Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brusel připravuje

Brusel připravuje "Marshallův plán" za pět bilionů korun, chce podpořit ekonomický růst

30.04.2012 8:15, aktualizováno: 30.4. 8:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská komise podle španělského tisku chystá obdobu Marshallova plánu, který vedl k poválečné rekonstrukci Evropy. Na investice do infrastruktury či vyspělých technologií má plynout 200 miliard eur, tedy pět bilionů korun. Informoval o tom španělský deník El País. 

„Plán si klade za cíl získat finanční prostředky v hodnotě 200 miliard eur pro investice do infrastruktury, obnovitelných zdrojů energie a technologií,“ uvádí španělský tisk. Návrh na zřízení nového fondu údajně počítá s podporou veřejného sektoru.

Blíže nespecifikovaný evropský zdroj uvedl, že EU by mohla při vytváření fondu postupovat dvěma způsoby. Nejpravděpodobnějším scénářem je, že nový fond bude financován prostřednictvím Evropské investiční banky (EIB) a takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu (EFSM), z kterého mohou čerpat peníze státy EU, které se dostaly do potíží.

Za závazky tohoto mechanismu, kde v současnosti zbývá asi 12 miliard  eur (téměř 300 miliard korun) ručí i Česká republika. Druhý plán na financování fondu by vyžadoval výběr stanovených příspěvků z členských zemí EU. Tato možnost je však považována za méně pravděpodobnou, protože s významným rozpočtovým tlakem se potýká řada evropských vlád.

Nový "Marshallův plán" by měl fungovat nejspíš částečně prostřednictvím dluhopisů, které by komise ráda "udala" penzijním fondům a dalším investorům. Další možností je i navýšení kapitálu EIB. 

Podle španělského tisku by plán na zřízení nového fondu mohl být prostřednictvím představitelů členských států EU představen ještě před summitem, který je plánován na konec června. Summit se uskuteční 28. a 29. června v Bruselu.

(Zdroj: ČTK, MediaFax, El País, AFP)


Váš názor
  • Marschalov plán "45 a 2012?!
    01.05.2012 5:33

    Do vojnou rozvrátenej Európy investovali USA doláre a vplyv, ako reakciu na politicko -ekonomickú situáciu v začiatku "studenej vojny". Bola to asi jediná a možná reakcia na oslabenie Stalinovho vplyvu vo východnej Európe...Ani parafrázou však nemožno nazvať Európu 2012, "zrelú" pre Marschalov plán II -a ak, tak veriteľom by musela byť Čína! A nie USA: Európa 1945 zdevastovaná Hitelrovskou vojnou, na ktorej ZAROBIL KTO?! Kapitalizmom zdevastovaná Európa 2012 od roku 1945, na ktorej zarobil KTO?! Až moc eurojednoznačne možno označiť ODPOVEĎ, keby ona bola východiskom zo stavu SVETA,Europy, či "niektorých štátov EU"... Potom plán by mal byť OBAMOV, alebo nového prezidenta USA a jeho schopnosti koordinovať s Čínou a Ruskom "OSUD EURÓPY" 2012-2032. Laicky povedané, USAEUROpáni "kukajú" čo NATO EURODÁMA Merkelová, a ešte bez Radičovej a Nečasa....Osobne by som uvítal BENEDIKTOV europlán na záchranu KRESŤANSKEJ euromorálky, práva a spravoslivosti medzi národmi, keď USAosn má tak málo "ODVAHY A DOLÁROV" pre tieto humánne ciele na roky 2022! ČO Z TOHO, keď týmto SMERom nejde ani Ficov Smer a v CZ je to na euroNEČAS viac ako na EUROPOHODU!!!
    turcan
  • Jestli mě paměť neklame
    30.04.2012 16:13

    tak Marshallův plán byl důsledek 2 sv. války na obnovu zdevastované země. Takže to sedí. Politici států EU de facto přiznávají zničení ekonomiky svým politikařením, které se dají v promrhaných miliardách opravdu srovnat se způsobenými škodami 2 sv.války :-)))
    Jesse
  •  
    30.04.2012 12:31

    Na každé utracené 1 Euro připadne 30 centů růstu HDP. No neberte to.
    Hans
  • Další EU nesmysly
    30.04.2012 11:45

    Opět další fantasmagorické plány EU. Zase to dopadne tak, že peníze tištěné ECB dostanou kamarádi a kamarádi kamarádů napojení na správné firmy. Investice do infrastruktury = stavění hladových zdí á la CZ předražené a mnohdy nepotřebné dálnice nebo předražený a na mnoha místech zbytečný a nevyužitý železniční koridor. Živnostníci a malé firmy padají jeden za druhým, protože většinou nemají šanci dostat se k zakázkám "pro vyvolené". Základem problému je přebujelý sociální stát a na něj navázaná nízká konkurenceschopnost v porovnání s americkými, asijskými podniky. Je málo firem je opravdu konkurenceschopných a velká část ekonomiky žije pouze ze vzájemného si poskytování nesmyslných služeb - pojištění, realitní makléři,právníci, vzdělávací agentury a desetitisíce zbytečných státních úředníků vytvářejících nesmyslnou EU šikanu a buzeraci jen aby se udržela umělá zaměstnanost.A tohle všechno je financováno neustálým navyšováním dluhu interního, ale hlavně externího.
    nugisek
  • 5 miliard to nedoteče
    30.04.2012 10:59

    ani k Vídní,politici s bankéři to dokážou rozebrat tak rychle,že do Čech nehrozí ani cent
    prorok
  • Marshallův plán
    30.04.2012 9:50

    Původní Marshallův plán byl velmi úspěšný. Existuje vlastně ještě dnes třeba ve formě Kreditanstalt für Wiederaufbau. Poskytoval půjčky se zvýhodněnými úroky, se zárukami i nenávratné příspěvky. Poskytoval je ale nikoli na dálnice, na zaměstnanost, inovace apod. To všechno jsou těžko definovatelné poloveřejné investice. Těžko posoudit, jestli ta která dálnice přispěla k rozvoji (v Portugalsku a Řecku). Málokterý úředník je schopen posoudit inovativnost záměru a vytváření pracovních míst je často umělé. Marshallův plán poskytoval půjčky malým a středním podnikům. Ty byly klíčem německého hospodářského zázraku a dnešní lepší situace Německa. Bez rozdílu branže. Ať trh posoudí, kteér z nich přežijí a které ne. Ty, které přežijí, přinesou zisk i za ty zkrachovalé. Podobně u nás fungovala i Českomoravská záruční a rozvojová banka, dokud se nestala obětí oligopolní bankovní struktury a všeobecné nechuti k malým podnikům u nás. Marshallův plán také není budování dálnic a mrakodrapů v Dubaii. Až jedno ropný boom skončí, bude potřeba především podnikavá střední třída. Beton už méně.
  • nejsou penzijní fondy ještě větší riziko
    30.04.2012 8:53

    představte si, že spoříte do bezpečného penzijního fondu, který lehce někdo přinutí, aby kupoval nesmyslné dluhopisy, jako garantované státem nebo EU. V americe to vyplavalo za 5-10 let, tady by to vyplavalo tak za 20. Dokážete si představit, že všichni důchodci budou bez peněz ?
    Oliwer
    • Re: nejsou penzijní fondy ještě větší riziko
      30.04.2012 10:03

      Už jenom podmínka jednou tam vlezeš a už nevylezeš je šílená. Ono se marně neříká "Co jednou peklo uchvátí již nikdy nevrátí"
      jarda Farda
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m