’Neilla „široké uvolnění finančních podmínek v zemích na periferii, které by jim poskytlo šanci na ukončení negativní spirály“. Podřadné je naopak jednání o tom, jaké závazné fiskální limity budou muset země eurozóny dodržovat. Tyto limity totiž v minulosti nefungovaly a ekonomovi podle jeho slov není jasné, proč by měly fungovat nyní. „Nejde o klíčový problém. Je zapotřebí dlouhodobější fiskální důvěryhodnosti a udržitelnosti, musí být ale zaváděna s ohledem na to, jak jsou dané země schopny růst,“ uvedl O’Neill.

I podle Uwe Parparta, výkonného ředitele společnosti Reorient Financial Markets, se snížení ratingu v eurozóně očekávalo. Obavy budí spíše to, že současné snahy o uklidnění krize nevedou k jejímu konci a „to, co drží měnovou unii pohromadě, je hlavně likvidita centrální banky. Bylo by ale chybné se domnívat, že tato likvidita vyřeší jádro problému, skutečnou otázkou je, jak dopadnou snahy o definici fiskálních pravidel a jak budou tato pravidla vymáhána.“

Podle Parparta eurozóna trpí slabým politickým vedením a jeho nedostatečnou rozhodností. Vznikají tak nesmyslné situace a Ponzi schémata, kdy například ECB nechce kupovat dluhopisy zemí na periferii přímo. Co tedy udělá? Poskytuje finance bankám, které následně obligace koupí. „Radím všem investorům, kteří mají aktiva v eurozóně, aby se zajistili,“ uvedl Parpart, který se ptá: „Jak dlouho může ECB hrát tuto hru, než se sama dostane do problémů?“ Již nyní totiž její rozvaha převyšuje rozvahu Fedu a je v ní více špatných aktiv, než kolik jich držel Fed po krizi roku 2008, což pro centrální banku znamená „velmi nebezpečnou situaci“.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  • keby ECB bola primárnym subjektom USAEUROkrízy
    17.01.2012 20:26

    A TAK, ako hovorí nadpis tohoto príspevku, ta už by mali USAEURO -štruktúry vyhlásiť kontinentálnu eurozbierku na záchranu eura a dotáciu ECB dobrovolným darcovstvom každého euroobčana i Američanov, aby nás v EURÓPE 2012 znova zachránili, ako v roku 1944 - po invvázii proi fašizmu....Keby toto bola pointa 2012, tak ako dôchodca zo Slovenska s "aktívam" 268 euro dôchodku - poskytnem "euroúver" ECB každý mesiac na 10 rokov 5% - dávam SLOVO, akby takáto výzva našla euroodozvu, KAŽDÝ EUROOBČAN 5% na roky 2012-2022 a bol by v tom "euročert" aby sme nepodporili MERKELOVÚ a jej Nemeckú ekonomiku, ako garanciu našej ÚNIE, ak je ona OZAJ NAŠA - Janiga Dušan 17.1.2012 -20,26 ???!!!
    turcan
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university