Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A je to tady: Výprodej dluhopisů. Emerging markets se mají na co těšit, říká Mobius (+ video)

A je to tady: Výprodej dluhopisů. Emerging markets se mají na co těšit, říká Mobius (+ video)

20.03.2012 12:51, aktualizováno: 20.3. 16:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Minulý týden udělaly trhy vládních dluhopisů to, co někteří ekonomové již delší dobu očekávali. Přišly prudké prodeje a výnosy desetiletých vládních dluhopisů v USA se zvedly z 1,9 % na 2,3 %. Celkově jde o minoritní posun, i přesto však vyvolává otázku, zda končí období velmi nízkých výnosů, či - slovy některých analytiků - období dluhopisové bubliny. Medvědí trh na dluhopisech ale v blízké budoucnosti není pravděpodobný. Buď by muselo dojít k tomu, že Fed drasticky pozmění svůj pohled na vývoj sazeb, nebo by musely trhy začít panikařit ohledně udržitelnosti dluhu v hlavních světových ekonomikách. Ani k jedné z těchto možností zřejmě nedojde.

Výnosy dluhopisů držela dole past likvidity, která postihla rozvinuté ekonomiky. V Japonsku podobná situace přetrvává déle než deset let. Výnosy se tam ale nikdy neudržely pod 1,3 % a trhy si toho jsou vědomy. Když tedy výnosy v USA klesly na 1,9 %, bylo investorům jasné, že maximální zisk může dosáhnout asi 8 %; riziko kapitálových ztrát je ale mnohem vyšší. Porovnání možných rizik a zisků se stalo neatraktivní a nízké výnosy byly ospravedlnitelné pouze s neustálou hrozbou recese. Ta však v minulých týdnech polevila vlivem kroků ECB a díky oživení na americkém trhu práce. Ačkoliv globální produkt je stále utlumený a růst Číny podle všeho klesl do rozmezí 7 – 8 %, trh se dnes domnívá, že jde o přechodný jev, ne o známku přicházející recese.

Výsledkem je to, co můžeme nazvat „zdravou“ korekcí na trhu vládních dluhopisů. Zlepšující se růstová očekávání snížila pravděpodobnost dalšího QE a k tomu klesají i rizikové spready. V USA leží očekávané sazby nad úrovní, která na trhu panovala předtím, než se Fed zavázal držet sazby u nuly do roku 2014. Ne, že by mu trh nevěřil, jediná změna však může přijít směrem nahoru a do vývoje sazeb musí být promítnuta riziková prémie. Ta vzrostla minulý týden, když se zdálo, že FOMC couvl od dalšího QE. Podle některých názorů může Fed navíc změnit výhled pohybu sazeb na svém dubnovém zasedání. „To je ale velmi nepravděpodobné, další prodeje na dluhopisových trzích tak budou omezené. Pokračoval by pouze v případě naprostého kolapsu důvěry v udržitelnost vládního dluhu a v budoucí inflaci,“ píše na svém blogu Gavyn Davies.


Horní hranicí pro výnosy dluhopisů by mohlo být rozmezí mezi 2,5 - 3 % po tak dlouhou dobu, dokud Fed nezmění svůj současný postoj. „Situace by se zhoršila v případě, kdyby se zvýšila inflační očekávání, která jsou již nyní poměrně vysoko, 2,3 % u globální inflace pro následujících deset let. Pokud by se toto číslo vyšplhalo nad 3 %, dostali bychom se do mnohem nebezpečnější oblasti,“ míní Davies.

Také Mark Mobius, výkonný ředitel Templeton Emerging Market Group, upozorňuje na probíhající výprodej na amerických dluhopisech, který podle něj dodá impuls akciovému trhu, především pak regionu rozvíjejících se trhů. „Lidé si začínají uvědomovat, že nechtějí sedět na dluhopisech, z nichž jim plyne jedno, dvě nebo tři procenta, zatímco inflace roste nad tuto úroveň. Výnosy na akciích jsou přitom mnohem vyšší, než u dluhopisů,“ říká. Odhaduje přitom, že – vzhledem k tomu, že 30 procent globální tržní kapitalizace tvoří právě emerging markets, odpovídající podíl nových peněz plynoucích na akciový trh poputuje právě do těchto regionů.

Emerging markets by se ještě více dařilo v případě, že by se navíc Fed rozhodl pro další kolo kvantitativního uvolňování, dodává Mobius. „Předseda Fedu hovořil zcela jasně v tom smyslu, že pokud nepřijde udržitelný ekonomický růst, Fed bude pokračovat v dodávkách likvidity na trh… ať už půjde o QE3 nebo jiné číslo, nabídka peněz vzroste,“ říká.

V rámci rozvojových trhů Mobius „fandí“ především africkým zemím, které budou případně objektem investic rychle rostoucích zemí jako je Brazílie, Čína a Indie, které potřebují diverzifikovat své zahraniční rezervy. „Pokud si uvědomíte, jakých 10 zemí rostlo za poslední dekádu nejrychleji, šest z nich pochází z Afriky, to už něco vypovídá,“ podotýká investor. Co se týká „top picks“ mezi emerging markets, favoritem je však Rusko. A důvody? Nízké valuace a výhled ekonomického růstu, velkou roli hraje rostoucí cena ropy,“ říká Mobius.


(Zdroj: Blog Gavyna Daviese, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university