Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna schválila 130 mld. EUR pro Řecko. Privátní sektor odepíše 75 %. Budou ke ztrátám donuceni všichni věřitelé? Co CDS?

Eurozóna schválila 130 mld. EUR pro Řecko. Privátní sektor odepíše 75 %. Budou ke ztrátám donuceni všichni věřitelé? Co CDS?

21.02.2012 8:02, aktualizováno: 21.2. 9:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko dostane druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur, rozhodli po mnohahodinovém jednání v noci na dnešek ministři financí zemí eurozóny. Stejný verdikt v minulých týdnech opakovaně odkládali kvůli nejistotě kolem řeckých reforem a obavám z udržitelnosti řeckých dluhů. Bez nových peněz by Řecku sužovanému obrovskými dluhy hrozil neřízený bankrot. Euro se k americkému dolaru posunulo až na 1,3292 USD/EUR, aktuálně obchoduje zpět u 1,3250 dolaru k euru. 

S pomocí balíku úvěrů by se měl snížit řecký dluh do roku 2020 na 120,5 procenta HDP z nynějších zhruba 160 procent. Euro v reakci na zprávy z Bruselu posílilo.

Dohoda povede k velmi výraznému snížení řeckého dluhu, řekl dnes nad ránem šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Dodal také, že by to mělo zajistit setrvání Řecka v eurozóně. Celková poskytnutá nebo doposud přislíbená pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku tímto krokem narůstá na 386 miliard eur. Cílem před jednáním bylo dosáhnout stavu, že se v roce 2020 bude dluh pohybovat kolem 120 procent HDP země. Jenže analýza, o níž se podle zpráv různých médií živě debatovalo, ukázala, že by se to s pomocí dosavadních plánů nepodařilo. Dluh by se podle ní snížil jen asi na 129 procent HDP, ovšem to v lepším případě. Za určitých okolností by se prý mohl v daném roce pohybovat až u 160 procent HDP. Proto bylo třeba přijít s dalšími nástroji jak tento rozdíl překlenout. Které to jsou?

Privátní sféra nakonec odepíše až 53,5 procenta nominální hodnoty dluhů, tedy řádově 75 % faktické hodnoty, v rámci výměny dluhopisů. Původně se předpokládalo odepsání zhruba 50 procent nominální hodnoty, což by znamenalo, že by se seškrtalo kolem 70 procent z faktické hodnoty dluhopisů. Soukromí investoři přistoupili také na jiné než původně očekávané úroky z nových třicetiletých dluhopisů, které v rámci dohodnuté výměny dostanou. Nové dluhopisy by po první dva roky měly nést kupón 2 %, následně kupón 4 %. IIF uvedla, že dohoda s privátnímí věřiteli ukrojí z řeckého dluhu 107 miliard eur, což představuje zhruba polovinu hrubého domácího produktu země za rok 2011.

Veřejný sektor se víc zapojí tím, že se sníží úroky za bilaterální půjčky, které mu poskytly státy eurozóny. Evropská centrální banka se zase vzdá zisku, který by měla mít z řeckých dluhopisů. ECB za jejich nákup utratila 38 miliard eur a nyní mají hodnotu kolem 50 miliard eur. Tento krok by měl přispět ke snížení dluhů o zhruba 5,5 procentního bodu. Ministři financí potvrdili, že ECB poskytne standardním mechanismem výnosy z nákupu řeckých dluhopisů národním centrálním bankám a na národní úrovni zdroje budou moci využít vlády jako součást finanční pomoci Řecku.

Aby byl celý plán životaschopný, bylo třeba zmírnit podmínky i Řecku. Eurozóna sníží úrok, který Řecko musí platit za první záchranný úvěr, na 1,5 procentního bodu nad tržními sazbami. V současné době úrok činí od dvou do tří procentních bodů. Úprava zajistí, že se Řecku sníží dluh a zároveň se sníží také potřeba nových záchranných půjček. Šéf ECB Mario Draghi výsledek nočního jednání uvítal. "Je to velmi dobrá dohoda," podotkl. Italský premiér Mario Monti, jehož země je ohrožena šířením dluhové nákazy z Řecka, prohlásil, že jde o dobrý výsledek pro Řecko, trhy i eurozónu.

Část členů Eurogroup si na jednání vymohla, že Řecko bude pod trvalým dohledem mise ohledně plnění obou stran rozpočtu a vládních výdajů. Bude založen zvláštní účet, který zajistí, že Řecko bude udržováno v solventním stavu. Teprve po jeho řádném plnění bude možné zdroje použít na další účely v rámci rozpočtu. "Zástupci Evropské komise budou v Řecku trvale přítomni tak, aby napomohli zlepšení funkčnosti řecké státní správy," stojí také v prohlášení Eurogroup. "Podcenili jsme rizika plynoucí ze slabé administrativní kapacity a také slabé politické jednoty," uvedl eurokomisař při měnové záležitosti Olli Rehn.

Otázkou řešení menší části řeckého dluhu zůstává, jak se k zatím nerealizovaným ztrátám postaví soukromí věřitelé stojící mimo IIF, zejména hedgeové fondy. Ty se zřejmě budou snažit takto vysoké (dojednané) ztráty odvrátit buď cestou vlastní dohody s řeckou vládou, nebo aktivaci plnění ze zajišťovacích kontaktů CDS. Je ale otázkou, jestli na tu může dojít. „Událost spouštějící plnění může být odvrácena, pokud věřitelé dosáhnou dobrovolné dohody či takové, která není závazná pro všechny věřitele, zatímco jednotný postup znamenající ztráty pro všechny investory (Collective Action Clause) by zřejmě byl spouštěčem plnění z kontaktů CDS, stojí zhruba v pravidlech International Swaps & Derivatives Association. Řecká vláda v dokumentu připustila právě snahu prosadit takovouto klauzuli, byť s cílem případného vynucení plnění v rámci PSI. Faktem je, že CDS kryjí čistých 3,2 mld. USD řeckého dluhu, tedy méně jak 1 procento.

Řecká vláda
zřejmě v nejbližší době předloží parlamentu ke schválení návrh zákona, který donutí k výměně dluhopisů i ty věřitele, kteří s výměnou nebudou souhlasit. "Řecká vláda nyní parlamentu předloží návrh zákona, který, bude-li schválen, zavede klauzuli o společném postupu. Ta se bude vztahovat i na dluhopisy Řecké republiky, které se řídí řeckým právem, jak vymezuje Rada ministrů," stojí ve sdělení tamního ministerstva financí.

Podoba tohoto zákona může být citlivá právě směrem k trhu s CDS. Část záchranného plánu, označovaná jako PSI (Private Sector Initiative) je součástí komplexního plánu pomoci Řecku. Dopady na trhu CDS by mohla mít právě snaha Řeků o prosazení klauzule CAC (Collective Action Clause). Řecko nicméně uvádí, že zákon chce použít jen pro prosazení transakce PSI, jestliže bude nutné zajistit si účast alespoň na takové úrovni, se kterou bylo 26. října 2011 počítáno na summitu eurozóny.

Šéf Eurogroup Jean-Claude Juncker kromě pomoci Řecku očekává, že Summit plánovaný na 1. a 2. března dosáhne zásadního posílení záchranné sítě eurozóny. Má dojít na navýšení dostupných zdrojů záchranného fondu. Nynější součet EFSF a ESM, který se má rozběhnout v polovině roku 2012, činí 500 plus 250 mld. EUR.

Řecko, kterému se už na jaře 2010 mezinárodní partneři rozhodli dát první záchranný balík v hodnotě 110 miliard eur, kromě masivních dluhů sužuje i výrazný propad hospodářství a rozsáhlé protesty proti škrtům a reformám. Atény 20. března musí splatit 14,5 miliardy eur dluhů. Pokud by tak neučily, hrozilo by uvržení země do chaosu s těžko předvídatelnými dopady nejen na Řecko, ale i na evropskou ekonomiku.

Řecký ministr financí už před jednáním řekl, že věří, že eurozóna přijme rozhodnutí, které ukončí dlouhé období nejistoty. Je ale otázkou, zda záchranný balík nakonec zafunguje tak, jak evropští politici doufají. Někteří ekonomové jsou přesvědčeni, že si Evropa opět jen koupila další čas, avšak řešení ani toto rozhodnutí nepřinese.

(Zdroj: Bloomberg, AP, čtk)


Váš názor
  • Tak ted uz chybi jen...
    21.02.2012 10:48

    aby Rek zacal pracovat denne anebo prejmenovat euro na eurodrachmu
    Ticino
  •  
    21.02.2012 10:08

    Tak nevím, zda jsou v tý EU samí dementi nebo racionálně uvažující lidi. Ona to bude asi taková kombinace. Každý ví, že to stejně půjde do pr ..., ale teplé místečko v Bruselu je přece jenom převažující element. Taky bych si od nich půjčil, docela dobrý nápad.
    Navi
  •  
    21.02.2012 9:01

    kdo jsou ti lidumilni soukromi veritele? ze bych si u nich otevrel takovej mensi miliardovej ucticek, kterej nemusim nikdy splatit :)
    Azb
    • Ty nevis?
      21.02.2012 9:38

      Jsou to prevazne fondy a banky. Bankam to nevadi, protoze jim tuto ztratu vykompenzuji vlady z verejneho rozpoctu !! A fondum to taky nevadi, protoze jsou to prevazne duchodove fondy, ktere patri tem bankam. No a ve finale nikdo z nich netrati, jen ti budouci duchodci. Takova prasarna zustava ovsem utajena. Zrovna v dobe, kdy primitiv Kalousek tyto duchodove fondy prosazuje jako treti pilir duchodove reformy. Mozna te napadne asociace - proc Kalousek zcela lehkomyslne v roce 2012 proda statni dluhopisy za 234 miliard... Duchodci to zaplati :-(( pardon, doplati...
      Jesse
      • Re: Ty nevis?
        21.02.2012 10:09

        Vše ve světě financí ovládá 20 rodin JUDE. Ty nevíš?
        JSenior
        • vim
          21.02.2012 10:12

          to mi nemusis pripominat, jsou to prevazne konkurenti techto penzijnich fondu, ktere uz diky teto evropske machinaci krachuji...
          Jesse
        • Ty nevíš
          21.02.2012 10:11

          A nejen ve světě financí. Tak nekecej a pádluj zvesela :D)
          JSenior
  •  
    21.02.2012 8:56

    Tak jestli je dluh nějaké země ve výši 120% jejího HDP po dalších osmi letech intenzívního pumpování peněz z jiných zemí považován za úspěch... Ale proč ne. Však on se někdo nachytá. Ještě k tomu chybí vyjádření ratingových agentur :)
    Berounskej
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.