Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Treichl (Erste): Snížení ratingu přijít může, dopad ale vidím minimální. ČR i ČS jsou ve skvělé kondici, v regionu čekám lepší druhou polovinu roku

Treichl (Erste): Snížení ratingu přijít může, dopad ale vidím minimální. ČR i ČS jsou ve skvělé kondici, v regionu čekám lepší druhou polovinu roku

18.01.2012 12:19, aktualizováno: 18.1. 14:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Éra neomezeného půjčování vládám a municipalitám skončila a nyní nastal čas splácet situaci, která se postupně tvořila po 30 let, uvedl šéf Erste Group Andreas Treichl. Střední a východní Evropa má dle Treichla díky zdravému finančnímu systému lepší pozici zotavit se z krize eurozóny a viditelnější zlepšení ekonomické situace v regionu očekává od druhé poloviny roku 2012.

Šéf Erste v rozhovoru pro média připustil, že následkem snížení ratingu Rakouska agenturou Standard & Poor’s nelze vyloučit případné snížení ratingu také u skupiny Erste. „Dopad takového kroku na finanční skupinu Erste ale očekávám minimální,“ uvedl šéf banky. Banka podle něj pokračuje v plánu postupného zvyšování úrovně kapitálu k vymezeným 9 procentům do poloviny roku 2012 a pokud se nestane nic dramatického, plánem je jít nad tuto hranici. "Věříme, že v druhé polovině roku bude v regionu oživení, takže se snažíme kapitálovou přiměřenost zvýšit nad devět procent, abychom měli palebnou sílu pro další expanzi," uvedl. Podle něj banka získává zdroje pro navýšení limitu likvidací rizikových aktiv mimo region střední a východní Evropy.

Samotná Česká republika je podle Treichla ve velmi dobré situaci, má nízká dluh a její pověst mezi investory je skvělá. Stejně tak i Česká spořitelna je podle něj v excelentní kondici. "Kdyby celá skupina Erste vypadala jako Česká spořitelna, vše by bylo v naprostém pořádku," dodal. Základy regionu jsou podle něj silné a finanční systém je rovněž ve velmi dobré kondici. Celkově má podle něj region v krizové situaci lepší možnosti rozvoje než země západní Evropy.

"Snížení ratingu Rakouska nemá na Českou spořitelnu přímý vliv. Nicméně rating České spořitelny je ovlivňován vývojem ratingu mateřské Erste Bank. Dopady případného snížení ratingu mateřské banky nelze v současné době plně odhadnout. Předpokládáme ale, že by dopad případného snížení ratingu nebyl významný," uvedl pro Patria.cz k případnému důsledku eventuelního snížení ratingu Erste pro Českou spořitelnu Petr Podzimek z tiskového oddělení ČS.

Za nešťastné a špatné pro regionu střední a východní Evropy Treichl označil současné ekonomické a politické problémy Maďarska. Přesto mu dává vyšší naději na zotavení, než v případě Řecka. „Maďarsko může investory získat zpět během jednoho roku, pokud se změní a součástí bude také dohoda s MMF,“ uvedl Treichl. Mnohem více štěstí podle něj při jednáních se svými věřiteli bude potřebovat Řecko. K němu již v tomto týdnu pro německý list Die Presse uvedl, že pro Řecko bude snazší se zotavit a překonat současné problémy, pokud se rozhodne pro odchod z eurozóny. „Problémy, které Evropa má, jsou všechny řešitelné. Pokud nedojde k dalšímu nečekanému nárazu, situace se do poloviny roku 2012 může stabilizovat a příběh šesti měsíců uplynulých se stát minulostí,“ uvedl již pro Die Presse Treichl.

K Maďarsku Treichl v rakouské televizi ORF2 v tomto týdnu uvedl, že "banky čelíce současným problémům na maďarském trhu nemohou vykazovat dostatek vlastního kapitálu". Na adresu rakouských politiků se nechal slyšet, že doufá v to, že snížení ratingu země od Standard & Poor's je přiměje k prosazení nezbytných reforem. Na perspektivu trhů v regionu střední a východní Evropy Treichl dle svých slov nadále sází a neobává se, že by situace v Maďarsku měla dojít do fáze státního bankrotu. Příznivě hodnotí také vyhlídky pro Irsko či Španělsko.


(Zdroj: Erste, ČS, Bloomberg, Reuters, Die Presse, ORF2)


Váš názor
  •  
    18.01.2012 14:20

    Sorry dle mých zkušeností ČS nejhorší přístup k zákazníkovi jaký jsem kde zatím zažila. Jako akcionář tajně doufám, že je to na jiných pobočkách lepší.
    bela
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m