Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
12 klíčových hráčů přistupuje na směnu řeckého dluhu. Nabídka je nejlepší, a také jediná, vzkazuje Řecko

12 klíčových hráčů přistupuje na směnu řeckého dluhu. Nabídka je nejlepší, a také jediná, vzkazuje Řecko

05.03.2012 17:18, aktualizováno: 6.3. 9:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Hlavní držitelé řeckého vládního dluhu, kteří se podíleli na dojednávání dohody za IIF, v pondělí oznámili, že se zúčastní výměny dluhopisů, do níže je možné se "dobrovolně" zapojit do čtvrtka 8. března. Dvanáct bank, pojišťoven, správců majetku či hedgeových fondů v řídícím výboru bankovní lobby Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), dohromady ovládajících 20 % privátně drženého řeckého dluhu, uvedlo v pondělním prohlášení, že se budou podílet na výměně. Jde například o francouzskou BNP Paribas, německou Commerzbank či řecké National Bank of Greece a Alpha Bank.

IIF uvedla, že další věřitelé jsou připraveni na směnu přistoupit. Mezi těmi jsou například (a oficiálně tak učiní později) pojišťovny Allianz SE a Axa SA, CNP Assurances, německá banka Deutsche Bank AG, řecká EFG Eurobank Ergasias SA, fond Greylock Capital Management, banky ING Bank a Intesa Sanpaolo SpA. Z 32členného věřitelského výboru vedeného IIF zbývá již pouze německé Landesbank Baden- Württemberg vyslovit jasnou podporu směně.

Zatím jediný, kdo se ozval jednoznačně proti, je zájmová skupina menších německých investorů DSW, která jednoznačně doporučila neúčastnit se dobrovolné směny řeckého dluhu.

"Ani komise ani žádný z tržních účastníků nebudou doporučovat nebo radit dalším držitelům řeckého dluhu, který je součástí směny," uvádí se v prohlášení. "Každý držitel dluhu musí přijmout vlastní rozhodnutí, zda se bude, či nebude podílet na výměně dluhu. To by mělo záležet na vlastních zájmech a na doporučeních vlastních poradců," dodává se v prohlášení.

Držitelé dluhopisů, kteří o výměnný program mají zájem, se musí zaregistrovat do čtvrtka 8. března. „Je to nejlepší nabídka,“ uvedl ke směně řecký ministr financí Evangelos Venizelos a vzápětí dodal: „Je nejlepší, protože je to jediná existující nabídka. Je jediná a jiná nebude,“ uvedl.

Řecká vláda stanovila 75% účast jako minimum pro zahájení transakce směny dluhu, ve které investoři Řecku odpustí 53,5 % nominální hodnoty a zbývající dluhopisy smění za nové, vydané fondem EFSF. K vydání dluhopisů dali souhlas před týdnem ministři financí eurozóny.

Ekonom UniCredit v Londýně Erik Nielsen vyslovil názor, že investoři na směnu dluhu přistoupí, aby se vyhnuly spuštění klauzule CAC , kterou Řecko zakotvilo do svého práva jako nástroj, kterým může donutit k účasti ve směně zbývající privátní investory, pokud získá souhlas alespoň 66 % z nich. Země opakuje, že dosáhnout chce nejméně oné 75% účasti, za úspěch ale považuje rozmezí 80 až spíše 90 %. „Pokud jsme schopni se vyhnout plnění z CDS kontaktů, je to nejlepší cesta. Při rychlé a široké účasti ve směně nebude třeba aktivovat CAC klauzuli. Ale tato existuje a my jsme připraveni ji použít, pokud to bude třeba,“ uvedl Venizelos.

FMS Wertmanagement, která je vůbec největším privátním věřitelem Řecka s expozicí přes 8 miliard eur, dohodu akceptuje, uvedly nad výše jmenované instituce zdroje. FMS je špatná banka, založená k soustředění toxických aktiv bývalé Hypo Real Estate. Formálně vydá rozhodnutí později v tomto týdnu, uvedl zdroj. Commerzbank, která do řeckého vládního dluhu investovala přes 3 mld. EUR a expozici již odepsala do zůstatkové výše 800 mil. EUR, již v únoru uvedla, že nevidí jinou možnost, než se směny účastnit. „Dobrovolnost (řecké směny dluhu) odpovídá zhruba dobrovolnému doznání tak, jak jsme jej znali v soudních procesech španělské inkvizice,“ uvedl dosti výmluvně šéf Commerzbank Martin Blessing.

Výsledek směny bude znám ve čtvrtek 8. března, ministři financí eurozóny jej zhodnotí v telekonferenci 9. března.



Váš názor
  • DUOmerkozy KONČÍ ?!
    06.03.2012 9:58

    AK nebude akceptovaný názor EURODVANÁSTKY, tak rozkol v EU i v EP nabere afroarabský SMER v eurozóne a bude až "africkyHORÚCO Barossobossom aj v EU aj v USA a nepomôže ani LOKJPATRIOTIZMUS OSA, či nepožehnanie VATIKÁNU ani na roky 2012-2017, lebo BOŽIE MLYNY /tak komunizmu, ako aj kapitalizmu 1917-2012..../ meľú pomaly ALE ISTO, ako napísali "súdruhovia od súdruha JEŽIŠKA a dávno, dávno....,: KTO druhému JAMU KOPE /od VOSR po EUROJAR 2012.../ ten môže, ale asi USAEUnemusí do nej padnúť?! sa pýtam ako Turčan 6.3.2012 - tak POTOM KTO?! hádam len nie EU-USA-RUSKO-Čína či ktorý OBČAN globálneho BLAHOBYsveta 2012?! Ktorý "euro či usaBOH mi odpovie, aby som nemusel ani euro, ani usaBOHUVAŤ, ako mi narástla KSSHUBA v januári 1968 -vášhoboha mizerného USAZSSR-posratého už 44 rokov!!!!!!!!
    turcan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data