Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nikdo letos neopustí eurozónu, další dva roky ale přinesou důvod k panice, míní Rogers

Nikdo letos neopustí eurozónu, další dva roky ale přinesou důvod k panice, míní Rogers

30.01.2012 13:11, aktualizováno: 30.1. 14:34

Aktualizováno

Žádná členská země v letošním roce neodejde z eurozóny, politické řešení dluhové krize v regionu však nadále zůstane neúderné a těžko pochopitelné, soudí hojně citovaný investiční guru Jim Rogers. Argumentuje, že v následujících měsících nenajdou evropští lídři odvahu činit rázné kroky vzhledem k tomu, že některé z nich čeká volební zkouška, kterou by rádi úspěšně přečkali.

„Nemyslím, že by v roce 2012 kdokoli opouštěl eurozónu… vlády udělají vše pro to, aby přečkaly volby. Možná v roce 2013, a s jistotou v roce 2014, bude důvod k panice,“ řekl Rogers. Dodal, že shortuje evropské akcie. Od evropských lídrů by se přitom rád dočkal přímých vyjádření. „Bylo by pro mě skvělé od nich slyšet, že je to fiasko a od bank a akcionářů, že přijmou velké ztráty. Trhy by se hroutily a já bych skupoval euro a akcie v co největším množství… nemyslím ale, že k tomu dojde,“ řekl investor pro CNBC.
 

Evropští představitelé dnes na letošním prvním, mimořádném summitu hodlají dohodnout finální podobu paktu rozpočtové kázně. Rogers ho označuje za „frašku“. „Za poslední dva roky jsme sledovali evropské summity konající se pravidelně po několika týdnech. Skutečně jde ale jen o snahu překonat volby ve Francii, takže tomu nevěnuji příliš pozornosti, dokud nezačnou reálně jednat.“

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy podstoupí svou zkoušku v dubnu, kdy budou Francouzi znovu volit hlavu státu, druhé kolo má proběhnout pravděpodobně začátkem května. Sarkozy zatím oficiálně neohlásil svou kandidaturu, podle tamních médií by se tak mělo stát v únoru. Již se však nechal slyšet, že pokud neuspěje, radikálně změní svůj životní styl a odejde z veřejného života. Boj o obhájení své funkce letos čeká také amerického prezidenta Baracka Obamu. O to „horší vystřízlivění“ pak přijde v letech 2013 a 2014, kdy se trhy budou muset srovnávat s četnými deformacemi po masivním tištění peněz, obává se Rogers.

Na začátku roku Rogers doporučil investovat, spolu se švýcarským frankem, také do evropské měny s tím, že euro bude v roce 2012 jednou z chytrých voleb na měnových trzích. K evropské dluhové krizi uvedl, že cestou jejího řešení není další monetizace dluhu, tj. nákupy vládních dluhopisů Evropskou centrální bankou. Jakkoli je slyšet mnoho hlasů pro takové zapojení ECB, bylo by „strašnou chybou“, řekl.

Rogers se mimo jiné vyjádřil k akciím sociální sítě Facebook, o jejichž brzké nabídce v rámci IPO se dnes v médiích spekuluje. Investor uvedl, že akcie Facebook by nekoupil, protože jsou příliš drahé. Podle deníku WSJ by měli zástupci Facebook předat americkému burzovnímu dozoru již ve středu dokumenty, které jsou předpokladem pro zahájení veřejného obchodování akcií firmy. Prvotní nabídka akcií Facebook by měla společnosti vynést 10 miliard dolarů a celou společnost tak ocenit až na 100 mld. USD.

"Tento druh akcie nekupuji," říká investor, který jde (alespoň dle svých slov) zpravidla rád proti většinovému proudu. Předpokládané načasování IPO nicméně považuje za chytrý krok, který dokládá, že "prodejci jsou většinou chytřejší než kupující a vědí, kdy je nejlepší čas prodat". Co se týče technologického sektoru, převažují u Rogerse krátké pozice, jelikož považuje většinu titulů za nadhodnocené.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y