Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Írán popírá, že zastavil vývoz ropy do šesti zemí EU. Ceny zůstávají výše

Írán popírá, že zastavil vývoz ropy do šesti zemí EU. Ceny zůstávají výše

15.02.2012 14:07, aktualizováno: 15.2. 16:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Írán zastavil export ropy do šesti zemí Evropské unie, uvedla tamní státní televize a následně agentura Reuters. Zastaven je dle zdrojů vývoj do Nizozemska, Řecka, Francie, Portugalska, Španělska a Itálie. Írán zprávu později popřel. "Pokud by rozhodnutí padlo, bylo by zveřejněno Národní bezpečnostní radou," řekl pro Reuters mluvčí tamního ministerstva ropného průmyslu. Úřad ale nevyloučil, že by se to brzy nemohlo stát.

Krátce po zveřejnění prvních informací začala stoupat cena ropy Brent i americké WTI. Brent posiloval o 1,6 % nad 119 USD/barel, americká lehká ropa WTI pak nad 102 USD, o 1,3 procenta. Aktuálně kontakty zůstávají výše o 1,0 % a 0,7 %. Cenu ropy podporují i další události, jako středeční výbuch ropovodu v Sýrii a stávka v Jemenu, která zastavila těžbu na největším poli v zemi.

Evropská unie se na základě analýz íránského jaderného programu rozhodla zastavit dovoz ropy z Íránu. Embargo vejde efektivně v platnost od 1. července. Podle západu se Írán snaží vyrobit jaderné zbraně, což ovšem země odmítá.

Írán opakovaně varoval, že embargo EU předběhne a sám zastaví vývoz ropy do jejím členských zemí. Írán dnes uvedl, že začal vkládat palivo vlastní výroby do výzkumného reaktoru v Teheránu. Íránci k tomuto účelu sami obohacují uran na 20 procent, sdělila dnes místní média. Podle agentury Reuters odvolávající se na místní zdroje palivo do reaktoru vložil osobně prezident Mahmúd Ahmadínežád. Íránci na dnešek avizovali ohlášení nových aktivit ve svém jaderném programu. Kromě jiného měl být oficiálně otevřen podzemní provoz ve Fordouském středisku u Komu. Právě tam loni Íránci přemístili produkci obohacování uranu na 20 procent. Potřebují ho pro teheránský výzkumný reaktor, pro nějž dosud palivo nakupovali v cizině.

Zásoby jaderného paliva, které Írán získal v 90. letech minulého století od Argentiny, se tenčí a snaží se proto vyrobit vlastní. O zkouškách domácích palivových tyčí Teherán informoval v prosinci. Írán tvrdí, že musel přistoupit k vlastní produkci, protože kvůli mezinárodním sankcím nemůže palivové tyče kupovat na trzích v zahraničí.

Írán je druhým největším producentem ropy v rámci OPEC po Saúdské Arábii. "Zpráva zvyšující politické riziko logicky zvýšila cenu ropy, míříme nad 120 dolarů za barel (na Brentu). Nedochází ale ke změně ve fundamentu vztahu reálné nabídky a poptávky, na zprávu ke třeba nahlížet jako na 'implementaci embarga EU o několik měsíců dříve'," uvedl James Zhang, stratég Standard Bank Plc v Londýně.

Spojené státy a Evropa podle agentury AP nyní zvažují "bezprecedentní trest" proti Teheránu, který by mohl ochromit finance Íránu, ale současně mohl zvýšit ceny ropy pro USA a jejich spojence. Washington chce Írán vyloučit z nezávislé mezinárodní bankovní sítě SWIFT, která má zásadní význam pro zámořský prodej íránské ropy. Americká vláda věří, že by to byl účinný tlak na Teherán, aby zastavil svůj jaderný program. Také by tím USA získaly argument vůči Izraeli, aby nezaútočil na Írán, uvedla AP.

Vedení SWIFT pry již vyjádřilo připravenost případně zablokovat transakce Íránu. V krátkém prohlášení podle AP bankovní ústav uvedl, že je odhodlán bojovat proti zneužívání finančního systému k podpoře terorismu a že v tomto smyslu spolupracuje s americkými a evropskými úřady.

Podle posledních dostupných hrubých dat loni EU z Íránu odebírala necelých 600 tisíc barelů ropy denně, 24 % celkového exportu země. Největší řecká petrochemická společnost Hellenic Petroleum již uvedla, že zatím nebyla informována o zastavení dodávek ropy z Íránu, ale že i tak jistě najde alternativní zdroje, pokud to bude potřeba. "Skupina Hellenic Petroleum se novým podmínkám přizpůsobí a pokryje své potřeby po surové ropě z alternativních zdrojů," uvedl mluvčí společnosti. Zejména pro řeckou ekonomiku ale alternativní dodavatel bude bolestný, kontakty s Íránem totiž byla smluveny za podmínek pro preferované zákazníky a alternativa tak nejspíše bude o dost dražší.

Již analytici Goldman Sachs v nedávné sektorové analýze pro evropské rafinérie postupná obnova těžby v Libyi je sice dobrou zprávou, do budoucna situaci ale zásadně mění právě embargo na íránskou ropu, odsouhlasené EU dne 23. ledna. „Ve 3Q11 putovalo do Evropy z Íránu 8 procent její spotřeby a tato poptávka hledající uspokojení jinde změní diferenciály. Kvalitou nejpodobnější jsou dodávky Saúdské Arábie a Ruska. V jeho případě by náhrada vyústila ve 23% růst poptávky ze strany Evropy a 8% růst exportu globálně,“ tvrdí GS. Pro Írán nulová poptávka Evropy znamená 20% propad exportu ropy a logický propad ceny jeho ropy vůči Brentu, vypočetla v analýze GS.

S ohledem na změny diferenciálů mezi různými druhy ropy GS radí kupovat akcie Tupras, který snad jako jediný v Evropě není svázán embargem. Naopak akcií PKN Orlen, majitele tuzemského Unipetrolu, se radí zbavovat. U diferenciálu Ural/Brent proti dosavadním -1,8, -1,4, -2,2 a -2,5 USD/b pro ropy 2011 až 2014 nově Goldman Sachs očekává -1,8, -0,8, -2,0 a -2,5 USD/b. Nové odhady pro Saudi/Brent hovoří pro roky 2012 až 2014 o -3,8, -3,8 a -3,0 USD/b a u Iran/Brent o -6,0, -6,0 a -5,1 USD/b.

Připomeňme, že finanční ředitel Unipetrolu Mariusz Kedra po rekordně špatných výsledcích Unipetrolu ve 4Q11 uvedl, že očekává velmi vlažný vstup do roku 2012 s jen velmi mírně lepším diferenciálem Brent/Ural.


(Zdroj: Reuters, mediafax, Times of India, Goldman Sachs, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data