Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Verdikt: Privátní směna řeckého dluhu ani dohoda s ECB plnění z CDS nespouští. Dojde na něj s CAC?

Verdikt: Privátní směna řeckého dluhu ani dohoda s ECB plnění z CDS nespouští. Dojde na něj s CAC?

01.03.2012 14:15, aktualizováno: 2.3. 9:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Započatá směna řeckého dluhu drženého privátními věřiteli (PSI) ani dohoda na směně dluhu drženého Evropskou centrální bankou nejsou důvody, které spouštění plnění ze zajišťovacích swapů na řecký dluh CDS. Takto dnes rozhodl výbor Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty ISDA. Asociace byla dotázána a musela vynést verdikt v otázce, zda některá ze součástí záchrany Řecka v celkovém rozsahu finanční pomoci 170 miliard eur je či není důvodem k plnění z CDS kontaktů.

Věřitelé se na panel expertů ISDA obrátili s požadavkem, aby rozhodl, zda samotná dohoda o výměně řeckých dluhopisů představuje událost, která držitele CDS opravňuje žádat proplacení těchto pojistek. Panel měl zároveň rozhodnout, zda je v pořádku, když se Řecko dohodlo s Evropskou centrální bankou (ECB), že jí dluhopisy vymění dříve, než zahájí výměnu dluhopisů s ostatními věřiteli.

ECB dostala nové dluhopisy, které nebyly předmětem uzavřené dohody o odpisu části dluhu. Tím je ušetřena i ztrát. Věřitelé chtěli od panelu ISDA vědět, zda byl dluh ve vlastnictví soukromých věřitelů proti jejich vůli odsunut mezi podřízené papíry. Pokud někdo drží podřízený dluh, znamená to, že před ním dostane nejdříve zaplaceno někdo jiný. Na držitele podřízeného dluhu tak potenciálně nemusí zůstat nic, pokud bude mít dlužník málo peněz na splacení závazků.

Kritéria směny dluhu uplatněná o soukromých věřítelů Řecka nejsou důvodem, který vyvolává plnění u kontaktů kryjících celkem 3,25 mld. EUR řeckého státního dluhu. „Směna nezakládá subordinaci, která je jedním z kritérií pro výplatu z CDS pojistek,“ uvedla dále ISDA. Asociace na svém webu následně uvedla, že rozhodnutí jejího výboru v této věci bylo jednomyslné.

Šéf obřího dluhopisového fondu Pimco Bill Gross v reakci na verdikt řekl, že jde o nebezpečný precedens. V rozhovoru ve finanční televizi CNBC upozornil, že držitelé CDS by rozhodnutí panelu ISDA měli považovat za zklamání.

Podmínky spouštějící plnění z CDS kontaktů v případě Řecka jsme se pokusili zmapovat v tomto článku. Celkově je vůči Řecku vydáno CDS kontaktů v objemu kolem 70 miliard dolarů. To je ale hrubé číslo, sčítající ty „ochranu prodávající“ i „ochranu kupující“. Při vzájemném zápočtu čistá pozice činí uvedených cca 3,25 mld. USD. To je méně jak jedno procento celkového řeckého dluhu.

Pravidla pro aktivaci plnění z CDS kontaktů stanovuje International Swaps and Derivatives Association (ISDA). Ta již dříve k dalším pozdějším potenciálním spouštěčům uvedla, že v momentě, kdy objem vlastněných řeckých dluhopisů těch, co odmítnou, dosáhne nejméně jednoho milionu amerických dolarů, plnění z CDS se dostane do hry. „Pokud některý z investorů drží řecký dluh v rozsahu 1,1 mil. USD a rozhodne se do směny dluhu PSI nezapojit a současně se řecká vláda (řecký stát) v takovém případě rozhodne nedostát svým závazkům a neučinit splátku z tohoto dluhu, spouští plnění z kontaktů CDS,“ uvedl nedávno Steven Kennedy, zástupce ISDA.

„Situace v Řecku se průběžně vyvíjí. Dnešní rozhodnutí nevylučuje právo v budoucnu znovu žádat prošetření aktivace plnění z kontaktů,“ uvedla ISDA v prohlášení s tím, že „dnešní rozhodnutí není vyjádřením názoru výboru, že kreditní událost v budoucnu nenastane.“

To se týká především uplatnění CAC klauzule na směnu dluhu s privátními věřiteli, kteří odmítnou přistoupit na „dobrovolnou směnu“. Problémem je při existující dohodě s věřiteli také retroaktivita této dodatečně zavedené klauzule.

Aby Řecko dosáhlo co největší úlevy dluhové zátěže, potřebuje do privátní směny dluhu (PSI) zapojit co největší procento věřitelů. PSI, která ukrojí z řeckého dluhu zhruba 107 miliard eur, prošla minulý čtvrtek hladce řeckým parlamentem. S ní ale také právě klauzule collective action clause (CAC), tedy ustanovení o společném postupu. Ta umožňuje, že pokud se k výměně přihlásí většina držitelů dluhopisů, bude na základě tohoto zákona ke směně donucen i jejich zbytek. Řecko očekává, že „dobrovolně“ projde kolem 90 % dluhu. Právě CAC klauzule by ale měla znamenat aktivaci plnění z kontaktů CDS.

Činitelé včetně například bývalého šéfa ECB Jean-Claude Tricheta jsou proti aktivaci CDS plnění. Obávají se, že obchodníky a spekulanty na těchto kontaktech přiměje k útokům na další zasažené země a dojde opět ke zhoršení dluhové krize v Evropě. Nyní 5leté CDS pojistky na řecký dluh stojí 7,3 mil. USD + 100 tisíc USD ročně k pojištění 10 mil. USD řeckého dluhu a odrážejí cca 95% pravděpodobnost řeckého bankrotu očima CDS trhu.

(Zdroj: ISDA, Bloomberg)


Váš názor
  • Je to logické
    02.03.2012 8:07

    Soudruzi to správně vysvětlili.To, že část věřitelů byla přinucena odepsat 100mld EUR kvůli neschopnosti dlužníka splácet přece ještě vůbec neznamená, že se jedná o jeho BANKROT!!!Vždyť se přece jedná o seriózního dlužníka, kterému všichni rádi půjčí. Zvlášť když nafasují nevratnou "půjčku" od ECB s úrokem 0,5%-1%.A stamiliardy EUR , které ECB chrlí na trh , přece vůbec nezpůsobí inflaci.Všicni přece víme, že když je něčeho moc , tak to vůbec, ale vůbec neztrácí na ceně.No jen by mě zajímalo, jestli mají soudruzi představu jak to budou za roky řešit. Nespíš zase tak, že novým dluhem (ale od koho si půjčí?) zamáznou ten starý.A věřitelem budeme my všichni , kteří věříme že papírky v naší peněžence a na kontech budou mít i v budoucnu nějakou cenu. No nevím, nevím , když ECB, FED a ostatní centrální banky chrlí stamiliardy nových nekrytých peněz.......
    nugisek
    • Re: Je to logické
      05.03.2012 8:17

      Má to i svá pozitiva - například důchody dostaneme vyplaceny v podobě praktických potištěných krepovaných ruliček :-)
      H.B.
    • Re: Je to logické
      02.03.2012 8:47

      nojo, proto nam kalousek cpe dluhopisy, abysme dluzili sami sobe a nakoec sami sobe i odpustili dluh a vsecky hrichy. jinak o ceny se neboj, ty budou direktivne narizene (pleonasmus?) z brusele. chrleni penez, skoda, ze u toho nemuzu bejt, to musi byt curina, valet se v tom jak strycek skrblik.
      Azb
      •  
        05.03.2012 9:10

        Z vecneho hlediska ma pleonazmus dobry vyznam i smysl zvlaste v poezii :-))
        Jesse
  •  
    01.03.2012 14:26

    No bodejť by rozhodli jinak, když o tom rozhodovala asociace těch co by plnili.
    viga
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m