Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Philip Morris ČR potvrdil dividendu 920 Kč. Loni zvýšil tržby i zisk, podíl na stabilním trhu klesl o 2,9 %

Philip Morris ČR potvrdil dividendu 920 Kč. Loni zvýšil tržby i zisk, podíl na stabilním trhu klesl o 2,9 %

27.04.2012 11:51, aktualizováno: 27.4. 12:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 920 korun. Je to o 340 méně než loni. Výplatu schválila valná hromada společnosti, která se koná dnes. Loni PM ČR k dividendě mimořádně připojila nerozpuštěné zisky z minulých let. Letos firma mezi akcionáře rozdělí téměř 2,53 miliardy korun. Rozhodným dnem pro výplatu dividendy ze zisku roku 2011 byl v souladu s dřívějším zveřejněným rozhodnutím 20. duben 2012. Akcie PM ČR na pražské burze rostou o procento.

Kutnohorský výrobce cigaret loni zvýšil čistý konsolidovaný zisk o 6,3 procenta na 2,54 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 6,6 procenta na 12,2 miliardy korun. Část zisku ve výši cca 16,8 milionu bude převedena na účet nerozděleného zisku minulých let. „Nepočítáme-li jednorázové vyplacení nerozděleného zisku společnosti v roce 2011, schválená dividenda představuje mírný nárůst oproti loňskému roku,“ řekla Stanislava Juríková, členka představenstva a finanční ředitelka společnosti Philip Morris ČR a.s.

PM ČR zvýšila tržby zejména v důsledku příznivého vývoje cen v ČR a na Slovensku a vyššího objemu vývozu o 12,8 procenta. „Tento nárůst byl částečně eliminován poklesem objemu prodejů, zvýšeným podílem levnějších značek a nepříznivým vývojem měnového kurzu ve výši 0,2 miliardy . Při vyloučení vlivu měnového kurzu se tržby v porovnání s předchozím rokem zvýšily o 8,2 procenta,“ uvedla firma.

Konsolidovaný zisk z provozní činnosti se v porovnání s předchozím rokem loni zvýšil o 6,8 procenta na 3,1 miliardy , a to zejména díky příznivému vývoji cen. Zisk před zdaněním se zvýšil o 6,4 procenta na 3,2 miliardy korun. Tržby Philip Morris v ČR bez spotřební daně a DPH se meziročně zvýšily o dvě procenta na 5,6 miliardy , a to především kvůli zvýšení cen v celkové výši půl miliardy korun.

Tržní podíl Philip Morris ČR na tuzemském trhu loni poklesl o 2,9 procentního bodu na 51,6 procenta a objem odbytu se firmě v ČR snížil o 7,5 procenta na 9,3 miliardy kusů. Celkový trh cigaret v ČR byl podle odhadů Philip Morris ČR v porovnání s předchozím rokem v podstatě stabilní na úrovni 21,1 miliardy kusů.

„I když byl v roce 2011 náš tržní podíl v České republice nepříznivě ovlivněn poklesem prodejů domácích značek, naše výsledky ve vysoce konkurenčním levném cenovém segmentu byly povzbudivé. To bylo způsobeno pokračujícím růstem značky Red & White, která je nejprodávanější značkou na trhu. Tržní podíl naší prémiové značky Marlboro rovněž pokračoval v růstu, který byl podpořen uvedením nových značek Marlboro Core Flavor a Marlboro Gold Touch,“ řekl András Tövisi. „Jsme přesvědčeni, že trvalé zaměření na inovaci našich výrobků nám umožní účinně konkurovat ve všech klíčových segmentech českého trhu s tabákovými výrobky. Budoucí trendy závisí hlavně na vývoji ekonomického prostředí a na změnách daňového a regulačního rámce. Předvídatelnost a vyváženost podnikatelského prostředí je v tomto ohledu zásadní. Obojí podporuje příjem státního rozpočtu i cíle v oblasti ochrany veřejného zdraví a předchází nechtěným dopadům regulace, jako je například nárůst trhu s nelegálními výrobky,“ dodal Tövisi.

Mateřská skupiny Philip Morris International ve svých výsledcích za 4Q11 ze dne 19. dubna uvedla, že V České republice za 4Q loňského roku dle dat PMI celkový cigaretový trh klesl o 2,9 procenta na 4,6 miliardy jednotek a dodávky skupiny PMI na český trh poklesly o 6,0 procenta. Tržní podíl skupiny PMI na české trhu klesl meziročně o 1,4 procenta na 43,6 procenta. Jeho pokles je odrazem pokračujícího ztrácení tržního podílu zejména u značek v nižším cenovém segmentu, tedy Petra a Sparta, kde v kombinaci ztráta dosahuje 1,5 procenta, uvedla firma. Ústup doplňuje o 0,4 % na 12,7 % značka Red & White. Tyto poklesy jsou z části kompenzovány růstem o 1,0 % na 7,5 % u vlajkové lodi skupiny Marlboro po dubnovém (2011) uvedení Marlboro Core Flavor a Marlboro Gold Touch. „Tržní podíl ale vykazuje zlepšení oproti poslednímu čtvrtletí roku 2011 o 1,5 procenta a to díky značce Marlboro a vlastní značce Philip Morris,“ dodala PMI.


Tuzemská Philip Morris ČR zaměstnává přibližně 1200 zaměstnanců napříč zemí a nabízí devět cigaretových značek, 78 variant cigaret a sedm variant sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. Firma provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v Česku. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

(Zdroj: PM ČR, čtk, PMI)


Čtěte více:

PMI v 1Q potěšil ziskem i tržbami, zhoršil ale celoroční výhled. V ČR láme pokles tržního podílu (+komentář)
19.04.2012 13:27
Tabákový koncern Philip Morris International, který je mateřskou spole...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m