Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko spouští sváteční výprodej: Eurodolar pod 1,3100, NWR v Praze -5 %

Španělsko spouští sváteční výprodej: Eurodolar pod 1,3100, NWR v Praze -5 %

05.04.2012 12:05, aktualizováno: 5.4. 14:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Obavy z rostoucího napětí kolem španělského dluhu a možného příchodu negativních zpráv přes prodloužený velikonoční víkend přiměly investory ke spuštění výprodejů. Po středečním poklesu Wall Street o 1,0 až 1,5 procenta evropské akcie ztrácejí třetím dnem v řadě a hlavní indexy DAX, CAC a FTSE aktuálně odepisují kolem jednoho procenta. Eurodolar se sesunul pod 1,3100 USD/EUR a minima zatím nachází na 1,3038 dolaru k euru,což znamená nejnižší hodnoty za více jak tři týdny.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR online:


Negativní náladu vybudila čerstvá evropská makrodata. Nemilé překvapení přinesla data z průmyslu ve Velké Británii v podobě nečekaného propadu, nejhlubšího za téměř poslední rok. Výroba v britských podnicích za únor klesla o celé 1 % meziměsíčně a o 1,4 % v meziročním srovnání, ačkoli analytici očekávali mírný růst o 0,1 procenta. Čísla navíc doprovázela revize lednových údajů, podle níž průmysl meziměsíčně klesl o 0,3 % a meziročně o 0,1 %, přičemž původně se předpokládal růst 0,1 % a 0,3 %.

Pokles evropských indexů dále umocnil výsledek německé průmyslové výroby v únoru. Ta propadla meziměsíčně o 1,3 procenta místo očekáváného snížení jen o 0,5 procenta. Meziroční srovnání vyznělo ještě hůř – 1% pokles namísto očekávaného půlprocentního růstu. Došlo navíc také k mírné sestupné revizi lednových čísel jak na meziměsíční tak na meziroční bázi. Již včera slabší data naznačily zakázky německých průmyslových podniků, které sice v únoru oživily z lednového propadu, růst byl ale o dost slabší, než se čekalo.

Na neúspěšnou včerejší španělskou aukci dluhopisů dnes navázala ne příliš přesvědčivá aukce ve Francii. Francie v dnešní aukci prodala 10leté dluhopisy za 4,319 mld. EUR při celkové poptávce 11,075 mld. EUR, výnos ale vzrostl na 2,98 % z 2,91 % v aukci z 1. března. Po aukci výnos na 10letém francouzském dluhu mírně roste ke 3 %, výnosy pokračují v růstu na španělských vládních dluhopisech poté, co španělský premiér Rajoy včera uvedl, že země čelí extrémně obtížnému vývoji, ten je ale na úrovni rozpočtových úspor a řešení dluhu stále mnohem přijatelnější, než by byla vnější finanční pomoc.


Spread mezi španělskými a německými 10letými dluhopisy dnes poprvé od loňského 12. prosince narostl přes 4 procenta. Spread mezi německými a francouzskými 10letými dluhopisy se roztáhla na 125 bps či 1,25 %, nejvýše od 1. února.


Rozdíl mezi výnosy 10letých dluhopisů španělských a německých dluhopisů (v p.b.)

spread


Na nepříznivý vývoj reagují také forexové trhy. Euro k americkému dolaru prostoupilo pod hladinu 1,3100 USD/EUR a po pokračujícím prudkém poklesu se ocitá až na 1,3038 dolaru k euru při výrazné ztrátě také k japonskému jenu. Inverzně Švýcarský frank posiluje pod 1,20 CHF/EUR, překonává tak hranici vymezenou tamní centrální bankou. Ta v případě překonání slíbila intervenci.

"Za dnešním pohybem eura stojí růst výnosů u španělských a italských dluhopisů. Tento tlak bude pravděpodobně pokračovat," uvedl analytik Adrian Schmidt ze společnosti Lloyds Banking Group. "Trh si uvědomil, že okraj Evropy zůstává ze strukturálního hlediska pod mimořádným tlakem," dodal Jeremy Stretch z firmy CIBC.

Vývoj eurodolaru za posledních 6 měsíců

eurodolar.jpg

Pražská burza z ranního mírného zisku obrátila k poklesu, který se rozšířil na indexu PX až na 1 procento. Trh je pod tlakem Erste, ztrácející až 3,7 procenta na denní minimum 387,50 Kč/akcie a akcií těžební NWR, která odepisovala až přes 5 % na denní minimum 122,50 Kč/akcie.

Před odpoledními makrodaty ze Spojených států, kde se dozvíme žádosti o podporu v nezaměstnanosti (konsensus -4 tisíce na 355 tisíc) posilují komodity. Zlato mírně roste poprvé po třech dnech ztrát, bavlna přidává 0,7 %.

Zítra je většina světových akciových trhů uzavřena, ne tak pražská burza. Americké treasuries budou obchodovat zkráceně a stihnou tak reagovat na zítřejší údaje o změně počtu pracovních míst mimo zemědělství a v soukromém sektoru.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů