Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
G20 vzkázala Evropě: Jestli chcete naše přispění, navyšte euroval. Geithner mluví o odvrácení finanční katastrofy

G20 vzkázala Evropě: Jestli chcete naše přispění, navyšte euroval. Geithner mluví o odvrácení finanční katastrofy

27.02.2012 9:22, aktualizováno: 27.2. 9:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Víkendové setkání ekonomických ministrů a šéfů centrálních bank G20 v Mexiku se zaměřilo na Evropu a mnoho účastníků dalo jasně najevo, že chce vidět, že Evropa poskytne více peněz na vlastní ochranu před horší krizí ještě předtím, než poskytnou další pomoc na její záchranu prostřednictvím institucí jako Mezinárodní měnový fond (MMF). Závěrečné komuniké konstatuje, že eurozóna v březnu znovu vyhodnotí kapacitu svých záchranných fondů a na dubnové schůzce ve Washingtonu pak ministři financí G20 zváží, jaký v otázce zvýšení zdrojů MMF nastal pokrok.

"Panuje všeobecná shoda, že MMF nemůže nahradit absenci silnějších ochranných prostředků a že MMF nemůže jít vpřed bez toho, aby Evropa vyjasnila své vlastní plány," dodal s tím, že on sám není připraven předstoupit nyní před americký Kongres, aby požádal o více peněz pro MMF, protože cítí, že to v tuto dobu není potřeba. Sám však neupřesnil, jak velkou ochranu by si měla Evropa vytvořit.

V roce 2009 mobilizovala G20 bilion dolarů na podporu světové ekonomiky, zasažené finanční krizí a hlubokou recesí. Nynější plán je takový, že členské země MMF zvýší jeho finanční zdroje asi o 600 miliard dolarů. Tím by se kapacita fondu výrazně zvýšila z nynějších 385 miliard dolarů. Sloučením dočasného a trvalého záchranného fondu eurozóny by Evropa získala další zhruba bilion dolarů a otevřely by se dveře pro to, aby svými penězi přispěly do globálního balíku Spojené státy, Kanada, Japonsko nebo Čína.

G20 označila v komuniké budoucí rozhodnutí eurozóny o navýšení "eurovalu" z dosavadních 500 miliard eur za "zásadní pro naše úvahy o mobilizaci zdrojů MMF". Podle zdrojů agentury Reuters se Německo a některé další země eurozóny v G20 slovu "zásadní" bránily a chtěly místo něj prosadit méně naléhavý výraz "důležité". Schůzka G20 tak zvyšuje tlak na Berlín, aby změnil svůj dosud odmítavý postoj k posílení ochrany eurozóny.

Evropský komisař Olli Rehn na schůzce slíbil, že eurozóna se v březnu dohodne na posílení kapacit stálého Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) a zbývajících zdrojů dočasného Evropského fondu finanční stability (EFSF). Vstřícně se vůči plánu v Mexiku vyjádřil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. V Evropě je největší překážkou zvýšení kapacit záchranných fondů právě Německo, které zatím posílení eurovalu odmítalo, s tím, že situace na finančních trzích se zlepšuje.

Pochvalná slova do Evropy v noci na dnešek vyslal americký ministr financí Timothy Geithner. Dosavadní akce Evropské unie podniknuté v rámci boje s dluhovou krizí podle něho odvrátily potenciální finanční katastrofu. Také on však ve svém projevu volal po silnější ochranné zdi proti šíření nákazy. "Trvalé řešení vyžaduje jak trvalé období ekonomických reforem, tak výrazné finanční ochranné prostředky na podporu těchto reforem," řekl Geithner na závěrečné tiskové konferenci summitu G20.

Geithner se rovněž optimisticky vyjádřil k akcím, které podnikly v poslední době evropské země k odvrácení šíření dluhové krize. Jmenoval mezi nimi zvlášť Itálii a Španělsko, kde vlády podle něj dělají dobrou práci v přípravě reforem. Před středeční další operací na poskytnutí dlouhodobých úvěrů do bankovního sektoru Geithner také pochválil Evropskou centrální banku, že se snaží zajistit likviditu v Evropě.

Z dalších výstupů ze summitu G20 lze zmínit ještě slovní závazek producentů ropy z této skupiny největších světových ekonomik podniknout opatření proti škodlivému dopadu silně rostoucích cen ropy na světovou ekonomiku. "Vývoj cen ropy je jedním z potenciálních rizik pro globální ekonomiku a mezi členy G20 se o tom dobře ví. Země, které těží ropu, si jsou tohoto rizika vědomy a sdělily, že podniknou kroky, které zabrání tomu, aby se toto riziko stalo skutečností," řekl náměstek italského ministra hospodářství Vittorio Grilli.

Členem G20 je mimo jiné Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy. Jinými významnými dodavateli ropy v G20 jsou Kanada, Rusko a Mexiko. Saúdská Arábie minulý týden podle zdrojů Reuters v reakci na růst cen ropy na mnohaměsíční maxima prudce zvýšila vývoz a nabízí nyní zákazníkům dodatečné dodávky. Komuniké G20 označuje drahou ropu za jedno z rizik pro oživení globální ekonomiky.

Představitelé klíčových rozvojových zemí na summitu G20 dále odmítli zažitý model, podle něhož vedení MMF náleží Evropanovi, zatímco vrcholová funkce ve Světové bance (SB) je vyhrazena Američanovi. O větší vliv na fungování globálních úvěrových institucí se v souladu s jejich rostoucím vlivem na globální ekonomiku přihlásili zástupci takzvané skupiny BRICS, což je Brazílie, Rusko, Indie, Čína a nově i Jihoafrická republika. Zástupci mladých tržních ekonomik volají po změně, která by odrážela růst jejich vlivu na globální ekonomiku. Do boje o vedení SB tedy vyšlou i své zástupce.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, Reuters, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m