Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko se zřejmě dočká nižšího úročení úvěrů od EU a MMF, a to i zpětně

Řecko se zřejmě dočká nižšího úročení úvěrů od EU a MMF, a to i zpětně

20.02.2012 13:04, aktualizováno: 20.2. 16:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Minulý týden poprvé představená myšlenka snížení úroků u záchranných půjček pro Řecko může dostat zajímavé kontury. Podle zdroje z řeckého ministerstva financí vlády se pracovní skupina činitelů eurozóny zřejmě dohodla na tom, že je možné Řecku snížit úroky i retroaktivně, z již vyplacených půjček od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Pořád se ale prý jedná o tom, zda by větší část dluhu nemohli Řecku odpustit soukromí věřitelé.

"Zdá se, že už je dohoda o snížení úrokové sazby těch původních půjček (od EU a MMF), stejně jako o tom, že plán výměny dluhopisů se bude týkat i řeckých dluhopisů v investičních portfoliích centrálních bank (eurozóny)," řekl dnes zdroj Reuters, který trval na zachování anonymity.

První balík pomoci Řecku v objemu 110 miliard eur byl původně v květnu 2010 poskytnut s průměrným úrokem 5 procent. Loni v březnu však již vlády úročení jednou snižovaly, a to na průměrná 4 procenta. Zdroje agentury Bloomberg již minulý týden uvedly, že se ohledně přistoupení k nižšímu úročení půjček Řecku rodí na evropské politické scéně shoda.

Dohoda už podle zdroje panuje zřejmě i v tom, že se budou měnit i řecké dluhopisy z investičních portfolií centrálních bank eurozóny. Otazníky ale prý zatím visí nad tím, zda by zisky z portfolia řeckých dluhopisů ECB měly být převedeny do Řecka.

Se sebevědomím prohlášením přisel dnes řecký ministr financí Evangelos Venizelos. "Občané Řecka posílají Evropě zprávu, že učinili a ještě učiní nezbytné oběti k tomu, aby naše země opět získala rovnocenné místo v evropské rodině," řekl s tím, že dlouhé období nejistoty podle něj dneškem skončí.

Diplomaté i ministři čekají dlouhé a nesnadné debaty, i když převládá optimismus, že nakonec balík schválen bude. "Jedná se o technických problémech, zkoumají se konkrétní parametry. Náladu těchto jednání ovlivňují preference či priority institucionálních partnerů nebo členských zemí," připustil Venizelos v prohlášení rozeslaném novinářům. "Avšak věřím, že o všech těchto věcech bude nakonec rozhodnuto," dodal.

"Jsem pro trvalou trojku v Aténách," řekl při příjezdu nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Jde o to kontrolovat, zda Řekové postupují s reformami, které partnerům výměnou za další půjčky přislíbili, tak jak mají. Podle nizozemského zástupce nestačí, aby se tyto inspekce konaly jen jednou za tři měsíce jako doposud.

"Každá země má problém s některými z těchto opatření," řekl Mikloš. Slovensku se například nelíbí možnost zapojení národních centrálních bank. U něj by výnosy z ECB z řeckých dluhopisů šly do národních centrálních bank eurozóny, z nich pak do státních rozpočtů a z nich na záchranu Řecka. "Náš problém je, že nám to neumožňuje legislativa," podotkl slovenský ministr. Na otázku zda nebude v budoucnu třeba nějaký další záchranný balík pro Řecko, Mikloš řekl, že to nyní nikdo neví.

Euro po dalším náznaku blížící se dohody a snížení tlaku na řecké veřejné finance po poledni navýšilo své dnešní zisky na až 1,3275 USD/EUR.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, ČTK)


Váš názor
  •  
    20.02.2012 13:20

    První rozumný názor.
    Bobo
    • Rozumný názor??
      20.02.2012 17:36

      Kde ten rozumný názor vidíš?ECB manipuluje trhem s obligacemi a úroky, tiskne nekryté peníze a skupuje bezcenné obligace pofiderních zemí jako je Španělsko, Itálie, Portugalsko nebo Řecko. Já na tom nic rozumného nevidím ani omylem. V konečném důsledku na řecké žití nad poměry doplatíme díky těmto deformacím všichni. EURo je ne"řízená" střela. Řekové lžou od samého začátku a nikdo je za to nepotrestal. Dokonce jim bylo "za odměnu" odpuštěno 100 mld EUR dluhu. EURO NIKDY!!!!!!!!!!!!! Nechci aby jednou moje děti musely kromě cikánů živit i řeky a jim podobné.
      nugisek
      • Re: Rozumný názor??
        20.02.2012 17:56

        reky, potoky, jezera a more :) ja nemuzu pochopit, jak muze ecb menit parametry reckych dluhopisu zpetne.. neco tu smrdi nebezpecnym precedentem. pripadam si jak v 50. letech v cssr.
        Azb
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university