Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Z červeného řeckého týdne vyšly bez ztrát KB a ČEZ. KITD -8 %, NWR -7 %

Týden na pražské burze: Z červeného řeckého týdne vyšly bez ztrát KB a ČEZ. KITD -8 %, NWR -7 %

09.03.2012 18:18
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Očekávání od řecké směny dluhu rozetnula dění také na domácí pražské burze na dvě poloviny. Na pondělní a úterní „sešup“ v obavách o nedostatečnou účast investorů v řecké PSI a tím o riziko neřízeného bankrotu země vystřídaly lepší vyhlídky středy a čtvrtka, které přinesly zisky. V pátek pak trhy předchozí dva dny růstu využily k alespoň částečné realizaci zisků, také při vědomí nasazení klauzule CAC ze strany Řecka, která přes vysokou dobrovolnou účast donutí další investory k přijetí ztrát z dluhopisů. Chybí také zatím verdikt ISDA, zda dojde či ne kvůli CAC k plnění z kontraktů CDS na řecký dluh. Vlažnou páteční náladu trhů příliš nerozdmýchala ani mírně lepší data z amerického trhu práce. V bilanci celého týdne, který byl na úrovni indexu PX ztrátový odpisem 1,96 % na 997,90 bodu, o čemž rozhodly zejména první dva dny týdne, si vedla nejlépe Komerční banky se ziskem 0,7 %, následována tituly Pegas, AAA Auto a PM ČR. Mírný 0,3% zisk obhájil také ČEZ. Na zcela opačném konci SPADového pole stojí akcie KITD s týdenním odpisem 8,16 % na 174,5 a akcie NWR se ztrátou 7,01 % na 146 Kč/akcie. Duální emise KITD a CETV byly silně pod tlakem, úspěšnější s "jen" 2% poklesem zůstala CETV.

Vítězové a poražení tohoto týdne na pražské burze:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
KB 0,70 3745,00 KITD -8,16 174,50
Pegas 0,65 449,90 NWR -7,01 146,00
AAA Auto 0,48 18,79 Erste -3,91 465,00
ČEZ 0,36 806,90 Telefónica CR -2,35 395,00
PM ČR 0,17 11470,00 CETV -2,21 136,90
Fortuna -1,49 99,00
Orco -1,18 98,82
Unipetrol -0,12 173,00

Do právě uplynulého týdne Praha vstoupila poklesem o 1,5 %. Pod prodejní náladu se na pražské burze podepsal nejhorší možný rating pro Řecko od agentury Moody’s, která i po úspěšné výměně dluhopisů považuje bankrot Řecka za velice pravděpodobný a nepředpokládá úspěšný návrat země na finanční trhy. Čína pak snížila očekávaný růst ekonomiky na 7,5 % z 8,0 %. Rakouská Erste Bank (465 CZK, 0,61%) oznámila výsledek programu zpětného odkupu hybridního kapitálu za cca 830 mil. EUR, po zrušení skoupeného kapitálu čeká zisk okolo 150 mil. EUR. Erste v reakci na 4Q11 výsledky obdržela zvýšené doporučení na „overweight" z "neutral" od HSBC (558,5 GBp, 0,45%) a se zvýšením cíle na 27 EUR z 23 EUR. Analytici Exane BNP Paribas (37,03 EUR, 0,07%) zvýšili cílovou cenu na 21,5 EUR ze 17 EUR při ponechaném doporučení "outperform“. ČEZ nezareagoval na víkendové spekulace tisku o tom, že by nakonec nemuselo dojít k plánované dostavbě dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín kvůli nízké ceně elektřiny na burzách, problémům uchazečů o dostavbu či obavám ze zpřísnění evropských pravidla pro jaderná zařízení. Mluvčí ČEZ pro Patria.cz v reakci na zprávu uvedla, že příprava dostavby elektrárny Temelín pokračuje s veškerou vážností a pro firmu jde stále o jednu z priorit. Dodala však, že v současné době firma zvažujeme všechny alternativy, jak ochránit ČEZ i podíl státu v něm před možnými tržními výkyvy a riziky v souvislosti s dostavbou Temelína. Český mobilní trh má příliš drahé služby, uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), zároveň zkritizoval práci ČTÚ. Fortuna má velké plány na polském trhu, kde se chce utkat s místními offshorovými firmami, uvedl pro LN generální ředitel společnosti Wilf Walsch. Fortuna má podle něj výhodu v tom, že zatím jako jediná získala licenci od polského ministerstva financí na online sázení. V Polsku se letos bude konat evropský fotbalový šampionát, který by měl sám o sobě přispět ke zvýšení objemu přijatých sázek.

Úterý znamenalo pokračující pokles, index PX odepsal 1,4 %. Propad vedly tituly, které v předchozích týdnech nejvíce rostly, tedy banky. Erste odepsala přes 4 %, VIG (803 CZK, 0,38%) 2 %. Ztrátám odolala KB. ČEZ podpořil růst německé energetiky RWE (35,49 EUR, 0,83%), která představila celkově méně špatný obraz hospodaření, než očekával trh. NWR v rámci vystoupení na konferenci potvrdila dříve avizovaný cíl pro investice v roce 2012 ve výši 250 milionů eur. Zhruba sto milionů přitom firma vyčlení na údržbu existujících provozů, stejnou částku dá na rozvoj těžby v ČR a 40 až 50 milionů eur investuje do rozvoje polského dolu Debiensko. Náklady na celou výstavbu polské dolu firma nadále odhaduje na 411 milionů eur. Po pondělku bylo také úterý nadále ztrátové pro duální emise s trhem v USA, tedy CETV a KITD.

Středa výrazný směr obchodování nepřinesla. Účast v řecké výměně dluhu potvrdila Komerční banka. Podle mluvčí banky Moniky Klucové představenstvo banky dospělo po vyhodnocení alternativ postupu k závěru, že přijetí nabídky je v nejlepším zájmu banky a jejích akcionářů. Dodala, že hodnota nově vyměněných dluhopisů přibližně odpovídá účetní hodnotě dosavadních řeckých dluhopisů v knihách Komerční banky a dopad z uskutečnění výměny do výsledku banky by tedy byl žádný nebo zanedbatelný. Na akciích Erste pak analytici Credit Suisse (24,63 CHF, 0,53%) snížili cílovou cenu na 22,4 EUR z 23 EUR a potvrdili doporučení "neutral". ČTÚ oznámil, že po několika odkladech příští týden zahájí veřejnou konzultaci podmínek chystané aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, která má státu vynést několik miliard korun. Ve zprávě k ČEZu Credit Suisse oznámila, že snižuje cílovou cenu pro ČEZ na 754 ze 778 s nezměněným doporučením "underperform". Domnívá se totiž, že se titul nyní neoprávněně obchoduje s 15% prémií vůči zbytku sektoru a varuje před možnými negativními dopady realizace dostavby jaderné elektrárny Temelín bez toho, aby firma získala státní záruky. Výsledkem by dle CS mohla být negativní změna dividendové politiky. Mírné zlepšení vývoje znamenala středa pro KITD a CETV. Na CETV ale snížila doporučení Deutsche Bank (35,43 EUR, -0,10%) na „držet“ z dosavadního „koupit“ a cílovou cenu na 158 (8,3 USD) z 243 (12,8 USD).

Čtvrtek přinesl první nárůst účasti v řecké směně dluhu a její očekávanou úspěšnou realizaci. PX reagoval růstem o 0,6 %, nemalý vliv měla ale také americká makrodata v podobě lepšího vývoje na trhu práce. Růst vedly nadále banky. Rakouský regulátor finančního trhu FMA neuspěl s požadavkem, aby EBA zahrnula do kapitálu bank ve svých kritériích nehlasující participační kapitál, který Erste a Raiffeisen emitovaly v roce 2009 jako součást dohod s vládnou pro poskytnutí státní finanční pomoci. Banky tak „výhodu“ nezískaly, nadále musejí doplnit kapitál dle zátěžových testů EBA. FMA věří, že banky dosáhnou do poloviny požadované výše kapitálu i bez toho. Částečnou korekci předchozího 2% propadu předvedla Telefonica (395 CZK, -0,08%) CR. Nová studie společnosti Roland Berger varovala, že tržby evropských telekomunikačních operátorů by kvůli sílící konkurenci služeb pro chytré telefony, tablety a internetovou televizi mohly klesnout do roku 2020 až o pětinu a jejich provozní zisk až o 40 procent.

Závěr týdne nepřinesl mohutnou reakci ani na výsledek zapojení investorů do řecké směny dluhu (PSI), ani odpoledne na makrodata z amerického trhu práce. Řecká vláda ráno ohlásila, že se k účasti na výměně dluhopisů se přihlásilo 85,8 procenta soukromých věřitelů držících dluhopisy v hodnotě 152 miliard eur dle řeckého práva. Při započtení také dluhopisů řídících se mezinárodním právem byla účast 83,49 % a celkový objem dluhopisů přihlášený do směny 172 mld. EUR. Řecká vláda přesto rozhodla o aktivaci collective action clause (CAC), tedy ustanovení o společném postupu, které umožňuje přinutit k výměně dluhopisů také zbylé věřitele držící dluhopisy dle řeckého práva. Tímto se participace na směně navýší na 95,7 procenta všech dluhopisů vhodných ke směně. Dojde tak sice k snížení řeckého dluhu o více než 100 miliard eur, ale zároveň visí ve vzduchu možná nutnost plnění z CDS. Stále se čeká (do doby dopsání tohoto textu) na rozhodnutí asociace pro swapy a deriváty ISDA o tom, zda se jedná o „úvěrovou událost“ a tedy zda dojde k aktivaci plnění z CDS kontraktů. Situace na trhu práce v zámoří pak je druhou významnou událostí dnešního dne, vyznění je lehce optimistické, ale v zásadě v souladu s odhady. Několik prodejních objednávek se v pátek podepisovalo na vývoji na akciích ČEZ. CFO NWR Marek Jelínek hovořil v online rozhovoru na Patria.cz. Obrovský smysl by dávalo podle Jelínka jak spojení této těžební společnosti s jednou z největších polských těžebních společností JSW tak i celková konsolidace středoevropských těžařů. Zároveň však podle něho existuje celá řada překážek, která uskutečnění fúze s JSW znemožňují. Jelínek zároveň odmítl plán na vyplacení mimořádné dividendy, ale naopak potvrdil plán na zachování výplatního poměru na 50 % čistého zisku. Finanční ředitel NWR dále například uvedl, že trh s energetickým uhlím ve střední Evropě je v dobré kondici. Státem dotované telefonní budky a veřejné telefonní automaty bude do konce roku 2014 dál provozovat Telefónica. Rozhodl o tom ve čtvrtek Český telekomunikační úřad.

V příštím týdnu tuzemská výsledková sezóna za 4Q/FY11 po týdnu oddechu pokračuje ve čtvrtek 15. března čísly od Pegas Nonwovens (448,3 CZK, 0,07%) a také kompletními údaji od KIT digital (175,45 CZK, 0,40%), která již předběžná čísla poskytla.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.