Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FF aneb fenomén Facebook

FF aneb fenomén Facebook

10.02.2012 12:44
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Tak, a je to tady znovu. Největší sociální síť na světě Facebook minulý týden oficiálně oznámila záměr vstoupit na newyorskou burzu. Formou tzv. primární emise akcií (IPO) chce získat kapitál v objemu až pěti miliard amerických dolarů. Z pohledu velikosti by se tak jednalo o největší internetové IPO všech dob, které by spolehlivě strčilo do kapsy i takové velikány, jako je Google.

Netrvalo dlouho a rozběhlo se mediální třeštění nevídaných rozměrů. Pokud by se úspěch této primární emise měřil objemem zaplněného mediálního prostoru a četností zmínek o ní, byla by spolehlivě několikanásobně "přeupsaná". Přesto bych si dovolil vyslovit několik poznámek, které by uvážlivého investora měly přimět k tichému zamyšlení o výhodnosti takové koupě.


Patria blog


Tou první je fakt, že mnoho tzv. "velkých" nebo institucionálních investorů již podíly ve společnosti Facebook Inc. vlastní. Už v lednu roku 2011 investiční banka Goldman Sachs plánovala nabídnout akcie Facebook americkým institucionálním investorům, na poslední chvíli od tohoto záměru však ustoupila. Hlavním důvodem tohoto kroku byla zejména obava, aby nastalá mediální pozornost nepřispěla k možnému porušení regulace spojené s nabízením veřejně nedostupných akcií. I proto Goldman Sachs zaměřil svoji energii na investory lokalizované mimo území Spojených států a pro Facebook stejně získal 1,5 miliardy dolarů.

Nemusí se však vždy jednat jen o aktivitu konkrétní investiční banky. Firmy resp. platformy jako SharesPost nebo SecondMarket Holdings Inc. nabízí vybraným investorům (obvykle těm, kteří disponují aktivy minimálně 1mioUSD nebo ročním příjmem alespoň 200,000USD) přístup k akciím firem, které ještě nejsou veřejně obchodovatelné. Prvně zmíněná platforma s akciemi Facebook na jakémsi "šedém trhu" obchoduje již od roku 2009. Facebook z tohoto pohledu zase není taková novinka, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Druhým argumentem - v případě IPO Facebook relativně slabým, ale přesto hodným pozornosti - je výnosová historie několika nedávných IPO na americkém trhu. S jednou jedinou výjimkou - Zynga Inc. - se všechny ostatní krátce po uvedení na burzu poroučely níže a v mnoha případech se nyní obchodují pod upisovací cenou. Hypotetický koš akcií, které na burzu v USA vstoupily v roce 2011, ke konci ledna tohoto roku ztratil 1,1 %. Index Standard & Poor's 500 v tom samém období a při reinvestování dividend naopak přinesl kladné zhodnocení +5,1 %. Jistě lze spekulovat na to, že zájem o IPO bude obrovský, investorů násobně více než nabízených akcií a vše výše uvedené nenastane. Osobně bych to tomu sympatickému mladíkovi Marku Zuckerbergovi a jeho neméně sympatické "provozní ředitelce" Sheryl Sandberg přál, ale investoři by na sympatie nebo antipatie neměli příliš dát.

V neposlední řadě nelze opomenout ani "technické" komplikace. Lze dovozovat, že míra alokace (tj. kolik akcií investor ve vztahu k velikosti své objednávky nakonec dostane) bude relativně malá i pro ty nejoblíbenější klienty z oblíbených. Mnoho z nich se tak rozhodně své akcie prodat, protože malá pozice v jejich portfoliu stejně velký rozdíl neudělá. Prodeje za méně než 12 měsíců od nabytí jsou však v US zdaněny vyšší sazbou (až 35 % vs. 15 % nad rámec jednoho roku). Pokud tak akcie v prvních hodinách či dnech opravdu výrazně neposílí, může to pro některé investory znamenat hořké zklamání.

Takže uvidíme...

Připraveno pro tištěnou verzi Lidových novin.


Váš názor
  • "blogérom ešte nie som"...
    11.02.2012 8:16

    Ale ako Turčan sa teším na fejbúkbiznis a asisi "kúpim 1 fejsbuk" akciu, ak nebide od buka do fejsBUKA?! V tomto"blogu" však enomzírám, čo STE "pustili do OSNašeho sveta,že,: USAvláda /s Barakom či bez Baraka?!/ urobila vážne kroky /dovnútra federácie/ a my v "usaeuroBALÍKU" sa nestačím usadiviť, ako sa našim VZOROM OSNUSAekonomiky darí.....SKORO ako po "biznispárty 1939-1945" v "európskom KLÁNÍ" za doláre a SSSRzlato....a NATO je najlepší systém ôRETROEUROsystém?! -"vatikána vašeho usadolárového 2012... A ešte sa nám i "ČÍNA" propadla v lednu ke dnu vo 15,3% v DOVOZU, len euroneviem ČOHO z EU, čoho z USA, z Ruska, či CZ &SR trhnutej REPUBLIKY 1989-2012 v "dekáde nečasu a radičovania" AKO, či QUO VADIS euroczechy, a euroslovakaj?! ASI BUDE "u nás v únoru " HORKO jako v 1948 za BENEŠE - žejo?! A pánovééééééé -Gottwalda "48 nemáme - tak BACHA NA VLACHA a jeho "EUROorchestr 2012" tak v Blavě, jakož i v "Stověžaté"...."těpíc MÁŇO-seš teďkoma u ŽIDÚ a proč i prokoho?! se ptá "židák z Turce"?!
    turcan
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů