Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spotřebitelské ceny v únoru: Potraviny a nafta tlačí inflaci výše

Spotřebitelské ceny v únoru: Potraviny a nafta tlačí inflaci výše

09.03.2012 9:55
Autor: David Marek

Index spotřebitelských cen se v únoru zvýšil o 0,2 procenta, nejvýrazněji k tomu přispěly stoupající ceny potravin, pohonných hmot a zvýšení cen v domovech důchodců. Meziroční inflace zrychlila na 3,7 % a dosahuje nejvyšší hodnoty od listopadu 2008.

Ceny potravin stoupají nepřetržitě již půl roku. Meziroční inflace v cenách potravin nyní dosahuje 6,9 procenta. Související cenové indexy, které by mohly poskytnout vysvětlení, poskytují odlišný obraz. Ceny zemědělských výrobců v posledních měsících prošly dezinflací, která srazila míru inflace na pouhých 0,7 procenta. Ceny dovážených potravin se meziročně zvýšily o 2,2 procenta. I když vezmeme v potaz změnu DPH, nestačí to na vysvětlení aktuálního růstu cen potravin.

Dalším palivem přiživujícím inflaci jsou pohonné hmoty. Benzín i nafta v únoru zdražily o více než procento. Ve srovnání s loňským rokem je nyní benzín dražší o 8,4 procenta, nafta dokonce o 11,9 procenta. Pátrání po důvodech není nijak složité. Cena barelu severomořského Brentu již vystoupala na 125 dolarů. Naposledy byla takto vysoko v srpnu 2008, tedy před pádem Lehman Brothers a následnou smrští na finančních i komoditních trhů.

Specifickým faktorem únorového vývoje spotřebitelských cen je zvýšení cen za pobyt v domově důchodců. V průměru došlo ke zdražení o 2,8 procenta. Kvůli tomu se rozevřely nůžky mezi obecnou inflací a inflací pro důchodce. Zatímco celková inflace činí 3,7 procenta, inflace v domácnostech důchodců dosáhla 5,2 procenta.

Měnová politika se při současném vývoji cen dostává do schizofrenní situace. Před ČNB stojí dilema, zda pokračovat v politice nízkých úrokových sazeb a podpořit ekonomiku, která se v druhé půlce loňského roku ponořila opět do recese, nebo zvýšit úrokové sazby a snažit se tlumit inflaci. Pro nízké úrokové sazby mluví skutečnost, že jádrová inflace je stále záporná. Jestřábi mohou argumentovat obavami ze zvýšení inflačních očekávání

V nejbližších měsících se bude inflace nejspíše pohybovat mezi 3,5 a 4,0 procenty. V závěru roku by mohla klesnout zpět ke 3 procentům. Ovšem v případě dalšího růstu cen komodit ve světě, nebo nepříznivých klimatických podmínek, které by se projevily v cenách potravin, by mohla inflace snadno překročit hranici 4 procent.


Váš názor
  •  
    09.03.2012 11:20

    Důležitá informace. Cena vajíčka je vyšší než náboje do pistole.
    Homo
    • hm
      09.03.2012 11:24

      tak to by mohli vrhači vajec na politiky změnit munici
      tlustý hrabě
  • Marek opět v Jiříkově vidění
    09.03.2012 11:13

    Pan Marek se probral ze zimního spánku a zjistil , že roste inflace :-)))) Vážně ceny potravin rostou půl roku nebude to polsedních 20 let ??? To jste analytik , že neumíte vysvětlilt proč rostou ceny cituji: "I když vezmeme v potaz změnu DPH, nestačí to na vysvětlení aktuálního růstu cen potravin". Inflace v potravinách jen 6,9 procenta fakt jo a proto vajíčko stojí místo 2,50 už i 7 kč jooo aq 100 g sýra místo 20 kč tak 40 kč a to je fakt 6,9 procent jo nenechte se vysmááááát. Tuhle bolsbost snad nemyslíte vůbec vážně !!!! cituji : "Dalším palivem přiživujícím inflaci jsou pohonné hmoty. Benzín i nafta v únoru zdražily o více než procento. Ve srovnání s loňským rokem je nyní benzín dražší o 8,4 procenta, nafta dokonce o 11,9 procenta. Pátrání po důvodech není nijak složité. Cena barelu severomořského Brentu již vystoupala na 125 dolarů. Naposledy byla takto vysoko v srpnu 2008, tedy před pádem Lehman Brothers a následnou smrští na finančních i komoditních trhů." NEBUDE TO SPÍŠ dph A SPOTŘEBNÍ DANÍ TYTO CENY ??? než cenou ropy. Měnová politika pod diletanty z ČNB a eknomickými mistry vysokých sklizní je ve schizofrení situaci už 20 let pane Marku !!!!!! Váš článek si opět vytisknu a zaramuju na stěnu neboť na konci roku bude inflace vysoko na 5 procenty. ----------Až se příště narodím tak jako analytik celé dny placají kraviny a berou za to 150 000 měsíčně.... stačilo by zajít občas mezi obyčejný lidi a do nějakýho krámu na nákup :-) ahned budou mít lepší analýýýýýýýýzy
    martík
  • Jádrová inflace je záporná
    09.03.2012 10:28

    :o))))Jádrová inflace je záporná??To je ta co se do ní nepočítají potraviny a energie, že jo?No mně při nákupu potravin inflace záporná určitě nepřipadá. Spíše kladná a dvouciferná.A nafta? Kdykoliv to jde tankuji na Slovensku nebo v Rakousku. Naučil mně to soudruh Kalousek. A měl pravdu , je to tam opravdu levnější.
    nugisek
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data