Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ředění vás nezabije, zabíjíte se sami a dobrovolně…

Ředění vás nezabije, zabíjíte se sami a dobrovolně…

18.01.2012 11:41
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Na počátku tohoto týdne se na našem webu objevil článek Anonymního Investora, který se zabýval investičním přístupem či strategií, nazývanou eufemisticky „ředění“. Celý text vzbudil poměrně emotivní diskusi, která se však – jak tomu v takových případech často bývá – nakonec mírně odklonila od tématu samotného. Autor nijak nezastírá, že uvedená strategie nepatří mezi jeho oblíbené a pro mnoho nepoučených investorů pravděpodobně představuje nemalé riziko. Nechci tímto vystupovat nijak razantně na obranu „ředění“, protože v mnoha ohledech sdílím autorovy argumenty. Dovolím si však doplnit několik bodů, které v původním textu možná schází.

1) Již Benjamin Graham ve své knize „Inteligentní investor“ poměrně exaktně definoval termíny investor a spekulant, společně s popisem jejich charakteristik a hlavně rozdílů mezi nimi. Je smutným faktem, že lidé tyto termíny často považují za synonyma – přitom každý z nich popisuje diametrálně odlišnou sadu přístupů, strategií a nade vše mentálního nastavení, které takto označený člověk používá. Proto si dovolím tvrdit, že „ředění“ v arzenálu spekulanta nemá vůbec co dělat. Používat jej může pouze investor a to ještě ne vždy, resp. ne pro každou třídu aktiv.

2) Z jistého úhlu pohledu je debata, zda ředit či neředit v zásadě irelevantní. Jedno z nejčastěji porušovaných pravidel říká, že investor/spekulant musí vědět, jak s uvažovanou pozicí naloží ještě před tím, než do ní vůbec vstoupí. Jinými slovy – argumenty a důvody pro nákup jakéhokoliv aktiva, společně s jasnou strategií řízení dané pozice v různých myslitelných i nemyslitelných tržních situacích musí být definovány a promyšleny dříve, než odešlete nákupní pokyn. Koupit si „něco“ a teprve poté řešit, co s tím vlastně budu dělat, je známkou začátečníka resp. amatéra. Mnoho investorů však do této pasti spadne a používá „ředění“ jako záchrannou brzdu, když neví kudy kam. Přesně ve stylu hesla „z krátkodobé spekulace se stala dlouhodobá investice“.

3) V prvním bodě jsem říkal, že „ředění“ nemá v arzenálu spekulanta co dělat a patří do instrumentária (z definice) dlouhodobého investora. Za tímto názorem si stojím, ne však bezvýhradně. Kupovat vytrvale a dlouhodobě špatné aktivum není známka fištrónu, ale blbosti. Není tomu tak dávno, co v Praze existovala investiční společnost, jejíž portfolio-manažeři se nesmírně radovali, jak se akcie firmy Enron Corp. zlevňují a oni jich mohou nakupovat čím dál tím více. Jak to celé dopadlo (s oběma subjekty) není třeba obšírně popisovat… Ředit a dokupovat je třeba fundamentálně kvalitní aktivum, nejlépe takové, které se honosí charakteristikou jisté vzácnosti resp. omezené dostupnosti. V každém případě lze tuto strategii použít u aktiv, která jste ochotni a hlavně připraveni držet velmi dlouho. Na mysl se vkrádají například zlaté či stříbrné mince, umělecká díla, kvalitní tištěné fotografie,…

4) Jednou z nejčastějších oblastí, kde se strategie „ředění“ zhusta zmiňuje, jsou nákupy otevřených podílových fondů. Velmi často se s ní ohání „nezávislí“ finanční poradci a argumentují tím, že v dlouhém horizontu na fondech „nelze prodělat“. Pokud se nebudete řídit pravidly 1-3 ujišťuji Vás, že s vysokou pravděpodobností proděláte na čemkoliv. Pokud si otevřený podílový fond kupujete, aplikujte na jeho výběr stejně striktní kritéria, jako na kterékoliv jiné aktivum. Argumentovat tím, že „ten hodný pán mi říkal, že na tom v dlouhém horizontu nelze prodělat“ je sice pěkné, ale poněkud dětinské – jste dospělí, svéprávní a jsou to Vaše peníze…tak se podle toho také začněte chovat.

5) Uvědomte si také, že pro úspěšnost resp. smysluplnost strategie „ředění“ musíte operovat se stále větší resp. zvětšující se sumou peněz. Pokud máte akcii nakoupenou v ceně např. 100 a v objemu 1 000 000 , vlastníte 10.000 akcií. Pokud cena akcie spadne o 20 % a vy si koupíte dalších 5.000 akcií, utratíte 400.000 , ale průměrná cena vaší pozice se posune jen o 6,66 % níže. To nastalou situaci moc neřeší…


Na závěr si dovolím jednu aritmetickou hříčku. Poklesne-li cena akcie ze 100 na 50 , jde o pokles v řádu -50 %. Pokud se však cena té samé akcie má dostat na těch původních 100 , musí z hladiny 50 udělat plných 100 % vzhůru

Není padesát, jako padesát - pamatujte na to…

Hodně štěstí !


Váš názor
  • Je to tak
    20.01.2012 11:44

    souhlas se vším až na bod 5). Když to klesne o 20%, tak na další nákup stejného počtu akcií mi stačí o 20% méně peněz. Asi jste to myslel jinak??
    Tom
  • Není 50% jako ...
    19.01.2012 14:15

    A jen pro zajímavost, zkuste si vypočítat, k jakému procentuálnímu nárůstu musí dojít DtD, aby se začal generovat zisk, pokud mezi prvním a druhým nákupem se stejnou sumou to šlo DtD o 50% dolů. :o)
    TAO
    • Re: Není 50% jako ...
      20.01.2012 9:59

      Po dlouhe dobe vyborny clanek. U nakupu fondu je vsak jeste treba pripocitat {do minusu samozrejme} poplatky spravcu, nahoncich {financni poradci} a dalsich mikroprizivniku napojenych na struktury fondu. Nikdo na svete Vam penize nevydela {kdyby to umel vydelal by je sam} musite je vydelat sami. Clanky tohoto typu jsou Vam velkym pomocnikem.
  • Bufikovi
    19.01.2012 14:10

    To si nevidíš do úst? Čert vem, co kdo dělá, ale takhle zhovadile tady urážet to ukazuje na velkou duševní ubohost. S tím si jdi někam na chat bulváru.
    TAO
  • A ještě
    19.01.2012 2:25

    milý Harry007, Jamesi Bonde, zatímco já budu vstávat jako pán ty a tvý poradci kravaty budou už několik hodin poskakovat jako háravý feny, navíc navlečný v kvádrech ...ztřes se toho, aby ses ty anebo oni se mnou dostali do styku...;-)
    db
    • jdu spinkat
      19.01.2012 3:21

      a dopňuji, aby to bylo jasnější: poskakovat jako háravý feny..okolo klientů.
      db
      • Re: jdu spinkat
        19.01.2012 3:54

        a přitom jsou to pokrytci, takhle se chovaj doma,nechápu, fakt strašný...http://www.youtube.com/watch?v=qnXb8JBVXTA&feature=related
        db
  • Tak jsem se vratil z hradu..
    19.01.2012 1:42

    pardon z konciku a koukam, ze je tady pribyl jeden nazor uchylnejsi nez druhej....mrdale z fondů ty si vykuř jako první a oslav tak svoji "registraci"......
    db
    • Re: Tak jsem se vratil z hradu..
      19.01.2012 1:46

      a víš co řekni "poradcům" ...? ať si taky koukaj....
      db
      • a ještě....
        19.01.2012 1:50

        ať si na to udělaj prezentaci v powerpointu, odbrífujou se na míting a spleněj všechny dedlajny a čelendže!
        db
        • a ještě....2
          19.01.2012 1:54

          parta je sice peklo , ale ve srovnání s váma jsou to férový kluci...Sympathy for the devil....http://www.youtube.com/watch?v=iLddJ1WceHQ
          db
  • ad 4
    18.01.2012 23:37

    Tenhle článek mě zvedl mandle tolik, že jsem si rezhodl se zaregistrovat a zareagovat. Vesměs jde o článek o tématu, které si samo o sobě ani článek, natož 2 a vzrušenou diskuzi nezaslouží. Co mě zvedlo ze židle byl bod číslo 4, tedy aplikace teorie ředění na různé programy pravidelného investování. A férově dodávám, že pracuji ve fondovém biznisu, byť nejsem poradce. Pravidelnému investování se tady přezdívá "cost averaging", což je a není totéž, jako Vaše traderské ředení. Technicky vzato je to přikupování pozice, podobě to tu praktikuje spousta honilů. Ve skutečnosti je tu ale diametrální rozdíl - ředení je programové a obvykle nemá vazbu na předchozí pokles drženého titulu. Běžný retailový investor by na propad drženého fondu zareagoval spíš výprodejem než dokupem. Už jen z tohoto důvodu a z důvodu absence páky je ředění fondů pravděpodobně úspešnější, než ředění u on-line brokerů. Dále také retailový investor v malém snadno plní bod 5, tedy pokud je aktuálně solventní. Pokud je jeho investiční plán realistický, pak není problém odkrojit stejnou částku jako před měsícem a zainvestovat a "naředit". Program pravidelného investování má pro mě spíš znaky finančního plánování, než programového ředění ztrátových pozic. Každý měsíc odložit část volného cash flow dobudoucna. Ruku na srdce, vy všichni víte, čeho chcete investováním / spekulacemi dosáhnout? Nijak nerozporuju body 1-3, před investicí dobře si promyslet kam investovat a případně portfolio v čase revidovat. Na druhou stranu znám v této branži celou řadu solidních poradců, kteří se snaží retailové investory ochránit, často před investorem samotným. Pro ně mi Petrův ironický příspěvek přijde jako znevažující a nekorektní, čistě v bodu 4. Přátelé, poznámka nakonec, řekl bych, že relevantní k tématu ředění, kterou občas říkám poradcům, když je školím: Víte kdo je Váš potenciálně nejlepší klient? Klient, který historicky obchodoval akcie, měny, většinou s pákou. Po pár měsících nebo letech přišel (téměř) o vše a teď přemýšlí, jak jinak zajistit rodinu. Ředění zdar!
    Harry007
    • Re: ad 4
      19.01.2012 1:15

      Už jsme to tady psali, že hlavní článek má hodně děr. Nicméně příteli, i ten Tvůj "plamenomet" mě trochu lechtá na játrech. Tvůj byznys je celkem pro mne citlivé téma a obávám se, že dost složité na řešení tady. Jsou totiž věci, které i mne dost často zvedají ze židle. A technická závěrem: zaregistrovat se, neznamená něco dole napsat, ale pořídit si zámek, protože jinak to tady může zase psát kdejaký úchyl.
      Jaco
      • jaco
        19.01.2012 1:45

        tobě se- jako obvykle - omlouvám ..:-))
        db
  • Cetla tohle ZUZKA?
    18.01.2012 14:44

    Tohle sedi jako prdel na hrnec pro Zuzku a jeji eskapady na CETV. Konkretne bych pro ni vypichl body 2 a 4. Hodne lidi tady (IMHO) nedodrzuje bod 2, ale zuza k tomu jeste kobinuje se 4kou.
    Cedr
    • Re: Cetla tohle ZUZKA?
      18.01.2012 14:48

      Ale jak víš, co dělá "zuzka"? Tenhle nick už tu je dost dlouho (čtyři roky?) a celou dobu mu suita píše stejné rady...;-))
      Kalka.
      • Ano
        19.01.2012 12:18

        ..Je to o mně))Cedře, já tě nepřemlouvám k tomu, aby jsi moje příspěvky četl))Už se vám svěřovat nebudu, byla jsem naivní a koukám, že i otravdná!Tak sorry, už se to nebude opakovat.
        ZUZKA
      •  
        18.01.2012 15:21

        Fakt 4 roky? To je mazec. Asi bych mel prestat ztracet cas ctenim kravin na diskuzi k CETV;-)
        Cedr
  •  
    18.01.2012 14:13

    "zatloukat, zatloukat, zatloukat" a kdyz se to provali tak "zatlkoukat", tzn "redit, redit, redit" a ... "redit" a kdyz konecne prichazi cilovka tak proste prodavat tem co redi smerem nahoru :)
    eple
  • FBI
    18.01.2012 13:25

    plánuje zatýkání u HF za insider trading - detaily později dnes...
    Kalka.
  • Ještě před tím
    18.01.2012 12:55

    Kniha mistra přes oceňování amerického ekonoma Benjamina Grahama kterou Warren Buffett po večerech studoval dala svoje plody a když evropský trh postihne krize akcie prodá. Pracuje s investičními hypotézami. Sleduje zda skutečný průběh událostí shoduje s jeho předpoklady. Dojde-li k rozporu mezi jeho předpoklady a skutečným průběhem událostí neznamená to, že se svých akcií zbaví. Přeskoumá znovu svou původní tezi a snaží se zjistit kde se stala chyba. Může pak svoji tezi pozměnit, anebo zjistit, že do hry vstoupil nějaký vnější vliv. V konečném důsledku to pak může stanovisko dokonce posílit..., místo aby jej zavrhl. Ale v žádném případě nezůstává klidný a vzniký rozpor ignoroval. Začne ho kriticky zkoumat. Ve většině případů se vyvaruje toho, aby přizpůsobil svoji hypotézu změněným podmínkám, i když to ani zcela nevylučuje.
    Pound
  •  
    18.01.2012 12:51

    Pokud jsme v období kdy padá celé portfolio akcií, tak buď prodám (realizuju ztrátu) a můžu nečinně přihlížet s tím, že stejně nebudu vědět na kolika znova nastoupit, nebo ředit a hojit se na malých vlnkách a postupně průměrnou nákupku srážet dolů..tak nevím co je lepší osobně na ředění nevidím nic špatného pokud se o to nesnažíte na akcii jdoucí uplně do haj..lu.
    Leoonekx
  •  
    18.01.2012 12:50

    K tomu je dost dobrý mít alespoň základní pojem o tom, co je řízení rizika, jinými slovy vědět, kdy už je ten knedlík moc velkej a moh by mě udusit....vědátoři tomu řikaj Money Management a jinak to nejlíp uměly naše babičky...dokázaly si vážit peněz a nevyhazovaly je z voken. Ředit ano...ředit do určitýho přesně danýho rizika....věřit si....nebejt nervák....umět se rozhodnout, že je potřeba odepsat špatnou investici, když by mohla bejt eště horší (ENRON...ale kdo to moh vědět, že?). A hlavně zůstat tak zazobanej, že mě ztráta nemuže položit....čili mít dost ve štrozoku, aby mě to nebolelo. Čili neinvestovat, když na to nemám - používat peníze, který nepotřebuju.
    marrtt
  •  
    18.01.2012 12:48

    Jj, příklad s Enronem přichází trošku pozdě, že. V té době taky mohli klidně vydělat... Když byla City za babku, tak se taky nemělo kupovat? Problém je v tom, někdy se odhodlat k prodeji...;-)
    Kalka.
  • ?
    18.01.2012 12:41

    Částečně zjednodušené,částečně demagogie.Záleží na typu investora a dalšího milionu věcí.Ředění spekulací,pák a podobně je opravdu riskantní o tom žádná.Jinak autor trochu kecá.Brouk pytlík nevymyslel down awerage.To je reakce na fakt,že žádný investor nevychytá dno.Proot plánovanou částku investice může rozložit do více šarží.Nesmyslem je tvrzení,že se zvyšuje finanční objem u každé šarže.Plánovaný finanční objem na šarži se měnit nemusí,zvyšuje se jen počet akcií,za ten samý objem koupený.Tady autor uvažuje zcela nelogicky.A závěrem,plkud někdo někomu slibuje jisté zisky je skutečně podvodník.Což ste ale zcela překroutil čas,že pravidelné investice do fondu v případě poklesu nákupku snižují.A argument jen hlupák kupuje opakovaně shit,je zcela mimo mísu.Předpokládám,že fond nestojí na jednom podkladu a že je akciový ztrh někdy\ podhodnocený méně někdy více,je prostě fakt.Zkrátka pokud si investor stanoví na začátku jasný plán a neháže v emoci vše do jednoho špatného podkladu,klidně ředit může,podle svých pravidel.
    Velkamedvědice
    •  
      18.01.2012 17:13

      Také se mi zdá, že v tom článku je dost děr. V první řadě bych ale od autora chtěl vysvětlit jeho náhled (čo si predstavujetě pod takým názvom....)SPEKULANT a DLOUHODOBÝ INVESTOR. Když jsem před časem koupil Veolii, bral jsem ji z x důvodů, až po důvod několikanásobného propadu ceny. Koupil jsem jí nějaký počet kusů, ale zároveň, protože nejsem chytač dna, jsem připravený koupit další várky (šarže) až třeba při sestupu na 5 babek, bude-li to nutné. A co jsem? Spekulant? Ano spekuluji na růst ceny z x důvodů, ale nevím kdy se tak stane. Dlouhodobý investor? Nevím, když bude za 20 tak jde 50% ven.Tohle je špatná taktika? Či spekulant obchoduje jen swingově? V těch fondech je to také blbost, hravě doložitelná. Měsíční investicí při držbě v delším horizontu je opravdu riziko totální ztráty u průměrného fondu minimální. Pokud fond nemá graf typu Orco (jinam než dolů cestu nezná), tak přáním investora by mělo dokonce být, aby třeba dva roky klesal (kupuje levně - více papírů) a po obratu na tom velice dobře profituje.Teď jde o to, jestli pan makléř nedělá spíše návody na to, že je třeba často nakupovat i prodávat, protože to je pro brouka z pochopitelných důvodů lepší. To ale ví jen on sám.
      Jaco
  • já si z toho
    18.01.2012 12:29

    beru to, že mám kupovat obrazy a mince...))))...nedá se tomu vytknout nic, ale zároveň článek nic nepřináší...knížecí rady.
    db
  •  
    18.01.2012 12:19

    Myslím si že v matematice by se snad měl vyznát každý pokud chce investovat a asi se vyzná když už má čím investovat ,když budu dlouhodobý investor tak budu samozřejmě spekulovat na to že mé akcie v budoucnu porostou že?A ještě jedna věc když dostanu od makléře info ..spětně..že akcie Erste maji pruměr cenu 480kč a nakup doporučuje kolem 400kč a za dva týdny na tom je cena 280kč a řekne mi že neví kam to spadne tak kdo je tady spekulant a kdo investor a co dělat ředit prodat?Je to vždy o tom jak se rozhodnout a naopak si myslím že to v této době je jedno z řešení a ZPĚTNĚ říkat bylo nebo nebylo dobré ředit mi připomína brouka pytlika.
    pb
    •  
      18.01.2012 12:45

      Souhlasím s p.Žabžou.Toto píši pro dlouhodobé investory.Spekulatní a krátkodobí hráči nechť toto přeskočí.Předchozí článek anonymního investora je projevem amatérismu tohoto člověka, který by si měl uvědomit souvislosti v článku p.Žabži.Dodal bych k tomu jen to , že není pokles jako pokles .Je nutno rozlišit fundamentálně pevnou firmu, kdy k poklesu dochází v důsledku zpráv,které nejsou nijak likvidační a postupem času lze problém zvládnout.Příklady znají všichni zkušení investoři.Pro příklad uvedu aktuální společnost-Tesco.Ale chce to tvrdou práci ,tzn.udělat dobře svůj domácí úkol a vyselektovat tu správnou společnost. Doporučená literatura : B.Graham : Inteligentní investor Glen Arnold : Jak vybírat podhodnocené akcie Glen Arnold : Jak vybírat nejvýkonnější akcie Gladiš Daniel : Naučte se investovat Shiller J.Robert : Investiční horečka Thaleb N.N : Černá labuť Doporučují před vstupem na finanční trhy prostudovat tyto knihy.A pak se nad vším hluboce zamyslet......
      paja
      •  
        18.01.2012 15:13

        "když budu dlouhodobý investor tak budu samozřejmě spekulovat" A v tom to celé je. Každý si říká investor a všichni spekulují.
        stenolez
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m