Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kyvadlo regulace Wall Street se vrací zpět. Amerika láká na burzu nové firmy

Kyvadlo regulace Wall Street se vrací zpět. Amerika láká na burzu nové firmy

26.03.2012 11:53
Autor: ČTK

Kyvadlo americké regulace kapitálových trhů se po desetiletí vychýlení na krajní mez přísnosti začíná s drtivou silou vracet, aby vdechlo život přidušeným trhům a vrátilo na ně nové firmy. Britský týdeník The Economist tak komentuje návrh zákona, který se nachází v závěrečné fázi schvalování v Kongresu.

Návrhy deregulace se zaměřují na to, aby usnadnily získávat prodejem akcií peníze novým firmám, které vlna regulace od počátku tisíciletí stále více vyháněla z amerického veřejného trhu. Jsou součástí návrhu zákona o "nastartování nových podniků" známého pod zkratkou JOBS, jehož smyslem je podpořit růst malých a středních podniků, a přispět tím ke zvyšování zaměstnanosti. Návrh už prošel konsenzuální většinou ve Sněmovně reprezentantů a podporují jej republikáni i demokraté, protože před listopadovými volbami se chtějí ukázat jako zastánci malých podnikatelů.

Pak se ale podle Economistu stalo něco nevídaného - někdo si dal tu práci, zákon si přečetl a vyšlo najevo, že obsahuje radikální deregulační návrhy. Zastánci tvrdé regulace v řadách demokratů, velkých investorů a činitelů regulačních orgánů spustili poplach a mluví o ohrožení investorů "chamtivými firmami a bankami". Bílý dům, který zákon podporoval, obrátil a vyzval k jeho změnám.

Senát i přesto návrh zákona ve čtvrtek téměř tříčtvrtinovou většinou schválil, učinil v něm však určité úpravy, uvedla agentura Reuters. Sněmovna reprezentantů bude senátní verzi posuzovat zřejmě příští týden, a pokud ji schválí, půjde návrh k podpisu prezidentovi.

Economist připomíná, že za poslední desetiletí Kongres a agresivní prokurátoři států v čele s kontroverzním Eliotem Spitzerem reagovali razantním utahováním regulačních šroubů na události od bubliny internetových akcií přes pád Enronu a dalších firem kvůli podvodům v účetnictví po hypoteční a finanční krizi. Podle časopisu je diskutabilní, zda zpřísněná pravidla zlepšila ochranu investorů či fungování trhu, "rozhodně se však kryla s obdobím, kdy počet firem obchodovaných na americkém veřejném trhu klesal jak absolutně, tak ve srovnání s jinými zeměmi". Podle kritiků vedlo utužení regulace k výraznému omezení přístupu podnikatelů k financím veřejného trhu.

Nový zákon například vyjímá "vznikající růstově orientované firmy" s tržbami do jedné miliardy dolarů z řady požadavků na informace před emisí akcií, uvolňuje přísná účetní pravidla i limity odměňování. Dovoluje jim také takzvaný "crowdfunding", v němž firmy prodávají drobným investorům malé akciové podíly přes internet.

Senát ve své verzi omezil objem peněz, který mohou drobní investoři tímto způsobem investovat, a firmám, které peníze získávají, nařídil registrovat web, kde se nabídky shromažďují, u Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Někteří demokraté označili změny za nedostatečné.

"Pouštíme se do nejrozsáhlejší deregulace a útoku na ochranu investorů za celé desetiletí," řekl před schválením zákona v Senátu demokratický senátor Carl Levin. Námitky proti zákonu vznesla i šéfka SEC Mary Shapirová, odbory nebo penzijní fondy. Podporu mu naopak vyjádřila Americká obchodní komora nebo provozovatel newyorské burzy NYSE Euronext.

Zákon podle Economistu není dokonalý a jeho hlavní vadou je oslabení povinnosti firem usilujících o peníze informovat širokou investorskou veřejnost. "Kyvadlo regulace kapitálových trhů v Americe se ale vychylovalo v jednom směru už tak dlouho, že když se začalo vracet, jeho síla musela být drtivá," uzavírá The Economist.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.