Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch sráží rating Řecka na

Fitch sráží rating Řecka na "C" a po zahájení směny dluhu do selektivního bankrotu, nebude dobrovolná. Nový ohodnotí po vydání

22.02.2012 13:05, aktualizováno: 22.2. 13:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Fitch Ratings srazila hodnocení dlouhodobých závazků Řecka na stupeň „C“ z dosavadního „CCC“, krátkodobé hodnocení pak potvrdila „C“. Jde o reakci na další finanční pomoc a především dohodu na směně soukromého dluhu (PSI). Rating Řecka jako emitenta bude v průběhu směny sražen do režimu „RD“ (restricted default) a nový bude udělen novým instrumentům po provedené směně privátního dluhu, stejně jaké bude uvolněno nové odpovídající hodnocení závazků země.

„Snížení ratingu navazuje na stanovisko Eurogroup o druhém balíku finanční pomoci a směnu řeckého dluhu privátním sektorem (PSI) a je v souladu s pravidly Fitch, která ohledně směny dluhu zveřejnila již 6. června 2011,“ uvedla ratingová agentura.

„Komuniké Eurogroup zakotvilo dohodu na 53,5% odpisu face value drženého privátního dluhu v rámci PSI. Řecká administrativa ale v samostatném prohlášení rozšířila podmínky směny dluhu o úmysl uplatnění takzvané collective action clause (CAC) na základě zákona, který chce přijmout. Dle názoru Fitch tak směna dluhu, v případě, že bude takto dokončena, naplňuje podmínky nucené směny dluhu (DDE - distressed debt exchange), nikoli dobrovolné a vyžaduje tomu odpovídající změnu ratingu emitenta,“ uvádí ve zprávě Fitch.

"Fitch považuje obsahem retrospektivní uplatnění CAC klauzule za zásadní změnu podmínek privátní směny dluhu a potvrzuje, že pro účely ratingu bude směnu dluhu se soukromými věřiteli považovat za nucenou s tomu odpovídajícím dopadem na hodnocení spolehlivosti plnění závazků země," stojí ve zprávě. 

Na tomto základě byl rating dlouhodobých závazků země zatím snížen na „C“ z „CCC“ a dle Fitch odráží očekávání, že Řecko v blízké době naplní definici bankrotu.

„Rating instrumentů podléhajících směně byl také snížen na C z CCC,“ dodala Fitch. Fitch také očekává, že po provedené směně dojde na ohodnocení původních instrumentů v režimu bankrotu, tedy známkou "D".

Již včera jsme upozornili, že Řecká vláda zřejmě v nejbližší době předloží parlamentu ke schválení návrh zákona, který donutí k výměně dluhopisů i ty věřitele, kteří s výměnou nebudou souhlasit. "Řecká vláda nyní parlamentu předloží návrh zákona, který, bude-li schválen, zavede klauzuli o společném postupu. Ta se bude vztahovat i na dluhopisy Řecké republiky, které se řídí řeckým právem, jak vymezuje Rada ministrů," stojí ve sdělení tamního ministerstva financí.

Otázkou řešení menší části řeckého dluhu zůstává, jak se k zatím nerealizovaným ztrátám postaví soukromí věřitelé stojící mimo IIF, zejména hedgeové fondy. Ty se zřejmě budou snažit takto vysoké (dojednané) ztráty odvrátit buď cestou vlastní dohody s řeckou vládou, nebo aktivaci plnění ze zajišťovacích kontaktů CDS.

Je otázkou, jestli na tu může dojít. Rozhodující je pro ni právě, zda dojde na naplnění CAC. „Událost spouštějící plnění může být odvrácena, pokud věřitelé dosáhnou dobrovolné dohody či takové, která není závazná pro všechny věřitele, zatímco jednotný postup znamenající ztráty pro všechny investory (Collective Action Clause) by zřejmě byl spouštěčem plnění z kontaktů CDS, stojí zhruba v pravidlech International Swaps & Derivatives Association.

Řecká vláda v dokumentu připustila právě snahu prosadit takovouto klauzuli, byť s cílem případného vynucení plnění v rámci PSI. Faktem je, že CDS kryjí čistých 3,2 mld. USD řeckého dluhu, tedy méně jak 1 procento.

Řecko doposud uvádělo, že zákon chce použít jen pro prosazení transakce PSI, jestliže bude nutné zajistit si účast alespoň na takové úrovni, se kterou bylo 26. října 2011 počítáno na summitu eurozóny. Jak je vidět z reakce Fitch Ratings, finanční trhy ale budou nasazení CAC posuzovat dle její podstaty, ne interpretace úmyslu o rozsahu jejího uplatnění.


(Zdroj: Fitch Ratings)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university