Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vydělávání na burze, jak jej možná neznáte…

Vydělávání na burze, jak jej možná neznáte…

14.02.2012 12:19
Autor: Anonymní Investor, ???

Dnes bych se s Vámi chtěl podělit o způsob obchodování, který není úplně běžný, nicméně o to více má spokojených přívrženců z řad těch, kteří se do něj pustili.

Jedná se o komoditní spreadové obchodování, které je založené na sezónnosti. V případě spreadového obchodování (někdy je také známé jako párové obchodování) spekulujeme na růst či pokles rozdílu dvou otevřených pozic. Pro zjednodušení se nyní zmíním pouze o nejpoužívanější formě spreadového obchodování, tzv. kalendářních spreadech.

Jejich princip spočívá v tom, že v jednu chvíli nakoupíte jeden futures kontrakt určité komodity a zároveň prodáte kalendářně jiný futures kontrakt té samé komodity. Vyděláte na tom, že rozdíl mezi oběma kontrakty má sezónní pohyb, který se často odehrává ve vymezeném cenovém pásmu. Principiálně spekulujete na příležitosti typu nová sklizeň je dražší než stará (u zrnin), zabíjačky se dělají v zimě a ne v létě (u prasat) atd. Zkrátka jev, který se přirozeně historicky opakuje. Nejlepší bude, když se podíváme na konkrétní příklad.

Zajímavá příležitost se odehrála na konci minulého roku, kdy rozdíl mezi březnovým kontraktem na topný olej a lednových kontraktem na tu samou komoditu vykazuje silný sezónní pohyb směrem nahoru. Zároveň se odráží od minim, na kterých se spread pohybuje.

V níže uvedeném grafu vidíte modře zakreslenou 15letou sezónnost a černě zakreslený aktuální pohyb trhu (cena rozdílu mezi oběma kontrakty). Zároveň v dolní části obrázku vidíte, že pohyb modré patnáctileté sezónnosti poměrně přesně kopíruje vývoj pětileté sezónnosti, což nám dává dobré předpoklady k tomu, aby se stejný vývoj odehrál i letos. Kromě opakující se sezónnosti musíme vzít v potaz i cenu spreadu – ideálně by se měla jeho hodnota pohybovat okolo dlouhodobých či alespoň střednědobých minim (jak jsem zmínil, spready většinou oscilují v poměrně jasně vykonturovaných pásmech).

Glosa14022012
Graf: Moore Research Center

Do pozice vstupujeme na základě technické analýzy – buď formace double top/double bottom nebo 1-2-3. U níže uvedené obchodní příležitosti bylo příležitostí ke vstupu hned několik. Nedočkavci, kteří si nechtěli nechat ujít celý trend, mohli vstoupit na klasickém double bottomu okolo hodnoty -4, já jelikož jsem chtěl omezit riziko, jsem vstupoval až po 1-2-3 na -2. Potenciál byl i tak velmi slušný a riziko menší. Výstup se časově přesně shodoval se sezónností na hodnotě 2.

Velká krása kalendářních spreadů spočívá v tom, že se máte možnost ve Vašem rozhodování o něco konkrétního opřít (ne jen o vlastní pocity či modely analytiků) a zvyšujete tím pravděpodobnost ziskového obchodu, která se pohybuje mezi 60-90 %, podle zkušenosti obchodníka a toho, jestli si umí počkat na ty opravdu nejlepší příležitosti, jenž přicházejí tak cca 10krát ročně. V průměrné pozici zůstáváte v řádu týdnů. K úspěchu musíte mít samozřejmě zvládnutý money management, bez kterého stabilně vysokého zhodnocení nedosáhnete (zadávání stop lossu je základ :).



Pokud byste se tomuto způsobu obchodování chtěli věnovat, mohu Vám ho jen doporučit.

Hodně štěstí!

Váš názor
  •  
    15.02.2012 12:34

    Zadání stop lossu je základ? To by mě zajímalo, jak se SL u spreadových obchodů pracujete? :) Pokud tedy nemáte na mysli mentální SL...
    paf
    • Stoploss u párů?
      19.02.2012 12:51

      ... žádný problém, moje platforma má například možnost pracovat s párem jako se samostatně nadefinovaným aktivem, tzn. 100 ks futures "A" a -100 ks futures "B" má dohromady sovji "cenu" a můžu na to dělat stoploss, take profit atd.
      xzajic
      • Re: Stoplossy
        19.02.2012 19:18

        tak to je celkem jasný: u párů mentální : rozchod nebo rozvod / u párů hard: zmizení, kriminál, domácí násilí atd/ u pánů mentální: mohla by mi přivíst na mizinu a najít si jinýho/ u pánů hard: přivedla mi na mizinu a našla si jinýho/ u barů mentální: mám dost a zejtra jdu na intervjů na pozici manažéra v O2/ u barů hard: došly prachy, není na zaplacení a je sedum ráno,....nevím jaky vy ale já dávám přednost mentálnímu stoplossu.
        db
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů