Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Povolenky aerolinkám hrozí obchodní válkou. EU je nezruší, chce hledat kompromis

Povolenky aerolinkám hrozí obchodní válkou. EU je nezruší, chce hledat kompromis

13.02.2012 12:37
Autor: ČTK

Evropská unie neustoupí tlaku a nezruší kontroverzní plán na prodej emisních povolenek leteckým společnostem. Je ale ochotná jednat a pokusit se najít řešení ve sporu, u kterého hrozí, že by mohl přerůst v obchodní válku. Uvedl to v rozhovoru před zahájením singapurského aerosalonu evropský komisař pro dopravu Siim Kallas.

Všechny aerolinky využívající letiště v EU se musí od letošního roku zapojit do systému obchodování s emisními povolenkami. Ten má za cíl omezit vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Rozhodnutí však vyvolalo vlnu protestů aerolinek po celém světě a Čína zakázala svým společnostem se do obchodů s povolenkami zapojit.

"Pokud si myslíte, že Evropa bude donucena to pozastavit, tak toto není ten případ. Musíme mít skutečné globální řešení. Evropa zavede svůj systém s obtížemi, konflikty či soudními spory, systém bude zaveden," uvedl Kallas. Přiznal však, že roste opozice vůči obchodům s povolenkami, a to zvláště z Číny, USA a Indie.

V poslední době se začínají ozývat i výrobci letadel, kteří se obávají možného poklesu objednávek, pokud se nebude napětí řešit. "Velmi se obávám důsledků. Co začalo jako řešení pro životního prostředí, se stalo zdrojem potenciálního obchodního konfliktu, a to nás znepokojuje," uvedl generální ředitel Airbusu Tom Enders.

Zahraniční vlády převážně argumentují tím, že EU překračuje své pravomoci, když kalkuluje emise na celý let, a ne jen na délku letu v evropském prostoru. Skupina 26 zemí, které jsou proti obchodům s povolenkami, se mají setkat 21. února v Moskvě a jednat o akčním plánu.

Letecké společnosti mají do roku 2020 dostávat 85 procent povolenek zdarma a nakupovat jen 15 procent. Společnostem, které nebudou splňovat požadavky programu, hrozí od EU pokuta až 100 eur za každou tunu vypuštěných emisí oxidu uhličitého, na kterou nebudou mít povolenky, a EU jim případně může zakázat lety na svá letiště.

Evropská komise tvrdí, že program prodeje emisních povolenek je nutnou součástí celosvětového boje proti změnám klimatu. Stupňující se spor by však mohl ohrozit snahy o nalezení způsobu pomoci EU v boji s dluhovou krizí na celosvětové úrovni. Některé aerolinky se také obávají odvetných opatření od vlád, jako zavedení nových poplatků a daní.

Šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) v neděli uvedl, že situace mezi Čínou a EU je nesnesitelná a vyzval Organizaci spojených národů, aby se zapojila do sporu prostřednictvím své Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a zabránila obchodní válce. ICAO se snaží jíž více než deset let donutit vlády k dohodě o emisích pro letecké společnosti, které se na celkových emisích skleníkových plynů podílí zhruba třemi procenty, napsala agentura Reuters.


Váš názor
  • Kallaskovina
    13.02.2012 14:49

    Tak to máme už asi 150 položku, která se bude připočítávat do ceny letenky. Přitom EK dobře ví, že se to do zlepšení kvality ovzduší nepromítne, v "lepším" případě budou lidé platit více nebo aerolinky krachovat rychleji... A dovedu si představit, že Čína (nebo i region AMER) zavedou poplatky podobné, vyšší, a to co vyberou "od cizích," budou místním aerolinkám rozdělovat formou dotací...
    Berounskej
  • Až nám napaří povolenky na dýchání...
    13.02.2012 12:59

    to se z toho pak po.... úplně všichni. V praxi to může mít přesně opačný dopad, všechny společnosti se budou snažit letět s přestupem resp. s mezipřistáním i za cenu vyšší spotřeby paliva, protože pak zaplatí povolenky jen na první část letu. Podle mě je jen otázkou času kdy někomu dojde trpělivost a vlítne do Bruselu a udělá tam docela velké pořádky...
    Inky
Aktuální komentáře
16.04.2024
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
11:08Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m