Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kodak hlásí bankrot, žádá soud o ochranu před věřiteli včetně BNY Mellon, Sony a Alcoa

Kodak hlásí bankrot, žádá soud o ochranu před věřiteli včetně BNY Mellon, Sony a Alcoa

19.01.2012 9:58, aktualizováno: 19.1. 10:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jeden z průkopníků fotografické techniky Eastman Kodak po 132 letech existence požádal ve Spojených státech o ochranu před věřiteli. Firma již delší dobu bojuje s nedostatkem financí na svůj provoz. Propadá se jí totiž prodej, protože zaostala za konkurencí při přechodu na digitální technologie. Bankrot se netýká dceřiných firem Kodaku mimo Spojené státy. Na konci září celkový majetek skupiny činil 5,1 miliardy USD a její závazky 6,75 miliardy USD. Kodak měl na konci 3Q11 v hotovosti pouhých 862 milionů USD.

Společnost plánuje v rámci ochrany před věřiteli pokračovat v činnosti a dokončit dlouho plánovanou restrukturalizaci, v rámci které se chce stát prodejcem spotřebních produktů, jako fotoaparátů a tiskáren. Zajistila si na svůj provoz úvěr 950 milionů USD od Citigroup. Mezi největší nezajištěné věřitele společnosti Kodak patří The Bank of New York Mellon držící obligace za 668 mil. USD. Dále potom Sony Studios s pohledávkou ve výši 16,7 mil. USD a Alcoa, které Kodak dluží 2,8 mil. USD.

„Představenstvo a celé nejvyšší vedení jednomyslně věří, že je to nutný krok a správná věc pro budoucnost Kodaku," uvedl v prohlášení předseda představenstva a generální ředitel firmy Antonio Perez. Dodal, že ochrana před věřiteli má umožnit firmě pokračovat v práci s cílem maximalizovat hodnotu jejího technologického majetku, jako jsou patenty na digitální snímky, které se v rámci licence využívají v mobilních a dalších zařízeních, a technologie tisku.

Perez se v uplynulých letech snažil přetransformovat firmu a nasměrovat ji na spotřební elektroniku a tiskárny. Nepodařilo se mu však obnovit ziskovost a zastavit odliv peněz a firma nebyla schopná plnit závazky plynoucí z penzijního pojištění a dalších výhod pro současné i bývalé zaměstnance. Kodak byl ve ztrátách od roku 2007.

Kodak kdysi dominoval fotografickému průmyslu a jeho film byl i předmětem populární písně Paula Simona. Nedokázal však rychle přijmout modernější technologie, jako je digitální aparát. Ironií je, že tento výrobek sám vymyslel. Sám šéf společnosti v srpnu loňského roku v jednom z rozhovorů přiznal, že Kodak přišel s přechodem do „digitálního věku“ s pětiletým zpožděním.

„Tato společnost se zasekla v čase. Jejich historie jim byla tak drahá – to století, v němž vyprodukovali tolik skvělých věcí a vydělali spoustu peněz. A teď se jim historie stala přítěží a závazkem,“ okomentoval osud společnosti Robert Burley, profesor Ryerson University v Torontu.

Kodak byl v roce 1888 první firmou, která uvedla na trh fotoaparát určený pro masový trh, a od té doby se název Kodak, doplněný typickou žlutou barvou, stal jedním ze symbolů fotografického průmyslu. V dobách své největší slávy byla 131 let stará společnost ikonou amerického průmyslu, ale s příchodem digitálních přístrojů a později i kamer firma začala ztrácet náskok a nakonec se dostala do velkých potíží. Dnes požádala o ochranu před věřiteli. Již v roce 1975 se přitom zrodil v dílnách Kodaku první předchůdce dnešních digitálních fotoaparátů.

Nástup digitální fotografie otřásl pozicí i řady dalších tradičních výrobců analogových filmů a fotoaparátů. Většina z nich prošla bolestivou restrukturalizací, například Konica se sloučila s konkurenční Minoltou, nová společnost pak v roce 2006 oznámila svůj odchod z fotografické oblasti a nyní se soustřeďuje na výrobu tiskáren či zdravotnických zařízení. Známý výrobce instantních fotoaparátů Polaroid dokonce prošel v roce 2001 bankrotem. Firma Agfa, další tradiční výrobce, prodala v roce 2004 svoji divizi fotografických filmů a zaměřila se hlavně na zobrazovací technologie pro průmysl a zdravotnictví. Prodaná divize pod názvem AgfaPhoto se dostala po roce do konkurzu, nyní existuje společnost AgfaPhoto Holding, která poskytuje licenci na užívání slavného jména různým firmám pro jejich fotografické výrobky.

(Zdroj: AP, ČTK, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    19.01.2012 13:22

    ...zrovna jsem měl chuť foťákem Kodak vyblejsknout svého nového Saaba před našima kancelářema od ECM...
    Berounskej
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data