Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTÚ vytváří prostor a podmínky pro čtvrtého operátora, stávající hovoří o diskriminaci (+komentář)

ČTÚ vytváří prostor a podmínky pro čtvrtého operátora, stávající hovoří o diskriminaci (+komentář)

20.03.2012 10:20, aktualizováno: 20.3. 10:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) upustil od požadavku, aby domácí mobilní operátoři poskytli své sítě k dispozici virtuálním mobilním operátorům. Místo toho bude muset česká velká trojka své sítě zpřístupnit čtvrtému mobilnímu operátorovi, pokud se nějaký objeví. Případný čtvrtý mobilní operátor na českém trhu se bude muset zavázat, že pokryje signálem okresy, které zatím mají s mobilní sítí problémy. Regulátor pak po zavedených operátorech také požaduje, aby virtuálním operátorům umožnili využívat vysokorychlostní sítě vytvořené díky nově vydraženým frekvencím.

Nový zájemce by mohl v aukci získat rozsah kmitočtů srovnatelný se třemi nynějšími operátory. Nový hráč bude moci využít takzvaný národní roaming, kdy jej současní operátoři, pokud rovněž získají nové frekvence, budou muset na omezenou dobu pustit do svých sítí GSM v pásmech 900 a 1800 MHz, případně i do sítí UMTS (3G). Tím se má vyrovnat počáteční rozdíl v pokrytí.

Zájemce o uvolněné frekvence v pásmu 800 MHz, na které ČTÚ mimo jiné vypisuje tendr, se bude muset zavázat, že začne s pokrýváním řídce osídlených okresů. Za každý řídce osídlený okres pokrytý z 95 procent rychlostí nejméně dva Mbit/s bude moci pokrýt jeden lukrativnější region. Do 30 měsíců od přidělení frekvencí musí operátor pokrýt 95 procent řídce osídlených okresů, do pěti let pak musí pokrývat všechny okresy z obou skupin. V pásmu 1800 MHz musí pokrýt polovinu populace do šesti let a v pásmu 2600 MHz do pěti let 30 procent populace.

Výběrové řízení chce ČTÚ vypsat 22. června, zájemci se budou moci hlásit do 10. srpna respektive 49 dní od vyhlášení. Součástí přihlášky bude složení záruky ve výši od 80 do 250 milionů korun. Úřad vyřadí uchazeče, kteří nedostojí zadávacím podmínkám, úspěšné kandidáty na konci září přizve k tendru. Samotná elektronická aukce by se měla uskutečnit na konci listopadu a přidělení kmitočtů na konci prosince. Kmitočty úřad udělí s platností do března 2028, tedy na 15 let.

„Český trh mobilní telefonie je v porovnání se svými protějšky v regionu (Polsko, Maďarsko) relativně malý a dobře nasycený (počet SIM karet odpovídá zhruba 130 % celkové populace), takže je pravděpodobnost vstupu čtvrtého operátora vcelku malá. Riziko tu však je, a pokud by se zhmotnilo, mohlo by to mít pro byznys zavedených operátorů dalekosáhlé a destruktivní následky (pokles zákazníků i průměrného příjmu na uživatele díky možné asymetrii při výběru propojovacích poplatků). Zpráva by dnes mohla mít mírně negativní dopad na akcie Telefóniky CR,“ hodnotí situaci z pohledu akciového trhu Piotr Janik, analytik KBC Securities.

Celková vyvolávací cena kmitočtů pro rychlé mobilní sítě nabízených v chystané aukci ČTÚ je 9,2 miliardy korun, vyplývá z návrhu podmínek aukce. Podmínky bude ještě úřad upravovat podle případných připomínek během následujících 30 dnů. Výnos z aukce bude příjmem státního rozpočtu. Část za zhruba 1,5 miliardy korun chce ministerstvo průmyslu a obchodu použít na rozvoj vysokorychlostního internetu v rámci strategie Digitální Česko. Vedle výnosu z aukce ČTÚ počítá s dalšími příjmy z poplatků za využití kmitočtů postupně až 180 - 250 milionů korun ročně.

ČTÚ podle agentur počítá s tím, že značnou roli v novém uspořádání trhu bude hrát autorizovaná tarifní kalkulačka Tarifomat.cz. „Díky kalkulaci si zákazník vybere vhodný tarif a buď si vše oběhá a zařídí sám, nebo to uděláme za něj. A právě z těch objednávek, které zařídíme my, získáváme od mobilních operátorů provize. Stejně to funguje i v zahraničí," řekl jednatel Tarifomatu Roman Nováček. S tím počítá i nově jmenovaný člen Rady ČTÚ Ondřej Malý. "Chci, aby ČTÚ poskytoval uživatelům maximum co nejpřesnějších informací a daleko výrazněji chránil české spotřebitele hlavně v oblasti mobilních telefonních služeb," uvedl Malý s tím, že v nejbližší době čeká, jakým způsobem budou operátoři reagovat na situaci, kdy se na ně začíná zvyšovat nejen tlak ze strany uživatelů, ale i ze strany regulátora. Podle výpisu z rejstříku firem je Tarifomat, s.r.o. soukromá společnost s ručením omezeným, sídlící v Brně, založená v červnu 2011, s vklady po 100 tisících korun dvou jednatelů Romana Nováčka a Petra Fajmona. Předmětem podnikání jsou "výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona".

"Není možné, aby obyvatelé všech méně obydlených lokalit byli odříznuti od kvalitního připojení, které jim konečně umožní začít pracovat v oblasti internetové ekonomiky, jejíž součástí jsou e-shopy, práce z domu atp,“ řekl poslanec TOP 09 a předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT Jan Husák. "Ročně přináší internet českému hospodářství kolem 130 miliard korun, což představuje 3,6 procenta HDP a roste o 12 ročně. S příchodem vysokorychlostního internetu do doposud slabě pokrytých krajů vzniknou nová pracovní místa, což je v době krize jednoznačné plus,“ dodal.

Dražené kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz umožní výstavbu rychlých mobilních sítí LTE, které nabízejí zhruba pětinásobnou rychlost proti sítím 3G. "Hlavním cílem této aukce je v relativně krátké době zajistit občanům a podnikatelům špičkové služby mobilního broadbandu takzvané čtvrté generace," zopakoval šéf ČTÚ Pavel Dvořák. Připustil, že v poslední době se objevily kolem aukce politické tlaky. "Nikdo nereagoval na Strategii správy kmitočtového spektra ani na návrh do vlády. V momentě, kdy se objevily peníze, už ticho není," uvedl.

Oficiální zájemci o vstup na český mobilní trh známi nejsou. Dříve deklarovaly svůj zájem například Dial Telecom nebo GTS CE, ze zahraničních zájemců se spekulovalo o Orange nebo některém z čínských operátorů.

Operátoři nechtěli podmínky komentovat před tím, než se s nimi detailně seznámí. Telefónica už ale uvedla, že podle prvních indicií je řada podmínek pro ni diskriminačních. "Podmínky, mimo jiné, například nezohledňují investice mobilních operátorů do stávajících sítí a navíc jim znemožňují nákup lukrativního bloku spektra 1800 MHz," řekl mluvčí O2 Hany Farghali. "Věříme, že v zájmu maximální transparentnosti budou případné změny podmínek vycházet z připomínek ve veřejné konzultaci, a ne z vlivu neprůhledných zájmových skupin," dodal mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Podmínky řízení úřad zveřejní v průběhu úterý na stránkách www.ctu.cz.

(Zdroj: čtk, mediafax, ČTÚ, KBC Securities)


Váš názor
  • pokud se nějaký objeví...hmm
    20.03.2012 10:55

    Já být operátorem, tak určitě nevlezu do země s 10 mil. obyvatel, kde už 3 silní operátoři existují. Leda že bych byl trotl a chtěl vstupní investice vyhodit oknem :-)) Nečekám, že v tomhle zaneřáděném prostoru vůbec kdo pochopí, že kecy o 4 operátorovi jsou pouze mystifikace bez racionální úvahy. Jen by mě zajímalo, kdo je v médiích tak mdlý na duchu, že tuto pohádku opakuje už půl roku :-)))
    Jesse
    • S tím tarifomatem to myslí vážně?
      20.03.2012 11:34

      Opravdu jim projde zase nastavit systém tak, aby z něj profitovala jedna soukromá společnost vlastněná spřátelenými podnikateli? To se mi zdá docela neuvěřitelné.
  •  
    20.03.2012 10:38

    ČTU rozpustit, vedení preventivně zavřít. Budou vědět za co.
    Homo
    •  
      20.03.2012 10:57

      Naša Máňa říkala, že si taky podá přihlášku :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data