Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna hledá chytrou horákyni: Nenechat Řecko padnout, ale nezaplatit...Juncker věří v dohodu v pondělí

Eurozóna hledá chytrou horákyni: Nenechat Řecko padnout, ale nezaplatit...Juncker věří v dohodu v pondělí

15.02.2012 17:58, aktualizováno: 16.2. 9:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zástupci eurozóny hledají cestu, kterou by bylo možné odložit z části nebo nejlépe úplně druhý záchranný program pro Řecko až za řádné dubnové volby v zemi, aniž by nechala Řecko padnout do neřízeného bankrotu. Uvedlo to několik zdrojů pro Reuters.

Kostra druhého balíku finanční pomoci Řecku v rozsahu 130 miliard eur je z naprosté většiny připravena, zástupci jednotlivých členů eurozóny i Eurogroup ale Řecku opakovaně vytýkají odhodlání dodržet dohody, zavést i nově dojednané rozpočtové úspory a prosadit a hlavně uvést v život bolestné reformy v oblasti trhu práce a penzí.

Jelikož se stále jedná mezi Řeckem a soukromými věřiteli a spekuluje o zapojení výnosů ECB z odkupu dluhopisů, není zcela zřejmé, zda bude do roku 2020 reálně dosaženo snížení řeckého dluhu pod 120 procent HDP z dnešní úrovně u 160 % produktu země. Už pokles řecké ekonomiky o 7,0 % v roce 2011 naznačuje, že dluh k HDP nemusí klesnout tak, jak je nyní očekáváno, ale zhruba o 20 % méně. Podle zdrojů Reuters tak existují návrhy na odložení řeckého balíku nebo jeho rozdělení tak, aby se bezprostředně předešlo bankrotu, ale do země se neodevzdalo vše. Agentuře to řekl představitel obeznámený s přípravami na středeční telekonferenční hovor ministrů financí eurozóny.

"Budou diskutovat o možnostech. Již několik zemí tlačí na to, aby se to pozdrželo, než přijde konkrétní závazek od Řecka, což se nemusí stát, dokud nebudou mít po volbách," vysvětlil zdroj Reuters.

Podle něj by na základě návrhu mohl být zhruba za týden zahájen proces výměny dluhopisů podle dohody mezi Řeckem a soukromými věřiteli. Ta pomůže Aténám srazit zadlužení vůči soukromému sektoru, a z celkového dluhu ukrojit, přes 100 miliard eur (cca 103 mld. EUR).

Pokud by výměna skutečně proběhla, Řecku by včas odpadla povinnost zaplatit splátku dluhu v rozsahu 14,5 miliardy eur dne 20. března. Na splátku Atény nemají a pokud k úlevě nedojde – nezískají finanční pomoc nebo splátka nebude odpuštěna restrukturalizací dluhu, čeká Řecko živelný bankrot.

Jak připomínají Reuters, zhruba 30 miliard eur z celkového druhého balíku pomoci v rozsahu 130 miliard je vyhrazeno na motivaci investorů v soukromém sektoru, aby výměnu řeckých dluhopisů přijali. Tato část financí tedy Řecku, pokud se po něm vůbec chce dohoda s privátními věřiteli a po nich kývnutí na ni, vyplacena být nutně musí. Podobná suma kolem 30 miliard eur je potřeba na rekapitalizaci řeckých bank. Jakékoli odložení balíku finanční pomoci Řecku se ale může stát nepřijatelným pro soukromé věřitele a tím dohodu s nimi.

Hlasem proti odsunutí pomoci za řecké volby je pondělní slib (i když jistě proti srsti) šéfa druhé nejsilnější řecké strany, opoziční Nové demokracie, Antonise Samarase, že pokud on bude vítězem voleb (a jako budoucí řecký premiér je vysoce pravděpodobný) dostojí slibu Trojce ohledně úspor a reforem.

Telekonference ministrů financí eurozóny začala v 17:00 SEČ. Nahradila zrušenou schůzku Eurogroup s oficiálním zdůvodněním, že Řecko nedalo dostatečné závazky a potřebné podklady k reformám. Po ní šéf Eurogroup Jean-Claude Juncker prohlásil, že o druhém záchranném balíku půjček pro Řecko bude moci eurozóna rozhodnout v pondělí. Po dnešní telekonferenci s ministry financí zemí eurozóny je o tom podle agentur přesvědčen šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Před případným schválením úvěrů je ale podle Junckera ještě třeba ujasnit mechanismus dohledu nad prováděním reforem v Řecku a zajistit, že prioritou bude dluhová služba. "Jsem přesvědčen, že Euroskupina bude schopna přijmout všechna nezbytná rozhodnutí v pondělí 20. února," doplnil Juncker. Na tento den je dlouho dopředu plánováno jednání ministrů financí eurozóny.

„S každým kousek informací, které k nám putují z Atén, se situace zdá být lepší. Diskuse proběhnout dnes v noci, vrátíme se k nim v pondělí,“ uvedl předtím zdroj pro Reuters. Představitel eurozóny zopakoval ranní zprávu FT, že Německo s Finskem a Nizozemím stojí za tlakem na odložení druhého balíku pomoci. Německo pak za jeho odsunutím za řádné volby v Řecku (duben). Mluvčí Evropské komise na přímou otázku odpovídá, že případné rozdělení balíku pomoci dohodnuto není. „Dosud jsme vždy jednali o balíku pomoci Řecku jako celku,“ uvedl Amadeu Altafaj.


(Zdroj: Reuters, CNBC, AP, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university