Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflace v Číně v březnu překvapivě zrychlila, zahraniční obchod se vrátil do přebytku

Inflace v Číně v březnu překvapivě zrychlila, zahraniční obchod se vrátil do přebytku

10.04.2012 8:48
Autor: ČTK

Míra inflace v Číně v březnu dosáhla 3,6 procenta, a zvýšila se tak z únorových 3,2 procenta. Oznámil to včera tamní statistický úřad. Růst inflace je výraznější, než se čekalo na trhu, nicméně růst cen zůstává pod čtyřmi procenty, což je cíl, který si stanovila tamní vláda. Naopak index výrobních cen se meziročně o 0,3 procenta snížil, i když ještě loni v létě vykazoval růst o více než sedm procent.

Pod čtyřmi procenty je ale inflace teprve dva měsíce, předtím byla vysoko nad čtyřprocentní hranicí. Loni v červenci byla na 6,5 procenta, což byla zároveň nejvyšší hodnota za více než tři roky. Peking vysokou inflaci srazil díky přísnější měnové politice, kvůli zpomalení hospodářského růstu ale musel tuto taktiku opustit.

Za březnovým růstem inflace byl především růst cen potravin, které se zvýšily o 7,5 procenta. Z růstu cen v této kategorii má vláda největší obavy, protože drahé potraviny a jejich nedostupnost pro nejchudší jsou nejčastější příčinou nepokojů. O měsíc dříve meziroční růst cen potravin činil 6,2 procenta. O více než čtyři procenta se zvýšily ceny spotřebního zboží, dražší je také ošacení.

"Já nemám problém s inflací spotřebitelských cen, ale s inflací cen výrobců. To nám dělá starosti už nějakou dobu," poznamenal ke statistice analytik čínského trhu Žen Sien-fang ze společnosti IHS Global Insight. "Od posledního čtvrtletí loňského roku se (inflace výrobních cen) snižuje směrem k pásmu deflace a teď jsme tam. To je varovný signál, který něco říká o síle ekonomiky," dodal.

Výrobní ceny v březnu meziročně klesly o 0,3 procenta, ačkoliv loni v červenci vykazovaly růst o 7,5 procenta. Citelné zpomalení nastalo už v listopadu, kdy tempo růstu indexu výrobních cen zpomalilo na 2,7 procenta z říjnových pěti procent. Letos v lednu byla výrobní inflace pouze na 0,7 procenta, v únoru spadla na nulu.

Analytici očekávají, že míra inflace v Číně poroste i nadále, a to právě proto, že vláda musela zanechat boje s politicky citlivým růstem cen a naopak se soustředit na podporu hospodářského růstu. Vedlejším produktem růstu ekonomiky totiž zpravidla bývá rychlejší růst inflace.

Zahraniční obchod Číny se v březnu vrátil do přebytku. Růst vývozu a dovozu však byl slabý kvůli nižší poptávce z Evropy a zpomalení ekonomického růstu v Číně, který má dopad na domácí spotřebitelskou poptávku. Přebytek zahraničního obchodu v březnu činil 5,3 miliardy USD (99,7 miliardy Kč) po schodku 31,5 miliardy USD v únoru. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu.

Vývoz se v březnu zvýšil meziročně o 8,9 na 165,6 miliardy USD. Dovoz stoupl o 5,3 procenta na 160,3 miliardy USD. Růst tak výrazně zpomalil z dvouciferného tempa, který Čína zažívala v posledních letech. Je však v souladu s dvouměsíčním údajem za leden a únor.

Čínská poptávka oslabila po zavedení vládních kroků kvůli zmírnění inflace a zpomalení ekonomického růstu druhé největší ekonomiky světa na udržitelnější úroveň. V posledním čtvrtletí 2011 ekonomika expandovala o 8,9 procenta, když vláda omezila investice a poskytování úvěrů. Analytici očekávají další zpomalení i v prvním čtvrtletí.

Pokles vývozu způsobený dluhovými problémy v Evropě však přiměl loni v prosinci představitele čínské vlády změnit směr a vláda slíbila uvolnit bankovní úvěry na podporu ekonomického růstu. Přebytek zahraničního obchodu s EU se snížil o 15 procent na 8,1 miliardy USD. Přebytek obchodu s USA však stoupl o 28 procent na 16,6 miliardy USD.

Analytici upozorňují, že země obvykle zaznamená jeden velký měsíční schodek obchodní bilance na počátku roku, protože firmy po prázdninách doplňují zásoby. Analytici rovněž pro srovnání využívají údaje za leden a únor společně, aby vyloučili negativní vliv oslav lunárního Nového roku, kdy je mnoho firem zavřených, často i více než týden, napsala agentura AP.

Čínská ekonomika v posledních 20 letech rostla průměrným tempem asi 9,5 procenta. Za poslední rok se tempo hospodářského růstu vytrvale snižovalo a dostalo se k hranici osmi procent ročně. Data za první letošní čtvrtletí budou zveřejněna v pátek.

Ekonomové očekávají, že hrubý domácí produkt Číny se za první čtvrtletí meziročně zvýšil zhruba o osm procent. To by bylo citelné zpomalení proti poslednímu čtvrtletí loňského roku, kdy růst činil 8,9 procenta. S růstem inflace po přechodnou dobu trh počítá, v dalších měsících ale tempo růstu cen bude podle ekonomů polevovat.

Zásadní změny své hospodářské politiky čínská vláda zatím neoznámila. Finanční analytici ale tvrdí, že regulační úřady sázejí především na lepší přístup k úvěrům.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m