Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ prý začíná couvat z dostavby Temelína, tvrdí LN a představuje možný plán B

ČEZ prý začíná couvat z dostavby Temelína, tvrdí LN a představuje možný plán B

05.03.2012 9:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Nižší ceny elektřiny či možné zpřísnění regulace EU jsou důvody, proč se stamiliardová dostavba jaderné elektrárny Temelín nakonec možná vůbec neuskuteční. Lidé z vedení skupiny ČEZ (803,55 CZK, -0,06%), která má plánovaný tendr na starosti, totiž vydali zatím nejsilnější signál, že z tendru nakonec sejde, napsali Lidové noviny ve svém sobotním vydání.

Pravděpodobnost, že třetí a čtvrtý blok v temelínském areálu nevyrostou, je podle nich poměrně vysoká. "Podle mého odhadu asi tak třetinová," uvedl pod podmínkou anonymity jeden z topmanažerů ČEZ. Důvodem je nízká cena elektřiny na burzách, problémy uchazečů s budováním nejmodernějších reaktorů či obavy, že Brusel zpřísní pravidla pro jaderná zařízení. Jinými slovy: vedení ČEZ se obává, že se chod obřího Temelína nevyplatí, uvádějí Lidové noviny.

Vedení ČEZ proto podle deníků chystá i "plán B". V případě, že by nedošlo k dostavbě dalších dvou reaktorů jaderné elektrárny Temelín (cena odhadována na 170 až 250 mld. Kč), musel by prý asi postavit další paroplynové elektrárny a prodloužit provoz některých uhelných elektráren. Podle Lidových novin je prakticky jisté, že pak už by Česko nebylo vývozcem, ale dovozcem elektrické energie.

Manažeři ČEZ podle LN anonymně uvádějí, že problém s nízkou cenou elektřiny může odstranit stát. Například tím, že by garantoval splacení bankovních úvěrů nebo stanovil pevnou nebo minimální výkupní cenu elektřiny z nových temelínských bloků. Zůstává však otázkou, jestli v době rozsáhlých úspor ministři na podobné plány kývnou.

Oficiálně však ČEZ žádné pochyby o dostavbě Temelína nepřipouští. „Mezi priority naší strategie patří zejména dostavba Jaderné elektrárny Temelín, v období do roku 2015 zaměřená zejména na bezchybnou a důkladnou přípravu celého projektu včetně dokončení tendru na dodavatele technologie.“ uvedl minulý týdne po výsledcích této energetické skupiny generální ředitel Daniel Beneš ke strategickému výhledu.

Výběrové řízení o dostavbu Temelína nyní směřuje do rozhodující fáze. Uchazeči získali loni od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a nyní se snaží získat vazby na české podniky. Účast českých firem na dostavbě Temelína sice není oficiální podmínkou v zadávací dokumentaci, zástupci ČEZ a státu však několikrát zdůraznili, že při výběru dodavatele budou věnovat této věci pozornost. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Francouzská společnost Areva dnes podepíše smlouvy o porozumění při budoucí spolupráci s více než desítkou českých firem, které jí budou sloužit jako subdodavatelé v případě vítězství v tendru. Další společnosti ucházející se o dostavbu Temelína - Škoda JS v česko-ruském konsorciu se společnostmi Atomstrojexport a Gidropress a také americká společnost Westinghouse - podobné smlouvy podepsaly v minulých měsících.

„Říkám zcela otevřeně, že mě dosud žádný ze tří uchazečů o dostavbu jaderné elektrárny Temelín nepřesvědčil o schopnosti postavit Temelín 3+4 řádně, v termínu a za cenu, která bude ve smlouvě,“ uvedl v únorovém online rozhovoru na Patria.cz velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost a vládní zmocněnec pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Václav Bartuška. „Objel jsem všechny stavby reaktorů třetí generace všech tří uchazečů a vím o potížích tohoto odvětví docela dost,“ dodal. Zároveň doplnil, že z pohledu dnešních ekonomických podmínek vidí realisticky teprve po dokončení bloků 3 a 4 v Temelíně pátý blok v jaderné elektrárně Dukovany. K vlivu Německa na evropskou jadernou energetiku pak doplnil, že rozhodnutí o dostavbě Temelína padne v Praze, nikoli v Berlíně či Bruselu. „Nepřeceňujte německé rozhodnutí. Dnes používá jádro 14 z 27 členských zemí Evropské unie, i bez Německa jich bude 13,“ dodal.

(Zdroj: LN, MediaFax, ČTK)

 


Váš názor
  •  
    05.03.2012 14:58

    Roba řikala, že prý něsu vajca. Tuž jsem se rozhod na chalupě postavit kuřín a abych byl ekonomicky dokonalý budu ze trusu těch slepic vyrábět bioplyn a konkurovat Čezu
    Homo
    •  
      05.03.2012 15:14

      Prodávám - s takovou konkurencí jsem ani ve všech TA,PA a EW nepočítala...
      Kalka.
      •  
        05.03.2012 15:18

        Teď jsem si to ale zpětně uvědomila - proč najednou takový pokles. Žes ty to dal na vědomí MM dřív než nám?
        Kalka.
  • pravděpodobnost
    05.03.2012 13:01

    Pravděpodobnost, že zmíněný třetinový odhad anonymního manažera ČEZu je aspoň z třetiny směrodatný, může být tak třetinová pokud ne ještě méně. Nicméně, pravděpodobnost, že tuto "informaci" pustil do medií z čistého altruismu a touhy podělit se s širokou odbornou i neodbornou veřejností o žhavé poznání, ke kterému právě dospěl je dle mého odhadu nulová, a kdyby to šlo byla by snad i záporná. Tak a teď podle toho přepočítejte TA.. :D
    Jk
    • Re: pravděpodobnost
      05.03.2012 13:46

      máš můj souhlas ,lépe bych to nenapsal
      Dracula
    • Re: pravděpodobnost
      05.03.2012 13:33

      Nasa Mana rikala, ze je to smeroplatny :-))
      Jesse
  •  
    05.03.2012 11:37

    Ten pan Detectiv....je jaderny fyzik z Bohnic....
    Vata
  • Dostavba nebude
    05.03.2012 10:28

    Dříve než by byla dokončena hypotetická dostavba Temelína, polovina domácností bude vybavena některou z technologií pro produkci elektřiny/tepelné energie doma. Je zcela jedna zdali Defkalion Hyperion nebo HephaHeat/Orbo. před pár dny technici Siemensu přijeli do Boloně demonstrovat novou 15MW turbínu schopnou pracovat při 251°C s účinností 30%. A komu že to demonstrovali? Ano, p. Andrea Rossimu, který je potřebuje pro své 1MW bloky e-CAT. S 30% účinnou turbínou budou jeho e-CAT tzv. self-sufficient. NASA Langley Research Centre vyvíjí vlastní verzi LENR, 853 firem se přihlásilo Defkalionu se zájmem o výrobní licenci, znamená to, že o těchto věcech ví už snad každý kromě českých podnikatelů. kteří kupují aktiva od E.ON a RWE. Je to jako s 9/11. Určití lidé obdrželi pár hodin předem SMS "nejezdětě dnes do práce". Proč by měli teď být Češi těmi posledními prosťáčky, kteří se o všem dozví?
    Detective
    • Re: Dostavba nebude
      05.03.2012 14:00

      Děkujeme za info - apropos, seznam těch firem se dá najít kde? Nebo je to jen prohlášení na nějakých stránkách ?
      Duháček
    • Re: Dostavba nebude
      05.03.2012 10:38

      :-D hned po ránu v pondělí a tak mě rozesmát, hele je i jasné, že tomu asi věříš, ale to ještě neznamená, že to tak je. Komunisti taky věřili, že to bude to nejlepší na světě a jak to dopadlo co? Jo a jinak účinnost 30% je docela mizerná, když dneska celé elektrárny jsou schopny dosahovat účinnosti kolem 45%...
      Inky
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.