Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf záchranného fondu vyzval k navýšení eurovalu, kývne Německo na spojení ESM a EFSF?

Šéf záchranného fondu vyzval k navýšení eurovalu, kývne Německo na spojení ESM a EFSF?

26.03.2012 9:23, aktualizováno: 26.3. 14:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Německý šéf záchranného fondu eurozóny vyzval ke zvýšení kapacity "eurovalu". Pomohlo by to uklidnit finanční trhy, které stále nejsou přesvědčeny, že dluhová krize eurozóny už skončila, řekl šéf dočasného Evropského fondu finanční stability (EFSF) Klaus Regling. Německá média pak průběžně přinášení zprávy o tom, že Německo přestává být odpůrcem a zvažuje propojení EFSF a ESM.

"Více peněz uklidní trhy. Faktem je, že ať odůvodněně nebo ne, velká čísla vyložená ve výkladní skříni přinášejí klid," řekl Regling týdeníku Focus. Regling přesvědčoval německou veřejnost, která není ochotné přispívat na záchranu předlužených zemí eura, že se nemá čeho bát. "Dosavadní záchranné balíky nestály německé daňové poplatníky ani cent. Domněnka, že ty peníze jsou pryč a nikdy se nevrátí, je mylná. Jsou to půjčky, které se musí splatit," řekl šéf EFSF. Dodal, že Německo z dluhové krize finančně vytěžilo, protože jeho náklady na úvěry v podobě výnosů jeho státních dluhopisy se výrazně snížily.

Německý týdeník Der Spiegel píše, že Německo je ochotno kývnout na zvýšení zápůjční kapacity eurovalu dočasným spojením EFSF a Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Kancléřka Angela Merkelová už nechce jít v této věci proti tlaku evropských partnerů a Mezinárodního měnového fondu. Ministr financí Wolfgang Schäuble tak na zasedání ministrů financí eurozóny 30.-31. března v Kodani návrh schválí, uvedl list poté, co podobné zprávy přinesl v uplynulém týdnu německý tisk. Mezi Merkelovou a Schäublem o postoj k navýšení zdrojů eurovalu panovaly rozpory, které se ale podařilo otupit. "Umíme si představit, že program (EFSF), který již byl odsouhlasem v rozsahu 200 miliard eur, poběží paralelně s mechanismem ESM," uvedla dnessama Merkelová.

Německá vláda nicméně potřebuje k úspěšnému prosazení širšího protikrizového deštníku souhlas dvou třetin dolní komory Bundestagu i horní Bundesratu v parlamentu, upozorňuje Die Welt. Ministerstvo financí tvrdí, že k prosazení ESM má dostatečnou většinu. V otázce navýšení záchranných fondů vůči rozpočtové zodpovědnosti se ale polarizuje domácí německá politická scéna, stejně jako protichůdné názory panují mezi členy eurozóny. Země eurozóny, USA a MMF tlačí na podstatné zvýšení kapacity fondů, aby euroval mohl v případě potřeby pomoci i velkým ekonomikám jako Španělsku a Itálii. Německo jako největší přispěvatel však navýšení fondů donedávna striktně odmítalo.

Otázkou zůstává plánovaný rozsah zdrojů fondu ESM. Ten začne fungovat od poloviny roku a k dispozici má mít celkově 500 miliard eur, to ve variantě "s čistým štítem" (bez započtení již vydaných závazků z EFSF). K těmto 500 mld. EUR by ještě přibylo existujících necelých 200 mld. EUR z fondu EFSF, celkové zdroje by se tedy dostaly na bezmála 700 miliard eur. Do 500 miliardového stropu ESM by v případě prosazení této inciativy tedy nebyly započítávány finanční pomoci poskytnuté Řecku, Portugalsku a Irsku, kterým již fond pomohl částí svých zdrojů.

Starší verze úvah pracuje s 940 miliardami eur. Předpokládá paralelní fungování samostatných fondů EFSF a ESM. K ESM by se tak připočetlo celkových 440 miliard eur fondu EFSF. Ještě v pátek s variantou přišel deník Financial Times s tím, že má v ruce návrh Evropské komise. První varianta se 700 miliardami eur se jeví být tou, na kterou by Německo mohlo přistoupit, druhá naopak neprůchodnou. "Umíme si představit, že 200 miliard eur z EFSF bude fungovat vedle rozsahu ESM a to do doby, dokud prostředky dané země nesplatí. To bude trvat několik let, pak by měl zůstat jen ESM," uvedla dnes Merkelová.

Na konci února vyzvala Evropu k navýšení eurovalu schůzka ministrů a šéfů centrálních bank G20. Závěrečné komuniké konstatovalo, že eurozóna v březnu znovu vyhodnotí kapacitu svých záchranných fondů a na dubnové schůzce ve Washingtonu pak ministři financí G20 zváží, jaký v otázce zvýšení zdrojů MMF nastal pokrok.

O budoucí podobě ESM mají na konci března jednat ministři financí eurozóny v Kodani. V EFSF Německo ručí 211 miliardami eur. Garance Německa ve stálém záchranném fondu eurozóny ESM by v rámci diskutovaného navýšení jeho kapacity mohly stoupnout na zhruba 280 miliard eur, napsal pak Süddeutsche Zeitung. Berlín podle listu kvůli tlaku dalších zemí Evropské unie a USA bude nucen s navýšením eurovalu souhlasit. "K obnovení rizika dalšího šíření dluhové krize Evropy nechybí mnoho," uvedl italský premiér Mario Monti poté, co země schválila reformy trhu práce 


(Zdroj: čtk, Der Spiegel, Focus, Die Welt)


Váš názor
  • EUROgarancia Nemecka
    26.03.2012 17:09

    Ako najproduktívnejšia krajina eurozóny je Nemecko a jeho ekonomický operačný priestor v pozícii garanta aj dôsledkov "dolárovej zóny" v pozícii eurogaranta. V politicko-ekonomickom spektre EU je to úspech Nemeckej ekonomickej diplomacie, s ktorej profituje aj Nemecký OBČAN. Do akej miery vlastným, či sprostredkovaným "pričinením" je na inú polemiku....Ale táto až dogmatická koncentrácie zodpovednosti a eurostability je takto už štvrtý rok v permanentnom "eurostrese". Síce viac s neNemeckého pohľadu, ale o to viac s obavami -hlavne na roky 2012-2022! Laicky myslené-povedané, všetky utišujúce i euroutešujúce "eurprostriedky a formy" 2008-2012 majú paradoxne viac smerovanie na východ aj vzdialenejší, ako na západ -smerom na Veľkú Britániu a USA?! A tento faktor je akési povojnové nóvum a takmer smerodatne reálnejšie, ako tomu bolo do roku 2008! Táto zmena polarizácie tiež svedčí o tom, že sa nejedná o krízové východisko, ale o významný NOVÝ faktor globálneho významu po "páde komunizmu" ani nie po 10 rokoch!!! Politicko-ekonomická "literatúra" západu má výrazne operatívnu ÚLOHU, ako vedecko-odborne reagovať a navádzať novú "filozofiu" v globálnej stratégii-lenže miesto toho stále vedie prím akési hľadanie "ANALGETÍK EURA" v jeho krízovom bolestivom štádiu, čo nesvedčí o EUROVEDECKOSTI, keď politika EU&EP je stále primárnym činiteľom hľadania východísk a nie reforiem! A tomu i zodpovedá uvedený článok a jeho obsahový význam, -viac teoretizujúci, ako konštruktívny s možným reálnym názorom, či výstupom s krízového eurobludiska 2012....
    turcan
  •  
    26.03.2012 14:18

    vice peněz (půjčených) uklidní tak akorát blbce, dle reakce eurodolaru a trhů jich je ovšem po světě dost:-))) no dnes už jiná cesta k ekonomické stabilitě než pád systému není:-(, tak proč padat z 6 patra když se dá i z 80:-) papír na čištění zadnice je lepší z role, takže bankovky raději nebrat a vše vrážet do trvalých hodnot.
    chicko
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data