Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slabá ekonomika a vysoké dluhy – stimulovat, nebo ne?

Slabá ekonomika a vysoké dluhy – stimulovat, nebo ne?

07.02.2012 14:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Debata o správném nastavení fiskální politiky v době recese je pravděpodobně tou nejstarší v historii makroekonomie. Jeden z jejích klíčových elementů představuje rozpor mezi krátkodobou podporou produkce a dlouhodobou nutností udržet veřejný dluh pod kontrolou. Jsou ale ekonomové, podle kterých žádný rozpor neexistuje. Ti tvrdí, že zvýšení fiskálních deficitů nemůže celkovou poptávku v ekonomice zvýšit ani v krátkém období. Ani teorie, ani empirický výzkum ale podle mě tento názor nepodporují. To ovšem není předmětem této úvahy.

Předpokládejme, že přechodné uvolnění fiskální politiky krátkodobě skutečně poptávku zvýší. A položme si otázku, zda tento přínos vyváží negativa spojená s růstem veřejného dluhu a následně i zvýšeným rizikem fiskální krize. Podle zastánců fiskálního uvolnění je odpověď nasnadě – vyšší dluh nebude mít žádný vliv na inflaci ani na sazby, jak ukazuje například vývoj v Japonsku. Jejich oponenti zase považují za samozřejmé, že fiskální krizi se musíme vyhnout za každou cenu. Pro ně je správným příkladem Řecko, Itálie či Španělsko. Správná odpověď ale vyžaduje mnohem vyváženější posouzení rizik a přínosů jednotlivých politik.

Pokud se chceme vyhnout nepatřičnému zjednodušení, musíme odhadnout, jaké riziko fiskální krize chce vláda podstoupit a jak je toto riziko ovlivněno zvýšením deficitu s cílem zvýšit HDP. Ekonomové MMF provedli minulý rok konstrukci indikátoru fiskálního rizika, který určuje 11 proměnných. Ty zahrnují rozpočtové deficity, poměr zadlužení, potřebu financování či demografické trendy. Hodnota indikátoru se pohybuje mezi 0 a 1, vyšší hodnoty znamenají vyšší obavy z fiskálního vývoje. V posledních letech se indikátor u rozvinutých ekonomik pohyboval následujícím způsobem:

stimul 1

Nejdůležitější je zelená čára ukazující index pro rozvinuté ekonomiky vážený jejich HDP. Riziko se podle něho od krize roku 2008 více než zdvojnásobilo. Důvodem jsou hlavně deficity rostoucí kvůli recesi a potřeba refinancování. Vztah indexu a pravděpodobností fiskální krize ukazuje následující graf:

stimul 2

Současná hodnota indikátoru 0,43 odpovídá asi 15% pravděpodobnosti fiskální krize v rozmezí jednoho roku. V následujících pěti letech to ale znamená již 56% pravděpodobnost a do deseti let 80% pravděpodobnost krize. To znamená, že problém deficitů a dluhu se musí řešit. S jistotou to platí v USA.

Můžeme namítnout, že studie se zakládá na datech z let 1995 – 2010, kdy se ve světové ekonomice nevyskytoval takový nadbytek úspor jako nyní, kdy je k dispozici více peněz na financování deficitů i při nízkých sazbách. Navíc platí, že pokud má vláda důvěryhodný střednědobý plán na snížení deficitů, může mít prostor pro určité uvolnění politiky s cílem podpory ekonomiky během recese. Může tomu tak být například ve Velké Británii. Každopádně platí, že pokud někdo předstírá, že zná jednoduché odpovědi na uvedené otázky, jen hrubě zjednodušuje důležitou a složitou debatu o fiskální politice.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
21.05.2024
22:00S&P 500 stagnoval počvrté v řadě při čekání na výsledky Nvidie  
17:37Dopadne AI jako ESG?
17:13Americké akcie se rychle přenesly přes slabý úvod  
16:47UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Pozvánka na valnou hromadu
16:26Regulátor v USA chce po burzách dopracovat žádosti o ETF na spotový ether
15:06Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v EU
14:56Nastal čas podívat se blíže na britský trh
14:50Bloomberg: ASML a TSMC mohou vypnout stroje na čipy, když Čína napadne Tchaj-wan
14:08Ifo: Konkurenceschopnost německého průmyslu se už delší dobu zhoršuje
13:52ČSOB Index bydlení: Ceny domů, bytů i pozemků v Česku začínají opět růst. Už na nic nečekejte, radí experti
13:36TOMA, a.s.: Oznámení o konání valné hromady
13:21Stát rozhodne o postoji k dividendě ČEZ do 10 dnů před valnou hromadou, návrh managementu na 52 korun na akcii nebude komentovat
13:13Nejhůře střeženým tajemstvím na Wall Street je překonání odhadů na výsledcích Nvidia, s reakcí trhu je to horší  
12:45Na Wall Street zůstal poslední medvěd, ten ale očekává pokles trhu o 20 %
11:56Spotřeba plynu v ČR dál klesá, v prvním čtvrtletí meziročně o více než čtyři procenta
11:32Inflace Fed nepotěšila? Akcie dnes klesají  
9:56PwC: Odvětví s vysokým podílem umělé inteligence vykazují nárůst produktivity
9:07Rozbřesk: Česká koruna na pozitivní vlně, jaké impulsy ji mohou posunout dál?
8:55Dividenda ČEZ, budoucnost českých sazeb a nová cílovka na Komerční banku od JP Morgan  
6:37FX Strategie: Férové nastavení očekávání pro ECB a Fed by nemělo dát eurodolaru moc prostoru, koruna v silné ofenzivě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba