Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna navyšuje limit pro záchranné úvěry na 700 mld. EUR, kapacitu eurovalu až na 800 mld. EUR. Rakouská ministryně neudržela jazyk za zuby

Eurozóna navyšuje limit pro záchranné úvěry na 700 mld. EUR, kapacitu eurovalu až na 800 mld. EUR. Rakouská ministryně neudržela jazyk za zuby

30.03.2012 13:50, aktualizováno: 30.3. 17:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Souhrnná kapacita obou evropských záchranných fondů, tedy Evropského fondu finanční stability (EFSF) a Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) bude 800 miliard eur, dohodli se na tom dnes ministři financí v Kodani. Limit pro záchranné úvěry členským zemím eurozóny však od spuštění ESM v polovině roku vzroste z původně plánovaných 500 miliard eur jen na 700 miliard eur, tedy o objem prostředků z již poskytnutých záchranných úvěrů Řecku, Portugalsku a Irsku. „Čerstvých“ 500 miliard eur do ESM má však podle dnešní dohody být poskytnuto rychleji, než se doposud plánovalo.

O dohodnutém stropu 700 miliard eur pro další záchranné půjčky v případě šíření dluhové krize se již dříve několikrát spekulovalo, i když agentury v posledních zprávách mluvily i o vyšších částkách, nejčastěji o 940 miliardách eur. Včera večer například agentura Reuters s odvoláním na dokument, k němuž se dostal, uvedla, že finanční rezerva určená pro země, které se dostanou do problémů, bude mít téměř jistě kapacitu 940 miliard eur, možná ale ještě vyšší (více ZDE).

Dalších 100 miliard eur navyšujících celkovou kapacitu evropských záchranných fondů až na 800 miliard eur jsou podle dnešní závěrečné zprávy z jednání ministrů financí eurozóny (Eurogroup) v Kodani výsledkem 49miliardových splátek přislíbených pomocí z EFSF a 53 miliard eur, kterými eurozóna podpořila směnu řeckého dluhu v rukou soukromých věřitelů.

Výsledek je kompromisem mezi požadavky řady členských zemí v čele s Francií na výrazné zvýšení "palebné síly " eurovalu a postojem Německa, Finska a Nizozemska, kde je veřejné mínění ostře proti další pomoci předluženým zemím. Zastánci masivního navýšení fondů argumentovali tím, že takový krok uklidní investory a navrátí na trhy důvěru. Tento týden výrazné zvýšení eurovalu doporučila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Informaci o navýšení kapacity takzvaného eurovalu na zhruba 800 miliard eur poskytla ještě před oficiální tiskovou konferencí novinářům rakouská ministryně Maria Fekterová. Šéf Eurogroup Jean- Claude Juncker následně plánovaný brífink zrušil. „Není důvod pořádat tiskovou konferenci, protože rakouská ministryně financí již novináře informovala,“ vysvětlil předseda skupiny ministrů financí eurozóny.

Uvolněna přesto byla oficiální tisková zpráva shrnující výsledky dnešního jednání a hodnotící situaci v Evropě. „Eurozóna za posledních 18 měsíců učinila značné pokroky v překonávání problémů plynoucích z dluhové krize,“ píše se ve zprávě vydané po dnešním jednání ministrů financí eurozóny s tím, že posun nastal v mnoha členských zemích v oblasti fiskální konsolidace a strukturálních reforem zacílených na ekonomický růst.

Rakouská ministryně financí Maria Fekterová dále uvedla, že 240 miliard eur, které zůstaly v EFSF z celkových 440 miliard, bude k dispozici jako rezerva do poloviny příštího roku. Oba fondy tak budou fungovat asi rok společně. Od července 2013 bude celková úvěrová kapacita ESM 500 miliard eur, píše se ve zprávě Eurogroup. Plné kapacity půl bilionu eur tak ESM dosáhne až v roce 2014 - dvě splátky budou letos (červenec, říjen), další dvě v příštím roce a poslední až v první polovině roku 2014.

V médiích se i přes četná ujištění politických špiček eurozóny, že se dluhovou krizi v eurozóně daří zastavit, opakují zprávy o možné nutnosti finanční pomoci dalším zemím eurozóny. Bývalý bankéř ECB Bini Smaghi před dvěma týdny veřejně zapochyboval nad brzkou schopností návratu portugalské a irské vlády ufinancovat své rozpočty z vlastních zdrojů a fondů z trhu. Na adresu Portugalska prohlásil: „Pokud se nebude schopné financovat samo až do roku 2016, bude potřebovat přibližně 100 miliard eur.“ V případě Irska za stejných podmínek očekává nevyhnutelnou další finanční pomoc z peněz mezinárodních věřitelů za 80 miliard eur.

Výška eurovalu navíc působí i preventivně, když posiluje důvěru trhů a rozhání obavy před dalším pokračováním dluhové krize v Evropě. Euro sice na zprávy z Kodaně příliš nereagovalo a osciluje kolem středu dnešního pásma na 1,335 USD/EUR, ale akciové trhy v Evropě si připisují více než procentní zisky - francouzský CAC 40 dokonce 1,4 procenta.

Rozhodnutí o navýšení záchranných fondů dá eurozóně do ruky nástroj, s jehož pomocí bude moci v dubnu ve Washingtonu přesvědčovat partnery ze skupiny G20, aby zvýšili své příspěvky do Mezinárodního měnového fondu. Ten by je pak mohl použít k další pomoci zemím eura. "Jsme nyní ve výhodné situaci před dubnovými diskusemi o MMF. Je to dobrý signál," řekl francouzský ministr François Baroin. Ministři financí eurozóny se navíc dnes v Kodani shodli také na poskytnutí dalších 150 miliard eur pro potřeby MMF.

"Vítám rozhodnutí ministrů posílit evropský euroval. MMF už dlouho zdůrazňuje, že vyšší protipožární zdi v Evropě i ve světě jsou spolu s přísnějšími pravidly naprosto nezbytné, pokud má tato krize skončit a pokud má být ve světě opět nastolena finanční stabilita," uvedla k dohodě ministrů financí výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová. "Spojení ESM a EFSF a dalších opatření, která byla v Evropě přijata, posílí euroval a podpoří snahu MMF zvýšit dostupné zdroje ku prospěchu všech našich členů," dodala.

(Zdroj: Bloomberg, Business Insider, čtk, Reuters)


Váš názor
  • milá redakce
    30.03.2012 16:38

    vaší poslední prohlášení v poslední větě o místě určení je určitě velkou novinkou i pro Kodań i pro Kadań.Doporučuji příště překontrolovat překlad i přepis a juknout na mapu.cz nebo google.com na rozdíl a umístění techto lokalit ! :-))) omlouvá vás patek - pěkný deštivý víkend !
    AMN
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m