Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU se chystá Maďarsku zmrazit prostředky z fondu soudržnosti

EU se chystá Maďarsku zmrazit prostředky z fondu soudržnosti

13.03.2012 8:48
Autor: mediafax

Ministři financí Evropské unie se chystají v úterý zmrazit 495 milionů eur z fondu soudržnosti určených pro Maďarsko kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje z Bruselu.

Velká většina z 27 ministrů je podle čtyř diplomatů připravena hlasovat pro návrh Evropské komise o pozastavení finančních prostředků na jeden rok od ledna příštího roku.

"Panuje shoda o pozastavení Fondu soudržnosti do Maďarska," řekl jeden z vysoce postavených diplomatů EU zasvěcený do diskuse před úterním zasedáním v Bruselu.

"Poselství do Maďarska, ale i pro ostatní je jasné: musíte splnit své rozpočtové závazky a znovu získat důvěru trhu," řekl druhý diplomat, který dodal, že téměř všichni z 27 členských států EU jsou nakloněni ve prospěch pozastavení příspěvků pro Maďarsko.

Maďarsko může financovat podle vyjádření tamního premiéra Viktora Orbána z minulého týdne svůj dluh po další dva roky bez pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie, ale musí si dávat pozor na cenu, za kterou si bude půjčovat na trhu. "Maďarsko nemá žádný přímý finanční problém," uvedl ve čtvrtek Orbán na podnikatelském fóru.

"Maďarsko může financovat samo sebe jeden, jeden a půl, dva roky bez vnější pomoci, a to ze stávajících rezerv. Ale na jaké úrovni jsme, není lhostejné," řekl dále Orbán.

"Pokud dosáhneme dohody s MMF a EU, potom hladina výnosů bude tato, a jestliže zde dohoda nebude, potom úroveň výnosu bude odlišná. Každý by chtěl financovat svou ekonomiku s nižšími náklady. Tedy jestliže něco přinese prospěch úrokům ekonomiky, potom musíme přijít s dohodou," dodal tehdy podle agentury Reuters Orbán.

Zodpovědnost pozdržení jednání leží podle něj na partnerech Maďarska, protože Maďarsko podle Orbána splnilo veškerá kritéria k nastartování rozhovorů. Maďarská vláda se tak snaží rozptýlit obavy trhu, že se jen snaží získat čas a ani nemá cíl v nové dohodě s mezinárodními věřiteli, která má zásadní význam pro zajištění finančních prostředků pro tuto zemi.

Evropská unie koncem února navrhla zmrazit 495 milionů eur z fondu soudržnosti určených pro Maďarsko kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku. Právě z těchto tzv. kohezních fondů se podporují chudší regiony miliardami eur. "Evropská komise dnes navrhla pozastavit 495 184 000 eur z Fondu soudržnosti pro Maďarsko, které nabudou účinnosti 1. ledna 2013. To představuje 0,5 procenta HDP a 29 procent přídělů z fondu soudržnosti pro zemi pro rok 2013," uvedla tehdy Evropská komise ve svém prohlášení.

"Maďarsko udělá vše pro to, aby schodek byl pod třemi procenty, a to nejen proto, že někdo tu a tam se nás ptá, jak toho dosáhneme, ale také proto, že je to v zásadním zájmu země," uvedl koncem února státní tajemník maďarského ministerstva hospodářství Zoltán Cséfalvay.

Budapešť přitom podle Evropské komise dlouhodobě nedělá dost pro snížení nadměrného rozpočtového deficitu pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP).

Návrh Evropské komise ještě musí potvrdit kvalifikovaná většina členských zemí EU. Maďarské úřady tak ještě mají čas na to, aby nadměrný deficit začaly řešit, pokud by tak učinily, pozastavení peněz by mohlo být zrušeno.


Váš názor
  • Začiatok HRY ?!
    13.03.2012 22:31

    Ak sa začne HRA s Maďarskou "eurokartou", tak aj napriek eurozhode 27 sa pre budúcnosť eurozóny v rokoch MERKELOVEJ dekády vytvorí predmostie k tomu, že maďarský príklad euronezávislosti bude mať tendenciu aj v iných štátoch EU. KTO SI BEZ usaeuroviny - tak ZDVIHNI KAMEŇ eurospravodlivosti a HOĎ????!!!! Orban a jeho maďarský extrémizmus je ZRAZU euronevhodný - PO ROKOCH, keď "iné" maďarské problémy , týkajúce sa neraz slovenskej strany - NEVADILI nikomu v EU?! A čo sa dalo očakávať s rastu maďarskej svojráznosti - "po Trianonských nárekoch či po Gabčíkove?! KDE boli vtedy eurotriezve HLASY či v EU či v EP?! Zrejme nastáva ZROD EURORADIKALIZMU, keď postupne začnú pôsobiť dva eurosmery - aj západný aj východný a posunú hranicu SPOJENIA práve v najbližších 10 rokoch! POTOM čo , alebo KTO uvedie na euroscénu a aký PAKT eurostability v kontexte s nevyhnutným postojom JEDNOTIACIM eurozónu v jej možno ešte viac existenčných otázkach!!!Podcenenie tohoto nebezpečia v tomto čase protimaďarského trendu nemožno zdôvodniť osobou ORBÁNA - to je už terazky EUROOMYL DESAŤROČIA!
    turcan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data