Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zavedení daně z finančních transakcí stále ve hvězdách, ČR zůstává proti

Zavedení daně z finančních transakcí stále ve hvězdách, ČR zůstává proti

13.03.2012 18:03, aktualizováno: 15.3. 10:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropa zůstává rozdělena v otázce zavedení daně z finančních transakcí. Ministři financí Evropské unie ani po dnešní debatě v Bruselu nedošli k rozhodnutí s tím, že budou nutné další studie kvantifikující dopady nové daně, na jejichž základě bude téma opět nastoleno v průběhu roku a může dospět i k jinému výsledku, než byl původní návrh. Více času pro finální rozhodnutí dovolila i Francie, která celý koncept dlouhodobě prosazuje.

Evropská komise před časem zavedení této daně navrhla v rámci reakce na krizi. Zavedení nového zdanění zasahující transakce s akciemi, dluhopisy, deriváty i dalšími cennými papíry v celé Evropské unii by podle plánu Komise mělo přinést roční výnos 57 miliard eur. Podle Bruselu je nezbytné, aby i finanční sektor, který se podílel na vzniku krize, přispěl svým dílem k jejímu řešení. Zároveň by přitom tato daň omezila rozmach vysokofrekvenčního obchodování, které regulátor finančních trhů EU považuje za rizikovější pro finanční systém. Komise opakovaně také připomněla mohutné záchranné balíky, k nimž některé vlády kvůli pomoci bankám musely přistoupit.

Vláda francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho již na konci ledna uvedl, že se chystá zavést daň z finančních transakcí již od srpna. Sarkozy tehdy prohlásil, že finanční daň bude stanovena na 0,1 procenta. Vyslovil zároveň předpoklad, že po francouzském vzoru ji zavedou další evropské státy. „Doufáme v tak širokou shodu, jak jen to bude možné, a uděláme vše, co bude nutné, pro jeho dosažení v zájmu evropských občanů,“ komentoval dnes současný postoj francouzské vlády ještě před začátkem jednání tamní ministr financí Francois Baroin.

Německý kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti se včera v Římě vyslovili pro zavedení evropské bankovní daně. Podle italského premiéra by bylo nejlepší, kdyby byla taková daň zavedena ve všech 27 členských státech EU. Podotkl ale, že musí být realistou. I podle Merkelové je ještě třeba prodebatovat podrobnosti a musí být zohledněny i dopady takového opatření na konkurenční prostředí.

Na evropské úrovni se ale zatím shoda na zavedení transakční daně nerýsuje a nepanuje ani mezi 17 zeměmi eurozóny. Jednoznačně pro se vyslovily tyto země: Německo, Rakousko, Finsko, Francie, Belgie, Itálie, Španělsko, Portugalsko a Řecko. Odmítavý postoj naopak zastává Velká Británie a Švédsko, potom Nizozemsko, Lucembursko, Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Malta a Kypr.

Česká republika je i po dnešním jednání ministrů financí zemí Evropské unie proti zavedení. Řekl to dnes novinářům ministr financí Miroslav Kalousek. Motivy příznivců zavedení této daně jsou podle něj hodně motivovány vnitropolitickými důvody. "Potřebují sdělit veřejnosti, že finanční sektor bude platit větší příspěvky na konsolidaci veřejných rozpočtů," řekl Kalousek, který o dani jednal dnes v Bruselu s kolegy z EU.

Podle něj ale on i někteří další tvrdí, že by se takováto nová zátěž na banky stejně ve svém důsledku promítla do cen pro běžné spotřebitele a byla by na úkor konkurenceschopnosti Evropy. "Výhrady České republiky po dnešku trvají," dodal Kalousek. 

S možným východiskem z patové situace přišla dánská ministryně hospodářství Margrethe Vestagerová,  když oživila myšlenku daně z finanční činnosti. Jednalo by se o zpoplatnění zisků a bonusů v peněžních institucích.

(Zdroj: Bloomberg , ČTK, E15, Euractive)


Váš názor
  • europolopravdy 2012
    13.03.2012 23:25

    Lepšie povedané- už štvrtý rok asi každý z nás, koho zaujíma aj niečo viac ako "eurokultúra" v jej predvádzanej koncepcii voľnej eurodemokracie v amerikanizovanej podobe...vieme, a čím SPOLOČENSKY nižšie postavení, o to viac či "vyššie k pravde" cítime, že EUROPOLOVIČATOSŤ v poskytovaní správnych odpovedí na akútne eurproblémy, či globálne, ale najmú naše národné až občianske po eurojednotlivca, sú neraz v polohe ŠTÁTNEJ, či verejnoprávnej POLOPRAVDY či POLOKLAMSTVA - a štátne vedomého. Bez škrupúľ,obáv či nedajboh čestnosti a svedomia vládnje moci voči svojim občanom-voličom i ostatným...A táto euromaškaráda 2012, ako aj pre nás "východniarov EU" - je len volným pokračovaní KLAMANIA VEREJNEJ MIENKY, ako sa u nás klamalo už za Gottwalda až po Gašparoviča , či Klausa. Na príčine asi bude "eurofotbal 1918-2012" a JEHO "klamanie trenýrkami" - v tejto EURODOBE aj ich eurobarevnosťou, a tam je asi ten "EUROPES do 2012" zakopaný - AJETOTU?! Na príčine je "eurofotbal" a jeho sekcia v eurobankosektore s USApatronátom a ICH "klamanie trenýrkami BÁNK" -ale táto "liga" nemá svoju UEFA, aby ich disciplinárne riešila, a "fanúškovia-občania" sú len eurplatiacimi divákmi tejto EUROHRY, ktorá ale pomaly ale isto končí?! -sa pre istotu len "europýtam"?!
    turcan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data