Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je pomoc od Číny hrozbou?

Je pomoc od Číny hrozbou?

01.02.2012 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Poskytování zahraniční pomoci Čínou budí velkou pozornost a pro západ představuje zdroj obav. Příkladem je podpora Běloruska či Severní Koreje. Čína často čelí obviněním z toho, že svou pomoc využívá k zajištění přístupu k přírodním zdrojům, nebo že jde o úplatek za politickou podporu na mezinárodním poli. Kritici také tvrdí, že podkopává snahu západních zemí o rozšíření demokracie a vlády práva. Důkazy pro tato tvrzení ale většinou chybí i přesto, že Čína poskytuje pomoc již od 50. let, a to poměrně intenzivně. Mezi lety 1950 – 2009 ji poskytla 161 zemím, 123 z nich ji dostávají pravidelně.

Následující mapa ukazuje počet čínských programů pomoci v jednotlivých zemích vyjádřený jako podíl na celkovém programu pomoci Číny, data pocházejí z let 1996 – 2005. Je jasné, že tyto programy jsou globální a přírodní zdroje nemohou být jediným faktorem, který určuje jejich alokaci.

čína

Data ukazují, že ekonomické zájmy (měřené bilaterálními exporty) se při poskytování pomoci zdají být relevantní v období 1979 – 87 a 1996 – 2005. Na počátku druhé periody stála reforma systému poskytování pomoci, která klade důraz na vazbu mezi pomocí, obchodem a investicemi. Nezdá se však, že by čínská pomoc byla intenzivněji směřována např. do zemí vyvážejících ropu.

Politická motivace je naopak patrná ve všech fázích čínského programu pomoci. Země, které hlasují v OSN stejně jako Čína a které neuznávají Tchaj-wan jako nezávislý stát, dostávají větší podíl zdrojů. Stejně tak se ale zdá, že při rozhodování o pomoci hraje svou roli výše příjmů na hlavu v dané zemi. Institucionální zřízení naopak vliv nemá, což potvrzuje princip nevměšování se do vnitřních záležitostí, který Čína deklaruje.

Význam politických a ekonomických zájmů při poskytování pomoci ale není čínským specifikem. Mnohé analýzy ukázaly, že i západní státy poskytují podporu na základě strategických cílů. Pohled na data ukazuje, že z humanitárního hlediska není postup Číny o nic horší. Stejný výsledek vidíme, pokud vezmeme do úvahy demokracii. Některé ze zemí žádajících o pomoc pak vidí v Číně vítanou alternativu k byrokratickým postupům a detailním podmínkám západních dárců. Čína se navíc zaměřuje na infrastrukturu, kterou západní dárci do značné míry zanedbávají. Celkově pak data ukazují, že na čínské pomoci není nic, čeho bychom se měli bát.

Uvedené je výtahem z „Rogue aid? On the importance of political institutions and natural resources for China’s allocation of foreign aid”, autory jsou Axel Dreher a Andreas Fuchs.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data