Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Firmy v eurozóně potvrzují pád do recese, aktivita v německém průmyslu na 4měsíčním dně

Firmy v eurozóně potvrzují pád do recese, aktivita v německém průmyslu na 4měsíčním dně

22.03.2012 11:07, aktualizováno: 22.3. 12:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dnešní výsledky průzkumu ekonomické aktivity napříč eurozónou přinesly samá negativní překvapení. Německá ekonomika, která je hybatelem růstu celého bloku zemí platících eurem, podle nákupních manažerů zažívá ve výrobním segmentu na místo silnější expanze opět recesi a celková ekonomická aktivita v eurozóně v březnu dále ochabla. Euro po těchto zprávách zamířilo na své denní minimum na 1,313 USD/EUR a akciové trhy prohloubily ztráty.

Zatímco ekonomové v průzkumu agentury Bloomberg očekávali, že německý výrobní sektor v březnu zaznamená další rozšíření aktivity, dnešní předběžná data hovoří o poklesu indexu nákupních manažerů (PMI) ve výrobě na 48,1 bodu z únorové úrovně 50,2 bodu, tedy jak pod důležitou 50bodovou hladinu tak tři body pod konsensem na úrovni 51,0 bodu. Segment služeb v Německu sice recesi odvětví zatím neindikuje, ale také byl březnový výsledek 51,8 bodu jak pod únorovými 52,8 body tak pod očekáváním trhu na hladině 53,1 bodu.

Index nákupních manažerů sestavuje společnost Markit, která v pravidelném měsíčním průzkumu sleduje, jak si vedly tisíce evropských firem. Klíčovou pro každý z indexů je hranici 50 bodů, která odděluje expanzi od kontrakce ekonomiky.

Také ve Franci výrobní sektor svou aktivitou naznačil místo mírného zotavení pád do zpomalujícího trendu. Ještě v únoru se index PMI v zemi galského kohouta udržel přesně na hladině 50 bodů, ale dnešní předběžná čísla za březen už u indexu za výrobní sektor vyšla na 47,6 bodu, ačkoliv konsensuální laťka byla nastavena na 50,2 bodu.

Po těchto dílčích horších výsledcích nebylo již takovým překvapením celkově slabší vyznění indexů PMI za celou eurozónu. Kompozitní index PMI, považovaný za ukazatel celkové ekonomické aktivity, v březnu klesl na 48,7 bodu z únorových 49,3 bodu, ačkoliv analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali zvýšení indexu na 49,6 bodu. Dílčí index za výrobní sektor potom za březen klesl na 47,7 bodu z 49,0 bodu při konsensu 49,5 bodu.

„Ekonomika eurozóny se v březnu smršťovala rychlejším tempem, což naznačuje, že region spadl zpět do recese, když výkon ekonomiky nyní klesal v posledním kvartále loňského i prvním kvartále letošního roku," okomentoval dnešní data Chris Williamson, hlavní ekonom společnosti Markit.

"Ta čísla jsou zklamáním. Ukazuje se, že ten optimismus, který se zde za poslední měsíce vytvořil, byl částečně přehnaný. Alespoň pokud jde o zpracovatelský sektor ve velkých zemích," poznamenal ekonom Silvio Peruzzo z finančního ústavu RBS. "Po měsících stabilizace či mírného zlepšení opět sklouzáváme dolů," dodal.

Také objem průmyslových zakázek v eurozóně se v lednu snížil, a to o 2,3 procenta meziměsíčně a 3,3 procenta meziročně. V obou případech je to větší pokles, než se čekalo (konsensus -2,2 % m/m a -3,1 % y/y), což svědčí o tom, že firmy se zatím nezbavily nepříznivých dopadů krize.

Příliš dobré přitom nejsou ani vyhlídky na nejbližší období, protože klesá tempo růstu čínské ekonomiky. Evropští politici přitom do značné míry spoléhali na to, že k oživení ekonomiky eurozóny přispěje vyšší poptávka z ostatních částí světa, především pak ze Spojených států a Číny.

Aktivita v čínském průmyslu ale v březnu dál zpomalovala. Již pátý měsíc po sobě klesla index nákupních manažerů, který sestavuje finanční ústav HSBC. V březnu se snížil na 48,1 bodu z únorových 49,6 bodu. V poklesu pokračoval také index nových zakázek, který se tak dostal na čtyřměsíční minimum.

Nedostavilo se očekávané oživení exportních zakázek a nábor nových zaměstnanců je nejnižší za poslední dva roky. Na trh se proto vrátily obavy, zda zpomalení růstu čínské ekonomiky nezasáhne také oživení ekonomiky globální. "Vzhledem k tomu, že nové exportní zakázky jsou slabé a klesá i domácí poptávka, proces zpomalování čínské ekonomiky ještě není završen," domnívá se hlavní ekonom HSBC pro oblast Číny Čchü Chung-pin. "Pro Peking je to důvod k dalšímu uvolnění měnové politiky," dodal. Čína by tak mohla snížit povinné minimální rezervy, anebo rovnou úrokové sazby.

(Zdroj: Markit, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  •  
    22.03.2012 13:21

    Březen ještě neskončil, na výsledky si počkejme. Myslím si, že dnešní předběžná data by neměla vnášet zmatky do ekonomiky vyvozováním silných závěrů o recesi.
    Bill
  •  
    22.03.2012 13:18

    Píšete překvapení. Možná to chce jen nelhat si do kapsy a přestat chytračit se statistikou(stejné je to např.s MSPV, když rozděluje nezaměstnané na pobírající dávky-jsou zveřejněni, a neaktivní-ty mezi nezaměstnané neuvádí). Situace mi připomíná pána, který padal z 20.patra a v každém patře říkal-ještě je to dobré. Jen se nám vrací naše nerespektování ekonomických zákonů trhu(např.QE).Přiznejme si konečně ,že bude daleko hůře a přelepováním negativ positivními hesly se situace nespraví. Potom nebudeme překvapeni.
    M.D.
  •  
    22.03.2012 12:33

    Zde se nejedná o pokles růstu. Hodnoty pod 50 označují kontrakce ekonomiky. Růst se tedy nezpomalil. Růst je záporný. Souhlasím ale, že recese je asi ne úplně nejpřesněji použité slovo.
    Rosta Tucak
  •  
    22.03.2012 12:05

    Možná by to chtělo rozlišovat recesi od poklesu růstu.
    juniper
    •  
      22.03.2012 12:28

      Nebo taky růst neschopnosti potenciálu ekonomiky :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m