Akcionáři Telefóniky CR získají 40 korun na akcii. Valná hromada potvrdila zpětný odkup akcií

19.04.2012 16:51, aktualizováno: 14.5. 13:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dnešní valná hromada společnosti Telefónica CR nejprve odhlasovala konsolidované i nekonsolidované výsledky za rok 2011 a následně odhlasovala jak dividendu ve výši 27 korun na akcii ze zisku roku 2011 tak i snížení základního kapitálu v rozsahu 13 korun na akcii, které posouvá celkovou odměnu pro akcionáře za rok 2011 na úroveň 40 korun za akcii. Pro Patria.cz to potvrdil mluvčí společnosti Hany Farghali.

Na každou akcii v nominální hodnotě 100 korun bude vyplacena dividenda 27 korun a na akcii, v hodnotě 1000 korun pak 270 korun na akcii. Na dividendách bude rozděleno celkem 7.633 milionu korun. Rozhodným dnem pro výplatu dividendy bude 12. září 2012. Dividenda bude splatná 10. října 2012.

„ Návrh na výplatu dividendy byl založen na záměru představenstva společnosti nezadržovat přebytečnou hotovost a vyplatit ji akcionářům,“ vysvětluje Jesús Pérez de Uriguen, 1. místopředseda představenstva a ředitel pro finance společnosti Telefónica Czech Republic. Zároveň návrh vycházel z důkladné analýzy výsledků společnosti v minulém období, současného stavu rozvahy a očekávaných budoucích výsledků společnosti provedené představenstvem společnosti, včetně investičních plánů a odhadu tvorby hotovostních toků.

Na návrh představenstva valná hromada schválila snížení základního kapitálu prostřednictvím snížení nominální hodnoty každé akcie o 13 u každé akcie s dosavadní jmenovitou hodnotou 100 . Základní kapitál klesne o téměř 4,2 miliardy korun z 32,2 miliardy Kč na 28 miliard korun.

To spolu s dividendou představuje celkovou výplatu hotovosti ve výši 12.884 milionů  korun, tedy 40 na každou akcii s dosavadní jmenovitou hodnotou 100 , tedy stejně jako v předchozích dvou letech.

Podle informací z valné hromady se nejbližší možný termín pro výplatu uvedených 13 na akcii ze snížení kapitálu jeví listopad tohoto roku, uvedl Jakub Chytil, člen představenstva společnosti. Ředitel pro finance a IR Telefóniky CR Tomáš Kouřil později v rozhovoru pro Patria.cz upřesnil, že snížení kapitálu může firma realizovat po naplnění nezbytných právních požadavků, což očekává v říjnu až listopadu. "Jakmile bude v tomto směru jasný record date, výplata následuje od 22. pracovního dne po něm," uvedl Kouřil.

Na návrh představenstva valná hromada schválila program nabytí vlastních akcií, a to až do výše 10 %. Společnost může akcie nabývat po dobu 5 let. "Tento krok je další možností, jak může společnost využít zůstatky hotovosti v případě, že budou vyšší než její dividendová kapacita," potvrdil pro Patria.cz mluvčí společnosti Hany Farghali.

Nejvyšší správní orgán společnosti na svém jednání dále schválil také změnu stanov v návaznosti na novelu obchodního zákoníku.

Ke změně došlo také ve složení dozorčí rady, která bude mít 12 namísto stávajících 15 členů. Valná hromada potvrdila ve funkci členů dozorčí rady generálního ředitele Telefóniky Europe José María Álvareze-Pallete Lópeze, General Counsela Telefóniky Europe Enrique Medina Malu a ředitelku rozvoje podnikání Telefóniky Europe Patricii Cobian Gonzalez. Novým členem se stal ředitel kanceláře generálního ředitele Telefóniky Europe Javier Santiso Guimaras.

19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix