Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin: Rozvědka SSSR přinášela z USA jaderná tajemství po kufrech

Putin: Rozvědka SSSR přinášela z USA jaderná tajemství po kufrech

22.02.2012 18:14
Autor: ČTK

Ruský premiér Vladimir Putin dnes v besedě s příslušníky velitelského sboru ruské armády připomněl roli amerických vědců, kteří po druhé světové válce vyzradili Moskvě jaderná tajemství a pomohli SSSR k vývoji atomové bomby. Podle Putina to udělali vědomě s cílem zajistit světovou rovnováhu sil. "Informace tehdy (sovětská) rozvědka nepřinášela na mikrofilmech, ale doslova po kufrech," prohlásil premiér.

Putin ruské generalitě připomněl historii Projektu Manhattan, což byl krycí název pro utajený americký vývoj atomové bomby za druhé světové války. Někteří američtí výzkumníci tehdy podle předsedy ruské vlády "pochopili nezbytnost zachování strategické rovnováhy sil ve světě a vědomě spolupracovali se Sovětským svazem".

Putin ve své řeči neuvedl žádná jména, měl ale zřejmě na mysli německého fyzika Klause Fuchse, který v rámci Projektu Manhattan působil v americké jaderné laboratoři v Los Alamos. Tajné informace o britském a americkém jaderném programu Sovětům předával od roku 1943. Jeho zatčení v únoru 1950 vedlo k dalším odhalením, mezi jinými skončili za mřížemi i manželé Rosenbergovi, kteří byli v červnu 1953 za špionáž popraveni. Fuchs byl odsouzen ke 14 letům vězení a zbytek života po propuštění prožil ve východním Německu.

"Ve své době, kdy už v USA měli jadernou zbraň a Sovětský svaz ji teprve vyvíjel, jsme značnou část informací dostávali od sovětské rozvědky," připomněl Putin posluchačům historii sovětského jaderného výzkumu. "Informace nepřinášeli na mikrofilmu, ale v pravém slova smyslu po kufrech. Po kufrech!"

Putin, který v éře Sovětského svazu působil ve východním Německu jako špion KGB, se zmínil o historické epizodě, v níž figuroval někdejší vynikající dánský fyzik Niels Bohr pracující pro americký jaderný výzkum. "Tehdy se naši vědci nemohli čehosi dopočítat a vypravili k němu na jednu mezinárodní konferenci mladého neznámého odborníka. Ten mu přímo řekl: 'Ať to počítáme jak počítáme, nic nám nevychází.' Bohr vzal tužku a spočítal to," vyprávěl Putin.

Vědci, které Američané na vývoj atomové bomby najali, podle Putina spolupracovali se Sovětským svazem vědomě. "V Americe shromáždili výkvět světové vědy a osobně mám dojem, že nám informace dávali vědomě. Po výbuchu jaderné bomby v Hirošimě a Nagasaki vědci pochopili, k čemu může vést jednostranné držení takové zbraně," řekl premiér.

Putin přitom nepochybuje, že sestavit atomovou pumu by se sovětským vědcům vedeným Igorem Kurčatovem podařilo i bez cizí pomoci. "Trvalo by to prostě déle a bylo by to dražší," uvedl Putin.

Spojené státy provedly první jaderný výbuch 16. července 1945 v poušti White Sands poblíž města Alamogordo. První sovětská atomová bomba byla odpálena v Semipalatinsku 29. srpna 1949.


Váš názor
  •  
    23.02.2012 8:32

    Největší věci světa vznikají z nadšení a ne z musu. A ti jedinci s částečnou poruchou osobnosti co nám vládnou a jejich ovečky, které jim baští všechny lži, jsou nakonec nuceni se podvolit vůli těch, pro které je jejich práce koníčkem a ne prostředkem k tomu, aby šli odpoledne na golf či za čubkama, nebo se proháněli v Bugatti Veyron. Tito lidé pracují ve vědě a nejsou v ni dobří proto, že by byli psychicky narušení, což je dobré pro mocenskou kariéru ale protože jsou géniové, protože mozek je hnán touhou po poznání a ne majetku a takoví lidé z pravidla mají jinou morálku a nakonec i vyšší inteligenci, i když to těm mocným nemusí tak připadat. Skvělé, že říše hmyzu se nakonec musí podvolit jejich vůli pro rovnováhu sil. Zlo a primitivita to tak má mnohem těžší k ovládnutí světa.
    ignác
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data