Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká výměna dluhu: Souhlas již od držitelů 124 z 206 mld. eur, čas do dnešních 21:00 CET

Řecká výměna dluhu: Souhlas již od držitelů 124 z 206 mld. eur, čas do dnešních 21:00 CET

07.03.2012 18:19, aktualizováno: 8.3. 8:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nejnovější data řecké vlády a IIF ukazují, že Řecko již získalo souhlas od držitelů 124 miliard eur či v přepočtu asi 60 procent z celkem pro směnu vhodných 206 miliard eur řeckého dluhu. Čas pro účast v privátní směně dluhu PSI vyprší dnes ve 21:00 SEČ (20:00 GMT, 22:00 řeckého lokálního času). Do řecké výměny dluhu se zapojí velké řecké banky, většina z řeckých penzijních fondů, zatím 30 velkých evropských bank a pojišťoven i například řecká centrální banka se svými drženými vládními dluhopisy.

IIF zatím potvrdila, že její členové přispějí ke směně 40,8 % či 84 mld. EUR řeckého dluhu. Další data řeckého ministerstva financí celkové číslo navýšila na 46 %, později až na uvedených 60 % či 124 mld. EUR. Z celkem pro směnu vhodných 206 miliard eur dluhu je 177 mld. EUR vydáno dle řeckého práva (tedy 86 % celku), zbylých 29 mld. EUR (čili 14 %) je vydáno podle mezinárodního práva, z většiny tohoto podílu britského práva. Řecko chce započít se směnou dluhu v případě získání souhlasu držitelů alespoň 75 % procent dluhu. Do řeckého práva přitom byla zakotvena CAC klauzule, která může při získání 66% souhlasu donutit zbytek věřitelů k akceptaci směny. To znamená hranici cca 117 ze 177 miliard eur dluhu vydaného dle řeckého práva. Řecká vláda zopakovala, že by chtěla dosáhnout 90% účasti. Jako minimální hranici pro započetí směny stanovila 75 % a to včetně úvahy zapojení CAC klauzule. Tu lze použít jen u držitelů dluhopisů dle řeckého práva, ne dle mezinárodního, z většiny britského.

Zrekapitulujme dosud dostupné informace o účasti:

Řecké banky National Bank of Greece, Eurobank, Alpha, Piraeus, Hellenic Postbank a ATEbank drží zhruba 40 mld. EUR (cca 19,4 %). Na členy IIF připadá souhlas s celkem uvedenými 40,8 % či 84 mld. EUR. Kompletní přehled členů věřitelského výboru PCIC pod IIF: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

„Na základě dosavadních příslibů očekávám již nyní zřejmé naplnění účasti pro aktivaci CAC klazule,“ uvedl Christoph Rieger za Commerzbank. „Do swapu se zapojí věřitelé držící více jak 80 % (pro směnu vhodného) dluhu,“ vyslovil své očekávání další ze členů PCIC IIF Hans Humes za Greylock Capital Management.

Stejně jako mateřské KBC a Société Générale se zachovaly české dceřiné banky ČSOB a Komerční banka. Mluvčí Komerční banky Monika Klucová uvedla, že představenstvo banky dospělo po vyhodnocení alternativ postupu k závěru, že přijetí nabídky je v nejlepším zájmu banky a jejích akcionářů. Dodala, že hodnota nově vyměněných dluhopisů přibližně odpovídá účetní hodnotě dosavadních řeckých dluhopisů v knihách Komerční banky a dopad z uskutečnění výměny do výsledku banky by tedy byl žádný nebo zanedbatelný. Mluvčí ČSOB Pavla Hávová k dnešnímu rozhodnutí představenstva banky ČSOB zúčastnit se výměny dluhopisů řekla: "Dopad do zisku bude zanedbatelný, protože již ke konci roku jsme hodnotu řeckých dluhopisů snížili o 69 procent. Detaily zveřejníme v rámci výsledků za první čtvrtletí." Zatímco italská bankovní skupina UniCredit již také přislíbila účast ve swapu, představenstvo tuzemské UniCredit Bank bude o nabídce teprve jednat. "Ve spolupráci se skupinou UniCredit bude jednat o výměně řeckých dluhopisů i česká UniCredit Bank," komentoval současnou situaci mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.


Řecký ministr financí Evangelos Venizelos uvedl v řeckém Real FM radio, že řecké penzijní fondy budou participovat zhruba 17 mld. EUR (8,3 %). Účast zatím odmítají penzijní fondy držící 2,0 mld. EUR řeckého dluhu. „V případě, že PSI selže, jaká bude hodnota jejich dluhu? Nula,“ vzkázal jim Venizelos.

V rámci PSI investoři souhlasí s odpisem 53,5 % nominální hodnoty (cca 74 % faktické) držených dluhopisů a s výměnou za nové EFSF s delší splatností a nižším úrokem. 20. března musí Řecko splatit splátku stávajících dluhů v objemu 14,5 mld. EUR, na kterou zatím nemá zdroje. V případě včasné a úspěšné realizace PSI, která je i podmínkou další pomoci EU a MMF (z níž zatím cca 30 mld. EUR muselo být schváleno jako pobídky pro soukromé investory ke směně) již tento závazek odpadne.

„Věřím, že toto je moment, který umožní Řecku získat zpět část hospodářské výkonnosti a přispěje k navrácení důvěry v rámci celé eurozóny,“ uvedl Charles Dallara, který vede jednání s Řeckem za IIF.

(Zdroj: Bloomberg, Kathimerini, Reuters, CNBC, IIF)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m