Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cyrani (ČEZ): Dostavba Temelína při nízkých cenách elektřiny může snížit dividendy

Cyrani (ČEZ): Dostavba Temelína při nízkých cenách elektřiny může snížit dividendy

05.04.2012 13:55, aktualizováno: 5.4. 16:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemská energetika ČEZ může přistoupit kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín a Dukovan k redukci v dividendové politice, pokud by přetrvávaly nízké ceny elektřiny. Dle WSJ to uvedl šéf pro strategii ČEZ Pavel Cyrani. „Při předpokladu nízkých cen elektřiny je redukce dividend jednou z možností, jak financovat rozšíření Temelína," uvedl na konferenci pro Dow Jones Newswires Cyrani.

Mluvčí ČEZ Eva Nováková ke zprávě následně pro agenturu Bloomberg uvedla, že snižování dividendy je „čistě teoretickým“ scénářem, na který by došlo pouze v případě „extrémně nepravděpodobného vývoje“ a nemusí být vůbec spojován s Temelínem.

Tento týden ČEZ navrhl výplatu hrubé dividendy 45 ze zisku roku 2011, která odpovídá více než 59% dividendovému výplatnímu poměru ze zisku. Strategií ČEZ je držet výplatní poměr u dividendy v rozmezí 50 až 60 procent.

Cyrani znovu potvrdil, že ČEZ nechává na stole ležet další varianty podpory financování JETE, mezi které patří garantovaná cena elektřiny z Temelína a státní záruky za úvěry na projekt i myšlenku přizvání finančního partnera. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák minulý týden uvedl, že vyjednávání se státem ohledně garantovaných cen elektřiny pro Temelín sice nemají žádnou jasnou uzávěrku, ale chtěl by dosáhnout dohody do konce roku 2013. Garance za poskytnuté úvěry prý firma od státu nepotřebuje.

Jakékoliv státní garance za bankovní úvěry na Temelín před týdnem vylučil také ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že dokud bude ministrem, nepřicházejí v úvahu. O garantované výkupní ceně je prý ochoten jednat. „Ten model zkoumáme, poslední slovo ale bude mít nezávislý regulační úřad,“ uvedl Kalousek před týdnem. Ministr průmyslu a obchodu Kuba vysvětlil, že u Kalouska budil obavu dopad záruk do státního dluhu a možný důsledek pro rating země. "Forma garantované výkupní ceny je mnohem logičtější," uvedl Kuba s tím, britský model státem garantované výkupní ceny elektřiny se mu jeví nyní nejracionálnější a pro ČR nejpřijatelnější.

Tento návrh však zatím nemá podporu u regulátora energetického trhu. „Nedovedu si garantovanou cenu představit. Nevím, jak bych vysvětlila spotřebitelům, že mají po solárech dotovat další elektrárnu,“ uvedla před týdnem pro HN Alena Vitásková, šéfka Energetického regulačního úřadu.

Pokud jde o elektrárnu Dukovany, Cyrani uvedl, že ČEZ chce docílit prodloužení životnosti elektrárny o deset let, tedy z roku 2015 na rok 2025. „Prodloužení životnosti i nové reaktory jsou v plánu,“ uvedl Cyrani s tím, že neexistuje důvod, proč by prodloužení Dukovan mělo být zamezeno, protože patří mezi nejbezpečnější jaderné elektrárny v Evropě.

Šéf ČEZu Daniel Beneš nedávno uvedl, že Temelín zůstává prioritou ČEZu. Jeho rozšíření má přednost před dalšími. Velvyslanec pro energetickou bezpečnost ČR Václav Bartuška dle listu na dnešní konferenci uvedl, že zatímco Německo respektuje českou volbu rozšíření jaderné energetiky, o určité ovlivnění se snaží sousední Rakousko.

Bartuška již dříve uvedl, že  otázka státních záruk za dostavbu Temelína může být případně nastolena až ve chvíli, kdy ČEZ bude mít konkrétní rozpočet celého projektu. V únorovém online rozhovoru na Patria.cz Václav Bartuška uvedl, že všem třem uchazečům je jasně komunikováno, že se ČR/ČEZ nakonec může rozhodnout nestavět, pokud nebude ekonomika projektu dávat smysl.

(Zdroj: WSJ, Dow Jones, HN, LN, ČEZ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m