Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská komise zablokovala fúzi Deutsche Börse a NYSE Euronext

Evropská komise zablokovala fúzi Deutsche Börse a NYSE Euronext

01.02.2012 11:37, aktualizováno: 1.2. 12:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská komise zablokovala plán transatlantické fúze burzovních společností Deutsche Börse a NYSE Euronext, které chtěly vytvořit největší burzovní skupinu světa. Spojením by vznikla dominantní síla na evropském trhu finančních derivátů jako opcí a termínových kontraktů, a omezilo tím hospodářskou soutěž, uvedla komise podle listu Financial Times. Deutsche Börse již oznámila, že celou transakci ruší.

„Deutsche Börse a NYSE byly informovány o zamítnutí návrhu na spojení ze strany Evropské komise. Přes opatření navržená a nabídnutá oběma společnostmi došla EK z závěru, že kombinace by výrazně dopadla na konkurenceschopnost,“ uvedly společnosti v prohlášení.

Antimonopolní odbor komise odmítl argumenty obou firem, podle nichž je trh derivátů globální a že spojené skupině by konkurovala americká CME Group. Poukázal naopak na to, že nová skupina by díky fúzi derivátových trhů Eurex a Liffe měla více než 95 procent trhu obchodování s kontrakty na referenční krátkodobé úrokové sazby a německé vládní dluhopisy.

Deutsche Börse odsouhlasila převzetí americké NYSE loni v únoru za 9,5 miliardy dolarů. Do té doby hodnota akvizice klesla na 7,3 mld. USD s poklesem hodnoty akcií NYSE. Obě společnosti ještě na přelomu roku apelovaly přímo na šéfa Evropské komise Manuela Barrosa ve snaze zvrátit stanovisko na příznivou stranu. Nabídly odprodej části svého byznysu, přístup rivalům k určitým službám, například Eurex Clearing.


Patria blog



Rozhodnutí EK je čtvrté negativní od roku 2004, pokud jde o fúze burzovních společností. Spojená společnost by získala 90 % na trhu s deriváty v Evropě, 30 % na obchodování s akciemi. Eurex pod Deutsche Börse je největší evropskou derivátovou burzou, Liffe pod NYSE pak dvojkou.

Ve Spojených státech analogicky došlo k opuštění plánu na fúzi mezi Nasdaq OMX Group s Intercontinental Exchange a na druhé straně NYSE Euronext. Selhala také snaha singapurské burzy o převzetí australské ASX poté, co ministr financí Swan označit obchod za „v rozporu s národními zájmy“.

Současný systém monitorování fúzí Evropskou komisí, která se tak snaží zabránit velkým podnikům získat dominantní postavení na trhu, funguje od roku 1990. Od té doby se EK ke konci loňského roku zabývala 4857 případy (loni jich bylo 309). Dosud Evropská komise zablokovala 21 fúzí, přičemž ale některá tato její rozhodnutí posléze zrušil Evropský soudní dvůr (dnes Soudní dvůr EU). Naposledy loni v lednu zablokovala EK fúzi řeckých leteckých společností Aegean Airlines a Olympic Air; sloučení podniků by podle EK vedlo k monopolu na řeckém dopravním trhu.


NYSE Euronext 

Burzovní operátor NYSE Euronext vznikl v dubnu 2007 propojením burzy v New Yorku (New York Stock Exchange, NYSE) s panevropským provozovatelem akciových trhů Euronext. Jde o největšího burzovního operátora světa a spojením NYSE a Euronext také vznikl první transatlantický burzovní trh. Historie samotné NYSE se začala psát roku 1792, Euronext vznikl v roce 2000. 
NYSE Euronext provozuje akciovou burzu v New Yorku a dále trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži. Vedle toho také burzy NYSE Arca, NYSE Liffe a NYSE Technologies. 
Tržní kapitalizace operátora ke konci loňského roku činila 14,24 bilionu USD (275,8 bilionu korun) a celkový objem obchodů loni byl 20,16 bilionu dolarů (390,5 bilionu korun).

Deutsche Börse 

Kořeny Deutsche Börse se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem sahají až do roku 1585, kdy se kvůli roztříštěnosti měnových systémů v Evropě i v samotném Německu, a tím pádem k rostoucímu riziku při platebních operacích, sešli němečtí obchodníci s návrhem vytvořit jednotný směnný kurz. Jako akciová společnost Deutsche Börse působí od roku 1993. Do té doby se jmenovala Frankfurtská burza. 
Kromě akciového trhu provozuje burzu derivátů Eurex, clearingové centrum Clearstream, které se zabývá zúčtováním a vypořádáváním obchodů s obligacemi a akciemi, a divize Xetra provozující elektronický obchodní systém. 
Tržní kapitalizace společnosti ke konci loňského roku činila 1,185 bilionu dolarů (23 bilionů korun) a celkový objem obchodů loni byl 1,758 bilionu dolarů (34 bilionů korun).



(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data