Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O tříleté úvěry zažádalo v druhé vlně LTRO 800 bank, ECB jim půjčí 530 miliard eur

O tříleté úvěry zažádalo v druhé vlně LTRO 800 bank, ECB jim půjčí 530 miliard eur

29.02.2012 11:37, aktualizováno: 29.2. 12:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Objem tříletých úvěrů, které si dnes komerční banky vyžádaly od Evropské centrální banky v rámci druhé vlny operace LTRO, přesáhl průměrné očekávání trhu. ECB oznámila, že na trh umístila 529,5 miliardy eur proti konsensu Bloomberg 470 mld. EUR. Vzrostl rovněž počet bank, které možnosti získat levnou likviditu využily, na 800 z počtu 523 institucí, které se do programu zapojily v prosinci.

Akciové trhy po chvíli váhání zareagovaly na zprávu, že dnešní tendr dlouhodobé likvidity od ECB přesáhl objemem svého předchůdce, růstem. O žádnou okamžitou rally se však nejednalo. Panevropský index FTSEurofirst 300 sice nejdříve mírně oslabil předchozí růst na 0,4 procenta, ale deset minut po oznámení výsledku tendru již rostl dvojnásobným tempem. Také futures na americké akciové indexy mírně rozšířily zisky. Index pražské burzy udržel své zisky nad procentní úrovní. Rozpolcenou první reakci v úvodu předváděl eurodolar. Nakonec si však euro vybralo směr jižní a oslabilo na denní minimum 1,3423 USD/EUR (maximum je nedalekých 1,3485 USD/EUR).

Vývoj kurzu eura k dolaru (online)



„ECB opět otevírá stavidla,“ komentoval krok ekonom ING Group Carsten Brzeski. Podle Steva Barrowa ze Standard Chartered je ale velký rozdíl mezi potenciálem zastavit úpadek ekonomiky resp. odstartovat oživování. „Tyto úvěry mohou vést k prvnímu cíli, nezajistí ale ten druhý,“ uvedl. Hlavní smysl tohoto kroku vidí ECB v uvolnění likvidity a rozvázání úvěrového trhu s koncovým důsledkem pro domácnosti a podniky, tím posílit růst ekonomiky. Určitým vedlejším benefitem by pak měl být pokles výnosů především u dluhu zemí eurozóny.

Podobně jako v prvním kole, i nyní banky využily operaci k omezení krátkodobějších úvěrů ve prospěch nových tříletých LTRO. Vzhledem k tomuto refinancování je tak objem „nových peněz“, které ECB pustila do oběhu, reálně nižší. Podle stratégů ING dosáhl čistý nárůst otevřených operací ECB na volném trhu zhruba 270 mld. EUR. ING zároveň uvedla, že zvýšení počtu bank, které o tříleté LTRO projevily zájem, je zřejmě projevem zmírnění podmínek přijímaného kolaterálu, které umožnilo účast i menších a středně velkých bank.

V první, prosincové vlně tendru tříletých úvěrů ECB půjčila komerčním bankám 489 miliard eur. Většina analytiků očekávala, že objem druhé vlny LTRO dosáhne zhruba prosincové výše. Odhad v průzkumu Bloomberg mezi 28 respondenty činil 470 mld. EUR, anketa Goldman Sachs mezi investory pak stanovila průměrný odhad na 680 miliard eur.

Analytici Deutsche Bank a UBS se nicméně shodují, že dnešní dodávka levné likvidity od ECB byla pravděpodobně poslední. Třetí kolo by podle nich vedlo k zesílení napětí uvnitř Evropské centrální banky a částečně demotivovalo evropské vlády a komerční banky k finančnímu ozdravování vlastními silami. „K další fázi LTRO dojde pouze v případě, že to trhy budou opět potřebovat, pokud ale udrží vývoj současným směrem, není důvod riskovat konflikt,“ řekl ekonom DB Gilles Moec.

„V zájmu ECB již není poskytovat další financování. Dlouhodobými půjčkami proti množství různorodého kolaterálu přijímá velkou míru rizika a navíc umožňuje politikům, aby zpomalili proces rozpočtové konsolidace,“ uvedli analytici UBS. Varování z řad ECB, že měnová autorita eurozóny by se neměla vychýlit ze svého mandátu spočívajícího v kontrole cenové hladiny ve prospěch podstupování „nadměrných rizik“, byla slyšet již v prosinci. Mimo Němce Jense Weidmanna varoval také Rakušan Ewald Nowotny před tím, aby se dlouhodobé půjčky staly běžnou součástí politiky ECB.

Z výše poptávky bank po úvěrech ECB lze podle analytiků vyvozovat o jejich finanční kondici a investičních záměrech. Ekonomové JPMorgan před výsledky druhého tendru řekli, že dodaná likvidita v objemu 400 miliard eur a vyšším značí záměr bank půjčovat klientům a investovat. Částka pod 200 miliard eur by podle Credit Suisse byla známkou, že věřitelské instituce plánují omezit nákupy na dluhopisových trzích, což by pravděpodobně vedlo k růstu výnosů u dluhopisů periferních zemí. Právě ty se od prosincové operace LTRO výrazně snížily, když značnou část poskytnuté likvidity použily banky právě na nákupy dluhových papírů zemí jako Itálie a Španělsko.

(Zdroj: ECB, Bloomberg, UBS, ING, Goldman Sachs, Deutsche Bank)


Váš názor
  • ...KDE sú CZ&SR "experti a ich
    29.02.2012 14:25

    KOREFERÁTY a komentáre na vzniklé stavy od decembra 2011 do 29.2.2012 - počínajúc Kalouskom & comp. a Miklošom & comp. Každý z nich sa tvári ako OSNexepert pre svoj NÁROD a ŠTÁT a hovnohovno=eurohovno a my , amatéri s eurobankpodhradia to máme vytrhnú ako "chlp z holej EURODLANE 2012?! Tu pomôže len EURODEFENESTRÁCIA a čím skôr, tým lepšie pre "MERKELOVEJ kapelu 2020" - kým neni euroNESKORO!!!!!
    turcan
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university