Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nokia (+7 %) ve 4Q sice stále ve ztrátě, ale marže rostou a klíčová divize zřejmě již v 1Q na nule

Nokia (+7 %) ve 4Q sice stále ve ztrátě, ale marže rostou a klíčová divize zřejmě již v 1Q na nule

26.01.2012 12:59, aktualizováno: 26.1. 14:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rok po vstupu do aliance se společností Microsoft je finský výrobce mobilních telefonů Nokia stále ve ztrátě, ale prodeje mobilních telefonů za poslední kvartál překonaly očekávání. Stěžejní divize prodeje mobilních zařízení a služeb navíc vylepšila provozní marže nad očekávání a podle očekávání firmy se již v právě probíhajícím kvartále dostane na provozní úrovni do černých čísel.

Nokia sice dnes oznámila čistou ztrátou za poslední kvartál loňského roku na úrovni 1,07 miliardy eur, stalo se tak však především kvůli zaúčtování obdobně velké jednorázové položky. Po očištění o jednorázové položky hovoří agentura Reuters o jádrovém zisku 0,06 EUR na akcii, zatímco srovnatelný odhad z jejich průzkumu čekal 0,04 EUR. Společnost navrhla vyplatit dividendu 0,20 EUR na akcii v souladu s očekáváním.

Trhy se nicméně soustředily především na provozní výsledky, kde Nokia do puntíku vyplnila očekávání u tržeb, které meziročně poklesly o 21 procent na 10 miliard eur. Tržby výrazně klesly, i když Nokia v Evropě a v Asii uvedla na trh své první smartphony s platformou Windows. Firma o své pozice přišla už dřív, velkým konkurentem jsou pro ni přístroje s operačním systémem Android od americké společnosti Google, a rovněž komunikátory iPhone od americké společnosti Apple.

Nokia má snahu ztracené pozice získat zpět, k čemuž jí mají pomoci právě telefony s operačním systémem Windows od společnosti Microsoft. Zatím prý těchto přístrojů prodala víc než milion. Na trhu jsou teprve od listopadu, v USA se dostávají na pulty prodejen během ledna. Prodej nových smartphonů ale nestačil kompenzovat propad prodeje těch starších. Prodeje chytrých telefonů za 4Q dosáhly 19,6 milionů kusů a překonaly konsensuální laťku nastavenou na 18,5 milionu, ale méně vybavené mobilní telefony (low end) přinesly prodeje pouze 93,9 milionů

Generální ředitel firmy Nokia Stephen Elop, který dříve pracoval pro Microsoft, v rámci strategie slibující záchranu výrobce mobilních telefonů, který se z pozice lídra loni dostal na pozici outsidera hrozícího bankrotem, vsadil na to, že rostoucí prodeje chytrých telefonů založených na operačním systému Windows Phones firmě vynahradí ztráty z upuštění od desetiletí budovaného vlastního operačního systému Symbian. O listopadu Nokia sází na novu modelovou řadu Lumia.

Potěšením pro trhy byly také provozní marže klíčové divize zařízení a služeb značky Nokia, které za poslední tři měsíce loňského roku dosáhly 4,9 procenta, zatímco trh čekal jen 3 procenta.

Akcie finské firmy Nokia již před výsledky kolem poledne v domovských Helsinkách rostly o dvě procenta, první reakce na výsledky je však posunula až do 8% zisků. Proti maximu z loňského roku je ale jejich kurz pořád zhruba poloviční.

(Zdroj: Nokia, Bloomberg, Reuters, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data