Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soutěž ošklivek nabírá na intenzitě

Soutěž ošklivek nabírá na intenzitě

23.01.2012 17:52

Pokud bychom se na pohyb kurzu dolaru k euru během posledního půl roku dívali stejně jako během posledních cca 10 let, odpovídal by slábnoucí globální/americké ekonomice a klesajícímu akciovému trhu. Již cca 6 měsíců totiž dolar k euru posiluje; souběžně s tímto pohybem klesají výnosy amerických vládních dluhopisů (což na první pohled odpovídá zaběhlému mustru silný dolar = slabá ekonomika = nízké výnosy bondů), ale akciový trh roste (což onomu mustru samozřejmě neodpovídá). Dolar k euru je v grafu zeleně, oranžově akcie a červeně výnosy 10letých US vládních dluhopisů:

oškl1

Zdroj: Bloomberg

To, že na sebe již několik měsíců nesedí vývoj na dluhopisových a akciových trzích, tu občas připomínám. Včetně toho, že podobné vády doposud s přehledem vyhrávaly dluhopisy. Kurz dolaru k euru (a celý dolarový index) se nyní chová jako sympatizant dluhopisů. Je ale jasné, že situace v americké ekonomice se za posledních několik týdnů a i měsíců vyjasňuje. Dolar tedy nyní posiluje ruku v ruce s akciemi a lepšící se ekonomikou – tedy vzorec chování panující před rokem 2002.

 

Na jednotlivé proměnné tohoto vzorce chování se můžeme podívat skrz dříve popsanou Natixis rovnici*:

1. Sazby v USA se už dlouho nezměnily, euro repo od listopadu znatelně kleslo (nyní jsme cca na dubnových úrovních), což hovoří pro posílení dolaru.

2. Poměr růstu M2 v USA a v eurozóně se cca od poloviny roku začal také vyvíjet v neprospěch eura. Ukazuje to následující graf z dílny Commerzbank (který ukazuje, že jen relativní uvolněnost monetární politiky dokáže o kurzu dolaru k euru dosti říci):

oškl2

3. RMB stále poměrně stabilně posiluje, což by mělo působit proti posilování dolaru k euru. V posledním půlroce jsou ale fluktuace kurzu RMB k dolaru znatelně vyšší než dříve, takže větší opatrnost s interpretací.

4. VIX od září klesá, což by mělo působit proti dolaru.

5. CDS PIIGS rostly cca do poloviny prosince (podporovaly dolar), pak začaly klesat, což by mělo opět působit proti dolaru.


Pokud tedy dáme vše dohromady, vidíme, že monetární faktory (1, 2) již nějaký čas hovoří pro posilování dolaru, RMB a rizikové faktory (3 – 4) hovoří pro euro. Ty první dva evidentně převažují, což potvrzují např. zprávy o tom, že euro se po snížení sazeb ECB stalo financující měnou pro carry trades.

Dovolím si říci, že výše uvedené je trochu v rozporu s obecným vnímáním toho, proč nyní euro oslabuje – většinou jsou zmiňovány právě rizikové faktory, až nevíra v jeho přežití. Ale jak bylo řečeno: VIX klesá a v posledních týdnech otočily i CDS a spready na periferii (což mimochodem dává, co se v úvodu zmíněné vády týče, za pravdu akciím a to by byl přelomový vývoj; ale dočkejme času ...). Pokles eura by tak nebyl tolik závislý na tom, zda mu trhy věří, či ne. Šlo by spíše o prostý monetární jev.

V logice uvedeného pak samozřejmě můžeme přemýšlet i o budoucím vývoji. Zexpanzivnění politiky v USA (QE3 apod.) by oslabovalo dolar, pokud by na plyn šlápla ECB, oslabování eura by nabralo na obrátkách. Zvýšení rizika, zejména v eurozóně, by k tomu samozřejmě přidalo. Můžeme tedy uvažovat o zajímavých kombinacích v USA i eurozóně, například: Buď bude držet ECB politiku uvolněnou a euro bude „monetárně“ slabé. Nebo se ECB bude snažit utahovat, což ale dříve či později povede ke zhoršení likvidity a možná i solvence a euro bude „rizikově“ slabé. Jinak řečeno, v rovnici (*) jsou poslední dvě proměnné závislé na třetí a i druhé a naopak. Proto je eurodolarová alchymie nyní tak trochu chaotická. Jasné je ale jedno: soutěž ošklivek nekončí, naopak nabírá na intenzitě**.


*EUR/USD = 2.13 - 0.01 Fed Funds rate + 0.059 EUR repo rate + 0.013 poměr US M2/Euro-zone M2 - 0.28 kurz RMB/USD - 0.0035 VIX - 0.00082 CDS eurozóny (veřejným dluhem vážené CDS)


**To, že trhy do značné míry hledají dnešní době odpovídající vzorce chování, demonstroval i vývoj o prázdninách. HSBC se tehdy domnívala, že dolar (který se dnes zase jeví jako vítěz), se stále více chová jako „reziduální měna“. Patrné to mělo být na „chaosu kolem dluhového limitu“. Dříve by se tato situace na měnových trzích projevila asi následovně: Pokud by se limit zvýšil, okamžitá krize by byla zažehnána a to by pro dolar bylo pozitivní. Pokud by limit zvýšen nebyl, přišla by politická krize, což by podkopalo dluhopisový trh a dolar. To odpovídá způsobu přemýšlení, jehož základ tvoří přesvědčení o vysoké důležitosti Spojených států. Nyní se ale pohybujeme ve světě, kterému dominují posuny mezi averzí a kladným postojem k riziku. Primární roli zde hrají měny rozvíjejících se ekonomik a riziková aktiva, dolar představuje onu reziduální měnu. Zvýšení limitu tak zvýší chuť k riziku, což bude pro dolar negativní. Pokud naopak zvýšen nebude, zvýší se averze k riziku a k investicím do rozvíjejících se trhů, což bude pro dolar pozitivní.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m