Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Navoněná bída…

Navoněná bída…

20.04.2012 12:44
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Uprostřed vřavy týkající se rozpadu nejmenší vládní strany včera možná neprávem mírně zapadla informace, že Ministerstvo financí prý chystá „převratnou“ novinku – v rámci další tranše tzv. spořících dluhopisů pro občany vydá i dluhopisy s výnosem navázaným na vývoj inflace. Obrysy této emise jsou prozatím velmi nejasné a není proto možná úplně férové strefovat se do této nabídky již v tomto stadiu, přesto mám s daným konceptem obecně několik problémů.

Tím prvním je princip „ochrany před inflací“. Pro nemalou část ekonomicky aktivního obyvatelstva je princip inflace jenom těžko uchopitelný. Zatímco daň z příjmu či daň z přidané hodnoty chápe každý, co si můžete představit pod inflací? Pro zjednodušení o ní hned na počátku přestaňte uvažovat jako o esoterickém ekonomickém fenoménu a představte si ji jako „daň z kapacity jedince využívat své peníze k nákupům“, tj. de facto daň z kupní síly. Jinými slovy – inflace je taková finanční dřevomorka, ukusující z vašich úspor. Čím vyšší je, tím méně si za své peníze díky růstu obecné cenové hladiny budete moci koupit. Výnos dluhopisu rovný oficiálně oznámené inflaci vás tak před inflací samotnou nijak neochrání – to jenom ta část úspor, kterou do tohoto dluhopisu uložíte, nebude na sedmi- až osmiletém horizontu reálně (možná - viz dále) žádnou hodnotu ztrácet. I nadále však budete nakupovat potraviny či služby za ceny, které jsou inflací ovlivněné. Nemluvě o tom, že do takového dluhopisu budete ukládat již (minimálně jednou) zdaněné peníze. Tedy, pokud se zrovna nerozhodnete proprat touto formou své nezdaněné zisky.

Druhým problémem je otázka oficiálně měřené míry inflace. Ta je totiž stanovována na základě pohybu cen zboží a služeb zařazených do tzv. spotřebního koše, o jehož aktualizaci se stará Český statistický úřad. Revize tohoto koše sice nyní probíhá de facto každý rok, přesto se jedná o hodnotu „průměrnou“. To v sobě nese riziko, že váš vlastní „spotřební koš“ se od toho oficiálního z pohledu pohybů cenové hladiny výrazně liší. U „mého“ koše tomu tak doopravdy je a na základě několika let poměrně pečlivého sledování a evidence jsem názoru, že moje osobní inflace je oproti té oficiální dvakrát až třikrát tak veliká. Jinými slovy, výnos z úspor na úrovni oficiální inflace z vás na uvažovaném horizontu pravděpodobně boháče neudělá.

Třetí problém je rázu spíše finančně-filozofického. Cílem investování by totiž vždy měl být růst reálného bohatství. Ten by se měl počítat jako nominální výnos z investice, mínus náklady s touto investicí spojené, mínus zaplacené daně a mínus negativní vliv inflace. Pokud výsledkem této rovnice není kladné číslo, reálně jste chudší. A měli byste si okamžitě začít klást otázku, zda je pro vás daný instrument opravdu takové terno, jak se vám někdo snaží namluvit.

Pro zájemce přikládám dva odkazy na stránky Českého statistického úřadu: ZDEZDE

Přeji všem hezký víkend,

Petr ŽABŽA

Pozn.: Připraveno pro tištěnou verzi Lidových novin ze dne 20.4.2012


Váš názor
  • proč je tu tak mrtvo
    27.04.2012 6:26

    jak se tu neukáže náš oblíbený diskutující tak je tady jako v márnici.
    arcos dorados
    • Re: proč je tu tak mrtvo
      28.04.2012 0:38

      no pred nekym staci vyslovit to vse odhalujici tajemne slovo - nebo si nekdo, kdo je na to slovo alergicky vsugeruje ze je to ono a uz se zene jako byk v arene po zamavani rudym praporem. Jeste ze se nepridavaji za hlasiteho povyku jeho poskokove, vzdy cihajici v pozadi a pripraveni pomoci jako ty hyeny s okousanou kosti. Je ale zacatek weekendu a ja si jdu zahrat tennis. Tento tyden byl velice zajimavy - vzrusujici a dokonce i vynosny. Predpovedi o konci sveta se opet ukazaly jako predcasne a ten svet se dale odviji jak to klubicko v packach hraveho kotete, tak jak ma. Zpravy a varovani pred bublinami jiz tak nevzrusuji a po nekolika plusovych dnech se burzovni bojovnici uklidnuji a zacinaji dokonce sami pricitat nekolik procent. Vsechno je opet hunky-dory a slunicko opet sviti a hreje. Tak to ma byt. Mozna to vsechno co nas tak vzrusovalo tento tyden muzeme pricist na vrub slunecnim skvrnam a erupcim, ktere byly jedny z nejsilnejsich za poslednich 150 let. A 1.Maj je za dverma. Proto vzpomenme na Karla Hynka - zajdeme na Petrin a ti tolik poeticti zde, mohou zase neco zarecitovat k pobaveni nas prizemnich cervu. Dokonce preju i hezke pocasi i tem kteri se budou srocovat u fontany na vystavisti a kout dalsi plany na oprosteni se od statku pozemskych. lol.
      sakisan
      •  
        28.04.2012 1:04

        http://www.youtube.com/watch?v=pauTvOJxY8g
        Velkamedvědice
    • Re: proč je tu tak mrtvo
      27.04.2012 6:53

      sakisane,sakisane..
      Velkamedvědice
  • navonena bida.....
    25.04.2012 0:49

    Opravdu nazev clanku od cloveka s prehledem. A to se zatim docela dari a on timto mluvi o infaci o ktere vime a jeji nebezpeci zname. Dokazi si zcela predstavit jak bude psat, tento slova si nevybirajici anlytik az nastanou casy horsi. Bude pak nazev clanku podelane spodky? Radeji ani nepomyslet co za nazev, aby upoutal stovky svych ctenaru, se mu vylihne v teple jeho cepice. Za jeho radu nedostanu v krame ani ten rohlik. Tesme sa na jeho pristi rady, ktere nam prinesou dalsi osvetleni. Uz se sam tesim az se tato vrava utisi a preju mu mir v dusi.
    sakisan
  • APPLE
    24.04.2012 22:47

    prave sleduji vysledky apple a nemohu nevzpomenout nasich pratel na Patrii. Neni to vubec dulezite, ale po vsech tech chytrej recech o bublinach a prehratych akciich se smeju ja a kdo se smeje naposled ten se smeje nejlepe. A vsechny ty recicky o blbcich, kteri ted nakupuji protoze jsou blbci a neumi si spocitat kde je opravdova hodnota. Nechci aby nekomu praskla zilka, tak radeji neuvadim kolik mam zisku jen za posledni 1/2 hodiny. No preju vam hodne stesti s temi akciemi levneho KITD - no kdyby jste poslouchali misto se posmivali a plivali po nekom kdo se vyzna, tak jste mohli byt dnes taky v baliku. Co Bufiiku - VM - hejrupe. Mimochodem diky za snahu me nabonzovat a nechat bloknout. Nevim ktery z vas to byl, ale jak vidis bonzaku - jsem tu zase. Ale vy si vystacite na vytaceni se sami so long
    sakisan
    • Re: APPLE
      24.04.2012 23:17

      Jen se pochval, nikdo to za tebe neudělá. Jen tím potvrdíš svou veleblbost. Ostatně do půl roku bude Apple zasejc za tři stovky a po tobě nebude na diskuzi ani památka.
      ..
      • akcie apple ...
        25.04.2012 6:56

        diky - zase zde dokazujes na co mas. Tady at rekne kdokoliv tak ty musis vzapeti prohlasit uplny opak a delat ze sebe blbce. Hlavne si zapamatuj ty akcie applu za U$ 300, jak tady kvakas ted. Copak si uz nepamatujes ty tvy blby reci a posmesky, kdyz tady bylo oznameno ze apple ma hodnotu U$775 a ja ti to dokonce upravil na 777, aby sis to mohl pamatovat i ty. Ale jako vsecho ostatni ty si meles svou a tvi kamousi to same. Doufam, ze poslouchaji tve, z prstu vycucane rady - to budete za chvili bydlet pod mostem a stale se vysmivat nejakemu "kanadanovi" jak je blbej a sami si pochvalovat jak jste svetovi. Svata prostoto - uz vis proc pridavam to lol. Pamatujes si jeste ze to neni neci nick ??
        sakisan
      • AAPL
        24.04.2012 23:44

        tak to se honem porad sBufiikem jak to sortovat. Ja jsem pred chvili zjistil, kdyz jsem chtel po uzaverce prodat cast svych options, ktere za dve hodiny ztrojnasobily, ze se daji po uzverce prodavat, jen bezne akcie - takze bufiik zase kecal, leda ze obchoduje na moskevske burze - tam se dejou veci jako tan vcerejsi kolaps. Stejne jako kdyz, nam pred tydem vypravel jak je prodaval na premarket. S tim si promluv at se nevytahuje - ten se tady chlubi vzdycky az druhy den, za co nakoupil a jak vydelal - ja jsem uz pred tydnem rikal co a za kolik jsem kupoval a celil vasim posmeskum. Bufiik vam bude zase zitra, kvasemu uzasu vypravet jak nakoupil AAPL tesne pred uzaverkou za U$365 :o) Ja vim ze vas to siri, ale s tim nic chytrymi recmi nenadelas musis se ucitseucitseucitse a ty mezery tam nedavam schvalne - to aby ses nepohorsoval nad moji gramatikou. Joo a hodne uspechu s temi vasimi KITD na ceske burze - co se da koupit za korunu nikdy za moc nestalo lol. Ani ti vasi politici.
        sakisan
    • Re: APPLE
      24.04.2012 22:56

      Nebuď trapný.To,že se s tebou někdo škádlí na chatu,neznamená,že jsme bonzáci.Tak důležitý nejseš,aby si skutečně někomu vadil.Taky proč.Jabko jsme řešili na 615,korekci si neodhadl vyhořel,zisky vybrány,šlo na 560,viď,viz Buff.Jinak si ten skok k původním hodnotám užij,přeji Ti ho.
      Velkamedvědice
      • dulezity nejsem...
        25.04.2012 1:01

        jinymi slovy priznavas ze jsi ochotny nekoho nabonzovat a tudiz tady lzes. Babicka mi rikala, ze ten kdo lze ten take krade a ja jsem mel mnohokrat prilezitost si tuto pravdu overit. Navic bych k tomu pridal i bonzovani o kterem ma babicka na stesti, nemela poneti. Faktem vsak zustava ze pod puvodnim, zaregistrovanym nickem se mi nedari pripojit. Tudiz ten druhy nick. Co ty vlastne delas - kdykoliv sem zavitam tak na tebe narazim. Cetl jsi Farma Zvirat od G.Orwell? .....dve nohy dobreeeeee - dve nohy zleeeeeee. Nekoho mi z te povidky pripomnas.
        sakisan
        • Re: dulezity nejsem...
          25.04.2012 8:28

          Každou Tvou reakcí dokazuješ,jaký si debil.Tvá babička mě absolutně nezajímá a pokud máš nějaké bonzácké sklony,nepodsouvej je druhým.Už mě ty Tvoje kecy nebaví.Nějakou dobu to byla sranda,ale Ty si zřejmě nemocný člověk,mající potřebu se naustále hádat,viz. třeba tenhle Tvůj vykonstruovaný příspěvek,kde se přiznávám k bonzáctví.Dělej si to sám sakisane,když se neumíš chovat,nikdo se s Tebou bavit nebude.A nezapomeń,že si čech.To že někoho obdivuješ a dáš si do své nevymáchané tlamy žvýkačku s Tebe kanaďana nečiní.Každým svým příspěvkem,kdy se snažíž ostatním podsouvat své nízké pudy,to jen dokazuje.Jelikož je evidentní,že se s Tebou slušně jednat nedá,už mně vynech.Pro ostatní jsou tyto komunikační sračky trapné a zbytečné.A zase napiš,jak dáš RH do držky.Podívej,proti homosexuálům nic nemám,ale ty si fakt ufňukaná užalovaná buzna.
          Velkamedvědice
          • buzna
            25.04.2012 12:17

            o vidis jak se umis odkopat, kdyz se rozohnis ukazkou nizke inteligence je prave tento druh odezvy na otazku. Proc se tak rozohnujes a snazis ospravedlnit svou neznalost a tvrdohlavost. Vzdyt se o tolik nejedna - spousta lidi je na tom daleko hur nez ty. Mimochodem - ja se do nikoho nenavazim - ja se jen branim kdyz si na me nekdo vymysli kraviny jako ty. Kdo ti nabulikoval ze jsem kanadan? To jste se s ruphejem hecovali, kdo si vymysli vetsi kravinu a ted trpite nejakym syndromem uslapnutych nymandu. Ja napisu svuj nazor na clanek a ty se nemuzes udrzet a vyjedes ja se jen ohradim a ty z toho udelas svatou valku.
            sakisan
            • Re: buzna
              25.04.2012 12:20

              Fajn.Můžeme si tedy přestat nadávat,hodnotit povahu národů a nadále se věnovat jen akciím?Prosím?
              Velkamedvědice
          •  
            25.04.2012 8:30

            a nezapomeň zdůraznit chybu v mne,troubo
            Velkamedvědice
  • drahy rupheji
    23.04.2012 21:21

    vis co je nejvetsi prca - ze ja jsem ti ani o te anglictine nepsal - tedy tu kritiku. To ti musel napsat jeden z tvych kamosu, ale ten druhy clanek o bezva anglictine jsem uz to nemohl vydrzet, abych si take prilozil polinko. Jo ta tva posledni odezva je zase uz tva - aby tomu cert rozumel. Trochu jsi to sice vysperkoval zase opsanymi frazemi, abys zazaril, ale celkove je to za 4 - no uroven pataka. coz pro tebe stejne uspech je. Precti si co si o tobe mysli i ostatni a zabal to - ja to balim ted. :o)).
    sakisan
  • rupheji - ta anglictina
    23.04.2012 20:34

    je pochopitelne bezvadna - ja to vedel, ze jsi to nekde okopiroval :o)) Na takove myslenkove pochody ty nemas, ale ja jen chtel, aby ses tady verejne priznal. Ty skocis na kazdy spek - jen jsem chtel ukazat ostatnim jak jsi jednoduchy a jak funguje ten tvuj polomozek. Je tam ale prece chybicka to "let's" ma byt jen -let you know - (abys vedel) ale to jsi urcite popletl ty ve sve horlivosti, tak jak prznis spoustu jinych zprav. Tvoje mysleni se da predpovedet tak snadno, ze v sachach by te porazil i muj kocour - ale diky za zasmani. A ted si tady muzes prudit dal. lol. Diky ze jsi opet nezklamal. Proc predstiras, ze umis anglicky, my vime ze na to nemas a navic vlezes jak trouba od takove jednoduche pasti. Sam jsem premyslel jestli na to skocis lol.
    sakisan
  •  
    23.04.2012 13:27

    Marmelado, na vikend se jedu podivat na ten vas hotel Miura. Tak doufam, ze se tam potkame.
    bramborový knedlík
  • uáááahhh pan Žabža objevil ameriku pochopil že inflace je opravdu vyšší než udáváná to tvrdím již dobrých 10 let :-)
    23.04.2012 11:20

    Pane Žabža GRATULUJI objevil jste ameriku a k tomu Vám stačil pouze jediný članek , aby jste se stal NESMRTELNÝM :-))) konečně jste se aspoň v 1 članku vyrovnal LEGENDÁRNÍMU INVESTOROVI Z GREENLANDU, který už dobrých 10 let tvrdí, že inflace ČSÚ je vycucaná z prstu a reálně je inflace CO ? No kur... vyššííííííííííííí vyššíííííí. Hezký den
    martík
    • Re: uáááahhh pan Žabža objevil ameriku pochopil že inflace je opravdu vyšší než udáváná to tvrdím již dobrých 10 let :-)
      23.04.2012 11:24

      To ví každé ditě.
      Velkamedvědice
      •  
        23.04.2012 11:39

        Jenom ty to nechápeš :-)) Když tak sveřepě obhajuješ Kaluskovy podrazácké dluhopisy :-))
        Jesse
  • jsem zvedav
    21.04.2012 6:39

    no zdalipak tady najdu takhle brzy poranu nase mysli-tele. Asi ne, ti nevylezou z kutlochu pred desatou . No a pak zase cekaji az jich bude cely houf jako cikanu - jeden na jednoho si netroufnou. A pak ty jejich pubertacky narazky a vymysly. Ti by si meli spis hrat s lopatickou na pisecku. Navic si mysli jak jsou duchaplni - plni jsou ale ne ducha nybrz neceho jineho.Typicka banda ceskych pubertaku hrajicich si na svetaky. Kdyz ale prijedou za hranice cela parada konci a cumi jak telata a delaji normalnim Cechum jen ostudu, jako ti co jezdi za hranice krast. Pak se normalni cesti turisti divi, ze je neubytuji ani v hotelu nebo jim prohlizeji kufry jestli neco neukradli. A zdejsi blbeckove se usmivaji jako debilove a maji z toho strasnou srandu - ubohost ducha z nich cisi na dalku. no mejte se a " catch me if ou can" Vas tolik nenavideny sakisan - nezpomente se zajit vyrvat zitra na demonstrace to vam udela dobre a uklidni vase dute hlavicky. Pa Pa . Doufam ze ti turisti zase nekradli u rephejla v ulici.
    sakisan
    • Re: jsem zvedav
      21.04.2012 10:20

      I ty se měj hezky!!
      Velkamedvědice
  • Lidi zlatí
    20.04.2012 22:57

    dospěl jsem k intuitivnímu názoru že sakisan je další identita schizofrenního ffc...někdo proti?
    db
  • si ani neumíte pohlidat..
    20.04.2012 22:54

    a co děláte se svými křupany a bonzáky díky byla tu s vámi sranda, ale v nejlepšim se má přestat. Vy si sebe navzájem opravdu zasloužíte zdravím a fair play. Opravdu se nedivím, že tu potřebujete mít tolik čoklu na hlídání. Pozdravujte to svoji osudovou. :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    kolektiv Patria
  • navonena bida
    20.04.2012 22:02

    no to je konecne nazev odbornika - ze mu to pise taky ruphejl - ten svuj styl nezapre.
    sakisan
  • Jen jsem nakouk a co vidim
    20.04.2012 21:35

    ruphejl - tak jdu radeji o dum dal. Tady je kazda snaha o slusnou diskuzi marna - no mozna se zasesoustredi na psani pod mym jmenem a to bude praca - budu jen koukat.
    sakisan
    • Re: Jen jsem nakouk a co vidim
      20.04.2012 21:49

      já už mám tenhle týden vyděláno já neposlouchám Žabžu. Mám vás taky pozdravit od Sakiho ten je už za vodou.
      taky sakisan neni to ale náhoda
      • Kanaďanům
        20.04.2012 22:05

        Skutečně to není náhoda.Příspěvekje odeslán ze stejné IP adresy.Prosím,užívejte jedinečný nick.
        Velkamedvědice
  • kde mizí peníze z prodeje dluhopisů
    20.04.2012 18:43

    Přece na Kajmanech:)Z dluhopisů není žáídný užitek.Postavi za ně něco co vytvoří zisk?Ne.zadotují solárka a vůbec nemá smysl se o tom bavit.To co se vydá na dluhopisy skončí v pár desítkách kapes poslanců a jiných přisluhovačů.Zdejší lid je jen jako zaměstanec politické mafie.V číně by ty svině postříleli u zdi.A u nás je chrání a poívají doživotní imunitu.
    ?
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m