Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kuba: ČEZ by měl Temelín a Dukovany financovat sám, i za cenu nižší dividendy. Koncepce podpoří jádro a OZE. Ústup čeká uhlí

Kuba: ČEZ by měl Temelín a Dukovany financovat sám, i za cenu nižší dividendy. Koncepce podpoří jádro a OZE. Ústup čeká uhlí

13.02.2012 8:34, aktualizováno: 13.2. 10:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu kromě plánované výstavby dvou nových jaderných bloků v Temelíně zvažuje ještě jeden další v Jaderné elektrárně Dukovany. Podíl jádra na výrobě elektřiny by díky tomu za 20 až 25 let vzrostl z nynějších 30 procent na více než polovinu. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Rozvoj jaderné energetiky bude součástí nové energetické koncepce ČR, kterou MPO hodlá dokončit v červnu.

"Tímto bychom se (výstavbou tří nových bloků) posunuli nad 50 procent výroby elektrické energie z jaderných zdrojů," uvedl Kuba. Původně zvažovaný osmdesátiprocentní podíl jaderných zdrojů Kuba považuje za příliš ambiciózní plán.

Jedna z dosavadních verzí energetické koncepce, se kterou pracovalo ministerstvo za Kubova předchůdce Martina Kocourka, počítala až s 18 novými reaktory do roku 2060, čímž by podíl jaderné energie vzrostl právě na 80 procent. Kuba časový horizont zkrátil na 20 až 25 let, kdy by si Česko mělo i nadále vystačit jen se dvěma jadernými elektrárnami v Temelíně a Dukovanech. Temelín má nyní dva bloky, stavba třetího a čtvrtého má být hotova nejpozději v roce 2025, v Dukovanech jsou v provozu čtyři bloky. 

Ministr průmyslu a obchodu Kuba také v OVM uvedl, že rozšíření či modernizace jaderných elektráren Temelín a Dukovany by měl ČEZ financovat svými vlastními silami i za cenu nižší výplaty dividendy, než cestou přibírání finančního partnera. "Bude to strategické rozhodnutí pro vládu," podotkl Kuba, podle které by stát společnosti ČEZ kvůli této investici zatím neměl dávat garance minimální výkupní ceny elektřiny či bankovní záruky.

Stejný názor má i předseda sněmovního hospodářského výboru a exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). "Raději snížit dividendu ČEZ než hledat finanční prostředky a garance ve státním rozpočtu. Musí to (stavba nových jaderných bloků) být realizováno z vnitřních zdrojů ČEZ," uvedl Urban. "Soudím, že je zapotřebí především se průřezově dohodnout na podpoře státní energetické koncepce coby strategického materiálu, nikoliv politické záležitosti," uvedl v OVM bývalý ministr průmyslu a obchodu.

Rozšíření dukovanské elektrárny by bylo návratem k dřívějším plánům. ČEZ v tendru na dostavbu Temelína původně kromě dvou bloků v jihočeské jaderné elektrárně počítal také s opcí na stavbu dalších tří bloků v Evropě a předpokládalo se, že vzniknou právě v Dukovanech a slovenských Jaslovských Bohunicích. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš ale počátkem roku deníku E15 řekl, že opce už fakticky není reálná. Výstavba dvou nových temelínských reaktorů by podle deníku mohla stát asi 200 miliard Kč.

MPO počítá v rámci přípravy energetické koncepce také se zvýšením podílu elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů z nynějších zhruba sedmi procent na 13 procent, což je závazek vůči Evropské unii. Podle Kuby by tento nárůst už neměl dále výrazně zdražit elektřinu pro odběratele, možností je prý například zvýšit výrobu ve vodních elektrárnách.

Ministr by v koncepci rovněž rád stanovil mírný přebytek výroby elektřiny v Česku nad spotřebou. Přebytek do 15 procent je podle Kuby důležitý pro soběstačnost ČR a stabilitu hospodářského prostředí. Podle předchozích verzí koncepce mělo Česko vyvážet do zahraničí až třetinu elektřiny.

K připravované energetické koncepci by se podle Kuby měla vyjádřit skupina odborníků v čele s předsedou vědeckého panelu k energetice Václavem Pačesem. Komise vedená tehdejším předsedou Akademie věd ČR Pačesem posuzovala pro vládu budoucí energetické potřeby země už v roce 2008, na jejím základě vznikl návrh energetické koncepce v roce 2009.

Vláda měla původně energetickou koncepci posoudit do konce loňského roku. Schválení nové koncepce se oddaluje již několik let a různé skupiny se v ní snaží prosadit své zájmy.

Plán postavit 18 nových atomových reaktorů, který byl v koncepci exministra Kocourka, nebyl realistický také podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka. „Když si vezmete, co stojí jeden reaktor, tak je logické, že tato země by na to ani v té dohledné době neměla, i kdyby rostla ekonomika. Pro český průmysl je nesmírně zajímavé a zásadní, aby se postavily dva nové bloky Temelína,“ uvedl Hanák ve vysílání Českého rozhlasu.

Kuba v OVM také uvedl, že Německo by kvůli přetokům elektrického proudu, kterými zatěžuje tuzemskou přenosovou soustavu, mohlo v budoucnu platit za přenos elektrické energie přes české území. Peníze by byly použity na posílení přenosové sítě v ČR. "Pokud by situace vedla k tomu, že (německá) infrastruktura natolik zaostává, že bude ohrožovat energetiku a přenos přes ČR, tak opravdu musíme hájit zájmy ČR a musíme se velmi reálně bavit o tom, že potom je třeba, aby Německo zaplatilo nějakou částku za přenos a my ji mohli investovat do přenosové soustavy, protože je to opravdu něco, co dlouhodobě naši přenosovou soustavu zatěžuje," uvedl Kuba.

Ministr upozornil, že zatímco předloni Německo muselo větrné elektrárny odpojit od sítě ve 200 případech, tak loni už tisíckrát. Poukázal na to, že tento druh výroby elektrické energie je velmi nevyzpytatelný.

Premiér Nečas tento týden v Berlíně vyloučil, že by Česká republika zamýšlela vybudovat na hranicích transformátory, které by blokovaly přetoky elektřiny ze sousedního Německa. Nečas ale očekává, že v rámci budování jednotného energetického trhu v EU budou vypracovány principy poplatkové politiky při přeshraničním vedením elektrické energie. Bývalý šéf českého energetického koncernu ČEZ Martin Roman loni řekl, že Německo by Česku za přenos jeho elektřiny přes české území mělo platit až sedm miliard korun ročně.

Přenosové síti v Česku podle generálního ředitele soustavy ČEPS Vladimíra Tošovského kvůli vysokému výkonu větrných elektráren na severu Německa zatím nehrozí takzvaný black-out, tedy totální výpadek. ČEPS nyní nepočítá s výstavbou transformátorů na hranicích s Německem. Jejich stavba by si podle Tošovského vyžádala investici dvou miliard korun trvala by několik let.

Česko chce v příštích letech investovat do posílení tuzemské přenosové sítě dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard korun). Zvýšit kapacitu přenosové sítě by podle Tošovského mělo i sousední Německo, aby nezatěžovala českou soustavu.
Začít s přípravou stavby transformátorů na hranicích s Německem by se naopak mělo podle předsedy sněmovního hospodářského výboru a exministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD). Česko peníze vložené do zlepšení přenosových sítí investuje v podstatě do jednotného trhu s energiemi v Evropské unii, uvedl.

Německo se loni rozhodlo do roku 2022 úplně upustit od výroby elektřiny z jádra, kterou má nahradit větší využívání energie z konvenčních a obnovitelných zdrojů.

(Zdroj: čtk, mediafax, ČT, ČRo, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    14.02.2012 11:41

    Výroky o financování investice ( Temelín a Dukovany) z vlastních zdrojů se panu ministrovi opravdu provedly . Co je do toho státu , který je pouze majoritním akcionářem. S panem exministrem Urbanem si Kubík dojemné notoval. Ceny elektřiny ? Zrušíte na burzu , určime si je sami , kdo nám velkým Čechům do toho ma co kecat. Ach jo , ze se pan doktor raději nevěnuje medicíně možna by toho tam poku...l méně .
    Karel
  •  
    14.02.2012 10:07

    Je třeba si připomenout příběh z doby minulé vlády, kdy ministr financí jehož jméno se nesmí vyslovovat přinutil ČEZ nakoupit vlastní akcie za cca 80 mld. Kč a ty zlikvidovat proti vytvořenému zisku. Teď ty peníze chybí.
    juniper
    •  
      14.02.2012 10:36

      Jo, jo to byl geniální tah geniálního myslitele, na úrovni nejlepšího mozku zeměkoule.
      Homo
      •  
        14.02.2012 10:43

        To se pozna chemik. Vsichni se snazi vymyslet perpetum mobile, ale on dokaze vymazat 80 miliard jen to fikne. Cooperfield by mu zavidel, pac kdyz necha zmizet cokoliv, zase se to nekde objevi :-))
        Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m