Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Původce globální finanční krize se uzdravuje – počet stavebních povolení v USA nejvyšší za 3,5 roku, započatá výstavba u 3letého vrcholu

Původce globální finanční krize se uzdravuje – počet stavebních povolení v USA nejvyšší za 3,5 roku, započatá výstavba u 3letého vrcholu

20.03.2012 16:47, aktualizováno: 20.3. 17:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Američtí stavbaři získali minulý měsíc nejvíce povolení ke stavbě nových obytných domů za téměř tři a půl roku. Zahajování jejich staveb v únoru mírně sice mírně kleslo, bylo však výrazně vyšší než před rokem a stále se drží na poblíž svých téměř 3 roky starých maxim. Dnešní údaje ministerstva obchodu Spojených států tak naznačily rodící se oživení na americkém trhu bydlení, který by mohl letos přispět k ekonomickému růstu poprvé od roku 2005.

Počet nových povolení vzrostl proti předešlému měsíci o 5,1 procenta na sezonně upravené roční tempo 717 tisíc. Byla to nejvyšší míra od října 2008 a výrazně překročila odhady ekonomů. Ti podle agentury Bloomberg čekali jen mírné zvýšení na 686 tisíc povolení. K lepšímu byl navíc revidován také údaj za měsíc leden, a to z původních 676 tisíc na 682 tisíc, což v posledním měsíci roku znamenalo 1,6% meziměsíční nárůst.

Vývoj ve vydávání stavebních povolení je ukazatelem budoucí stavební aktivity. Dvě třetiny nových povolení byly vydány ke stavbám rodinných domů, které jsou pro oživení trhu bydlení klíčové.

Počet zahájené obytné výstavby se v únoru podle dat americké vlády snížil o 1,1 procenta na 698 tisíc jednotek, zatímco ekonomové čekali stagnaci. V meziročním srovnání však bylo tempo zahajované výstavby vyšší o zhruba 35 procent, a to byl nejvyšší meziroční nárůst od dubna 2010. Lednový údaj ale zaznamenal dnes pozitivní revizi z původně oznámených 699 tisíc na 706 tisíc, což byl nejlepší výsledek od října 2008.

„Data, která nyní sledujeme ukazují na stabilizaci aktivity a můžeme se již nacházet v rané fázi zlepšování vývoje,“ zhodnotil dnešní sadu makrodat Gary Thayer, hlavní makroekonomický stratég Wells Fargo Securities.

„Máme vítr v zádech spolu s tím, jak (americká) ekonomika oživuje a situace na trhu s bydlením se zlepšuje,“ uvedla prezidentka amerického sdružení pokrývačů a asfaltérů Sheree Bargabos. Očekává přitom růst trhu s bydlení díky dostupnějšímu bydlení a zvyšující se hodnotě této investice.

I přes známky oživování má trh obytných realit v USA po hluboké krizi předešlých let stále daleko k návratu do normálu. Současné tempo výstavby je stěží poloviční proti tempu, které se pokládá za známku zdravého trhu. Ve výraznějším růstu trhu nadále brání vysoký počet neprodaných domů, zabavených majitelům po splasknutí bubliny prudkého růstu cen a výstavby, které ve svém důsledku vyvolalo v letech 2007-09 globální finanční krizi.

Ekonomové nicméně čekají v příštích měsících další zlepšování. Odkazují na ukazatele důvěry ve stavebním sektoru které v posledním půlroce téměř neustále rostly a nyní jsou nejvyšší za takřka pět let,. "V tomto roce by měla obytná výstavba přispět k HDP," řekl hlavní ekonom firmy Pierpoint Securities Stephen Stanley.

Obytná výstavba se na hrubém domácím produktu USA podílí jen asi 2,5 procenta, je však významným motorem růstu a zejména zaměstnanosti. Stavba jednoho domu vytvoří ročně zhruba tři pracovní místa.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, CNBC, Reuters, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.