Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výměna řeckého dluhu byla úspěšná: Účast podepsalo 85,8 % věřitelů a vláda ji CAC navýší na 95,7 %. A co CDS?

Výměna řeckého dluhu byla úspěšná: Účast podepsalo 85,8 % věřitelů a vláda ji CAC navýší na 95,7 %. A co CDS?

09.03.2012 8:05, aktualizováno: 9.3. 10:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

K účasti na výměně řeckých státních dluhopisů se přihlásilo 85,8 procenta soukromých věřitelů držících dluhopisy v hodnotě 152 miliard eur dle řeckého práva. Oznámila to dnes ráno řecká vláda. Byla tak splněna podmínka pro úspěch plánu oddlužení, jež stanovila účast věřitelů na 75 procent. Při započtení i dluhopisů řídících se mezinárodním právem byla účast 83,49 %, přičemž pro minoritní část soukromých věřitelů dle mezinárodního práva směna ještě pokračuje.

Řecká vláda navíc hodlá využít collective action clause (CAC), tedy ustanovení o společném postupu, které umožňuje přinutit k výměně dluhopisů také ty věřitele držící dluhopisy dle řeckého práva, kteří se sami nepřihlásili. Po aktivaci CAC, k níž již řecká vláda získala souhlas, se účast soukromých věřitelů zvýší na 95,7 procenta. Otázkou však zůstává, zda aktivace CAC, která donucuje soukromé věřitele i k nedobrovolné směně, není již důvodem k aktivaci plnění z řeckých CDS. Jasno bude již dnes odpoledne.

Z celkem pro směnu vhodných 206 miliard eur dluhu je 177 mld. EUR vydáno dle řeckého práva (tedy 86 % celku), zbylých 29 mld. EUR (čili 14 %) je vydáno podle mezinárodního práva, z většiny tohoto podílu britského práva. Řecko již dříve oficiálně uvedlo, že chce započít se směnou dluhu v případě získání souhlasu držitelů alespoň 75 % procent dluhu. Do řeckého práva přitom byla zakotvena CAC klauzule, která může při získání 66% souhlasu donutit zbytek věřitelů k akceptaci směny. To znamená hranici cca 117 ze 177 miliard eur dluhu vydaného dle řeckého práva. Řecká vláda opakovaně prohlašovala, že by chtěla dosáhnout 90% účasti. Jako minimální hranici pro započetí směny ale stanovila 75 %, a to včetně úvahy zapojení CAC klauzule. Tu lze použít jen u držitelů dluhopisů dle řeckého práva, ne dle mezinárodního, z většiny britského.

U menšinové skupiny držitelů dluhopisů, které se řídí zahraničním právem, dosáhla účast 69 procent. Vláda prodloužila termín pro přihlášky těchto držitelů do 23. března. Celkově se tak k výměně zatím přihlásilo 83,49 procenta věřitelů vlastnících dluhopisy (řízené řeckým či mezinárodním právem) v objemu 172 miliard eur. Po využití legislativní doložky CAC by se měla účast vyšplhat na 95,7 procenta všech dluhopisů vhodných ke směně, což odpovídá 197 miliardám eur.

V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úroky. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta. Celková ztráta má být ale až 74 procent. Pokud bude výměna úspěšně dokončena, měl by se státní dluh Řecka snížit ze současných 350 miliard eur o více než 100 miliardy eur. Výměna dluhopisů je důležitou součástí druhého záchranného úvěru 130 miliard eur pro Řecko. Pokud by se zemi bývalo nepodařilo přilákat dostatečný zájem investorů, pomoc by nezískala a následoval by zřejmě neřízený bankrot. Ještě dnes by měli o osudu pomoci Řecku definitivně rozhodnout nejvyšší představitelé zemí Evropské unie.

Podle již dříve známých informací se na účasti podílejí například řecké banky National Bank of Greece, Eurobank, Alpha, Piraeus, Hellenic Postbank a ATEbank držící zhruba 40 mld. EUR (cca 19,4 %). Z členů věřitelského výboru PCIC pod IIF: Ageas, Allianz (88,19 EUR, 1,20%), Alpha Bank, AXA (11,98 EUR, 1,23%), Banque Postale, BBVA (6,42 EUR, 1,31%), BNP Paribas (37,12 EUR, 4,08%), CNP Assurances, Commerzbank (1,89 EUR, 2,54%), Credit Agricole (4,78 EUR, 3,01%), Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank (35,45 EUR, 4,33%), Dexia (0,32 EUR, 5,32%), Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali (12,63 EUR, 0,91%), Greylock Capital Management, Groupama, HSBC (555,4 GBp, 0,85%), ING (6,85 EUR, 4,34%), Intesa San Paolo, KBC (18,19 EUR, 3,47%) , Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland (26,49 GBp, 0,54%), Société Générale (24,62 EUR, 3,53%), Unicredit .

Stejně jako mateřské KBC a Société Générale, UniCredit se zachovaly české dceřiné banky ČSOB, Komerční banka (3775 CZK, 1,75%) a UniCredit Bank ČR. Mluvčí Komerční banky Monika Klucová uvedla, že představenstvo banky dospělo po vyhodnocení alternativ postupu k závěru, že přijetí nabídky je v nejlepším zájmu banky a jejích akcionářů. Dodala, že hodnota nově vyměněných dluhopisů přibližně odpovídá účetní hodnotě dosavadních řeckých dluhopisů v knihách Komerční banky a dopad z uskutečnění výměny do výsledku banky by tedy byl žádný nebo zanedbatelný. Mluvčí ČSOB Pavla Hávová k rozhodnutí představenstva banky ČSOB zúčastnit se výměny dluhopisů řekla: "Dopad do zisku bude zanedbatelný, protože již ke konci roku jsme hodnotu řeckých dluhopisů snížili o 69 procent. Detaily zveřejníme v rámci výsledků za první čtvrtletí." UniCredit Bank ČR podle posledních dosud známých výsledků za první tři čtvrtletí loňského roku snížila hodnotu řeckých dluhopisů o takřka 2,1 miliardy korun a na konci září tak držela řecké dluhopisy za 120 milionů eur.

Z německého bankovního sektoru se podle posledních zpráv výměny zúčastní Munich Re, DZ Bank a KfW Group. Zapojení také podle informovaných zdrojů plánovaly obě německé „bad bank“ Hypo Real Estate Holding a Erste Abwicklungsanstalt (restrukturalizační divize státní WestLB), které dohromady drží řecké státní dluhopisy v hodnotě až 9,8 mld. EUR.

Struktura soukromých držitelů řeckých vládních dluhopisů:

 
Věřitelé Hodnota dluhopisů v miliardách eur
Řecké banky 42
Řecké fondy sociálního zabezpečení 20
Ostatní řecké instituce 10
Evropské banky 30
Evropské pojišťovny 10
Ostatní evropské instituce 15
Hedgeové fondy a drobní investoři 53,5
Ostatní 25,1
Celkem 205,6

zdroj: Reuters

Pravidla pro aktivaci plnění z CDS kontraktů stanovuje International Swaps and Derivatives Association (ISDA). Ta již dříve k možným pozdějším potenciálním spouštěčům uvedla, že v momentě, kdy objem vlastněných řeckých dluhopisů těch, co odmítnou, dosáhne nejméně jednoho milionu amerických dolarů, plnění z CDS se dostane do hry. „Pokud některý z investorů drží řecký dluh v rozsahu 1,1 mil. USD a rozhodne se do směny dluhu PSI nezapojit a současně se řecká vláda (řecký stát) v takovém případě rozhodne nedostát svým závazkům a neučinit splátku z tohoto dluhu, spouští plnění z kontraktů CDS,“ uvedl nedávno Steven Kennedy, zástupce ISDA.

„Situace v Řecku se průběžně vyvíjí. Dnešní rozhodnutí nevylučuje právo v budoucnu znovu žádat prošetření aktivace plnění z kontaktů,“ uvedla ISDA v týden starém prohlášení s tím, že „dnešní (1. 3. 2012) rozhodnutí není vyjádřením názoru výboru, že kreditní událost v budoucnu nenastane.“ To se týká právě uplatnění CAC klauzule na směnu dluhu s privátními věřiteli, kteří odmítnou přistoupit na „dobrovolnou směnu“. Problémem je při existující dohodě s věřiteli také retroaktivita této dodatečně zavedené klauzule.

Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty (ISDA) se dnes kvůli řecké směně dluhopisů a aktivaci CAC sejde v Londýně ve 13:00 tamního času a rozhodne, zda je poslední vývoj kolem řeckého dluhu „úvěrovou událost“, a zda tedy dojde k plnění z řeckých CDS.

„Po ranním ohlášení aktivace CAC si myslím, že by byla většina lidí překvapena, kdyby bylo rozhodnutí negativní,“ odhadla dnešní rozhodnutí ISDA Elisabeth Afsethová z Investec Bank. Zároveň vyjádřila údiv nad dosavadní snahou nespustit plnění z CDS.

(Zdroj: AP, Kathimerini, Reuters, CNBC, IIF, ISDA)


Váš názor
  •  
    09.03.2012 11:07

    Jesse: dík za brilantní komentář ke kontaktu, perfektně mi spravil náladu, až jsem slzel smíchem.
    Bill
  • Neuveritelne
    09.03.2012 10:08

    Sci-fi se stalo skutecnosti - manageri bank svorne prohlasuji, ze tyto odpisy miliardovych ztrat jsou pro ne a jejich klienty vyhodne :-))) No, budu driv verit pohadce, az mi budou media tvrdit, ze ze zeleniny se tloustne a bucek je vynikajici dietni strava na hubnuti. Tahle civilizace uz dal nedojde. Dosel ji rozum :-))) Duchodci slyste slyste: vase penzijni fondy odepsaly vase vklady, tzn. ze v budoucnu se budete mit lepe :-)))))
    Jesse
  •  
    09.03.2012 9:47

    ...CDS kontraktů a ne CDS kontaktů...
    Bill
    •  
      09.03.2012 10:12

      Ne ne, je to kontakt. Kdyz totiz vsichni sedi uz v letadle, tak pri nahozeni motoru vrtuli hlasi pilot vzdycky signal slovem "kontakt"!:-))
      Jesse
  • Pes, který štěká, nekouše.......
    09.03.2012 9:18

    Vsadil bych boty na to, že CDS se aktivovat nebudou i když věřitelé budou k odpuštění dluhů donucení hrubou silou CAC. Oni si soudruzi EUrohybatelé zase nějaké vysvětlení/přejmenování najdou aby nemuseli přiznat jak se věci s Řeckem mají. A vsadil bych taky boty na to, že tato "apanáž" nebudete posledním dárkem EU a ECB "pracovitým a pravdomluvným" občanům Řecka. Další plány na soudružskou humanitární pomoc se v sídle EU a ECB už chystají.Odhaduji to tak na 50-80mld EUR. EURo NIKDYYYYYYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!
    nugisek
  •  
    09.03.2012 8:56

    účast se zvýší, ne zvíší a ještě je ta hrubka vysazená v tučném fontu. Komentáře jsou dlouhodobě dobré, ale čeština je dlouhodobě na Patrii problém.
    cluseau
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m