Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek připravil náhradní variantu místo snížení paušálů. Nepůjde je uplatnit s daňovou slevou či bonusem

Kalousek připravil náhradní variantu místo snížení paušálů. Nepůjde je uplatnit s daňovou slevou či bonusem

13.02.2012 9:52, aktualizováno: 13.2. 11:16
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připravil náhradní variantu pro případ, že neuspěje se svým záměrem snížit výdajové paušály živnostníků zpět na úroveň roku 2005, proti kterému se postavil premiér Petr Nečas (ODS). Záložní plán počítá s tím, že živnostníci by nesměli současně uplatňovat paušály a daňové slevy či bonusy, uvádí Týden, podle kterého se ale nový návrh nelíbí koaliční ODS, ani opoziční ČSSD.

Pokud Kalousek s původním návrhem na snížení paušálů neuspěje, chce podle Týdne vyjednat aspoň kompromis. "Pokud budete jako osoba samostatně výdělečně činná uplatňovat paušály, nesmíte uplatňovat slevy a bonusy. A když chcete uplatňovat slevy a bonusy, tak účtujte, ale neuplatňujte paušály," cituje Týden Kalouska.

Jinak plánuje využívání paušálů omezit ODS. "ODS navrhuje ponechat sazby tak, jak jsou, ale omezit velikost živnosti maximálním obratem pět milionů korun, aby to skutečně bylo pro malé podnikatele," uvedl náměstek ministra financí Ladislav Minčič (ODS). O stropu pro uplatnění paušálů pět až 20 milionů korun ročního obratu už koncem ledna mluvil premiér Nečas.

Týden připomíná, že výběr daně nyní ovlivňují nejen paušály, ale právě i daňové bonusy. Drobný podnikatel se po vypočtení nulového daňového základu může díky bonusům dostat do mínusu, který mu však uhradí finanční úřad z peněz daňových poplatníků. Vyplácení těchto bonusů pak snižuje výnos z daní.

Počet těchto případů podle generálního ředitele Generálního finančního ředitelství ČR Jana Knížka poslední dobou vzrůstá. Mezi příklady zneužívání systému uvádí pracovníky, kteří nejsou občany ČR, nicméně v Česku pracují. Daňový bonus za dítě je pak vyplácen například na Ukrajinu či do Vietnamu, přičemž nelze prokázat, zda uváděný počet dětí žijících například v Hanoji odpovídá realitě.

"Současného stavu nejvíce zneužívají cizinci, kteří působí jako OSVČ v ČR. Systém však zneužívají i velké firmy, které do něj našly cestu," uvedl první místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek, podle kterého se jedná hlavně o velké právní firmy, které fungují jako sdružení fyzických osob. "Tyto firmy klidně proženou přes paušály roční obrat 300 až 500 milionů. Na paušály si udělají náklady a na daních odvedou třeba jen 30 milionů z 500," podotkl Baránek.

Strana soukromníků ČR proto podle Baránka zaslala Nečasovi návrh na omezení paušálů. Živnostníci navrhují omezit použití paušálů na příjmy nejvýše 25 milionů korun a zdola ohraničit výši příspěvků na dítě. Premiér Nečas podle informací Týdne živnostníkům slíbil se jejich návrhem zabývat.

S novým Kalouskovým záměrem omezit živnostníkům využívání daňových slev a bonusů nesouhlasí ani ČSSD. "Sociální demokracie není v žádném případě ochotna podpořit šílený nápad ministra Kalouska, který by měl znamenat, že se bude spekulovat s daňovým bonusem na děti," uvedl stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD). Jako řešení Mládek navrhuje využití paušálů pouze pro neplátce DPH, protože paušály byly původně určeny na snížení administrativy pro drobné živnostníky, a nikoli ke snižování daňové zátěže.

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si obecně nejvíce mohou odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 procent, následují ostatní živnostníci - 60 procent, a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 procent.


Váš názor
  • kocourkov
    13.02.2012 13:37

    1] danove slevy a bonusy musi platit pro vsechny bez ohledu na zdroje prijmu. Jde zejmena o podporu statu pro lidi, kteri maji deti. 2] sleva na dite muze platit napr. jen na dite s trvalym pobytem v CR - pokud tedy danovy urad CR neumi zjistit skutecny pocet deti danoveho poplatnika. 3] jestli nekdo prizna prijem 300milionu a pak z toho odvede dane a soucasne vychovava deti, tak bych mu ten odpocet na dite (nekolik tisic) asi nechal - system to nezachrani. 4] panu Kalouskovi bych doporucil, aby vic casu venoval "optimalizaci" vydaju naseho statu - tam jsou vetsi cerne diry, kde mizi odklonene finance.
    pmx
  • Řešení je vždy jen je potřeba mít vůli problém řešit.
    13.02.2012 11:02

    Je tak těžké zákonem omezit vyplácení daňových bonusů na děti i partnera, tak že se bude vztahovat jen na partnera a děti žijících na území ČR, případně EU. Takový muslim může tvrdit, že má desítky dětí, s desítkami manželek. Zneužívání systému je vždy důkazem neschopností politiků. Netvrdím že se může objevit skulinka v zákoně, ale v normální demokratické a hlavně fungující společnosti se hned zacelí a nečeká se až na to když přeroste v obří problém. To je případ i rodin co odcestovali do Anglie a nebo Kanady a tam brali dávky, pak se vrátili a náš stát jím musel vyplatit opět dávky za dobu co je pobírali tam. Normálnímu člověku to hlava nebere ale naším politikům se řešení hledat nechce a proč, žádná domů pro ně z toho nekouká.
    Vrtak
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university